Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?

От Роскосмос не са впечатлени, но обществото е разочаровано
1 юни 2020 22:00, Нели Христова
256
Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?
Снимка: БГНЕС

В събота бизнесменът Илон Мъск и НАСА изстреляха първата частна ракета, извеждаща хора в орбита от американска земя. Вече девет години американските астронавти разчитат на руските ракети, които да ги отвеждат до Международната космическа станция. Този полет на SpaceX ще постави ново начало в полетите на Америка до Космоса, но как реагира Русия? 

От Роскосмос нарекоха реакцията на президента Доналд Тръмп "истерия", но все пак се зарадваха, че ще има още един начин да се лети до космоса.

Още по темата

"Американският успех евентуално ще лиши "Роскосмос", който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция. Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране", написа в Twitter говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко.

"Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той и увери, че "Роскосмос" вече готви своят отговор на историческия американски полет.

"Ние няма да бездействаме. Тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно!", написа още Устименко и добави, че е важно да има поне две възможности за полет до МКС.

"В крайна сметка всичко се случва… Всичко се случва в космоса и трябва да имате поне две транспортни системи, способни да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС", добави той.

През 2021 година от "Роскосмос" планират да възобновят и лунната си програма.

Според "Росийская газета" полетът на пилотирания кораб "Дракон" е сложил край на руския монопол в космоса.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

А за "Московский Комомолец" успехът на Илон Мъск е поражение за руската космическа наука. 

За руските интернет потребители първата реакция на успешното изстрелване на американския кораб Dragon беше злонамерена - в коментарите попадна „Роскосмос“ и неговия ръководител Рогозин. "Даже частник ви надмина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май се оказва че колхозните при..мати са истериците. Не знам за Тръмп, обаче корумпираните бюрократи от роскосмос са се наакали защото омразните обезценени долари спират. Кофти, а?!
170
14
 
7
 
! Отговори
Гагарин преди 3 години
Коя година стана - 2020. Рано успяхте да изстреляте ракета.
169
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали ще могат да се върнат!? Да не стане така, че пак да се молят на руснаците! Както беше с тоалетната на американците в МКС...! Факт!
168
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка изпрати руската космонавтика в Историята !...щели да правят нова ракета, щели да гледат Луната !!!..., че то Ким Чен Ун през два месеца прави нови ракети !!!
167
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изстреляха ракета. Единственото ново този път, което въведоха е, че не гръмна. Липсваше зрелищният момент.
166
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта, че на Луната руски крак още не е стъпвал до като 12 американски космонафти са били вече там трябва да говори нещо на братушките. Така ще е и за в бъдеще по отношение овладяването на космоса. От роскосмос все пак да не забравят, че са на заплата за разлика от Илон Мъск. Колкото до истерията то тя е в руските социални мрежи и е насочена НЕ ПРОТИВ Америка.
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечната руска програма за Луната. Чакаме де.
164
17
 
10
 
! Отговори
Глупацци Български преди 3 години
в България има 4 Американски военни бази !!!Днес бедна България хрантути 6000 Американски окупационне корпус !!!на кого ръкопляскате - на гнусния Американски окупарот ли !?
163
9
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
От РосКомикс кага ще пускат новата анимация на Супер-хипер-междугалактическата невидима ракета :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) А новата Волга кога?
162
9
 
4
 
! Отговори
DoDebil192 преди 3 години
За кои ушаанки говориш? За Кандските или американските или може би Финландските???
161
7
 
7
 
! Отговори
Аз като всеки преди 3 години
Българин ПРЕЗИРАМ американския окупатор и мога да им пожелая само едно "да измрат яко" !!!чудя се дали Мъск им е рздал подобрени бургий за да пробиват дупки зад руските тоалетни на МКС
160
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 милиона долара или 90 % от приходите на Роскосмос идваха от плащанията на американците за извеждане на техни екипажи до МКС. От началото на 2020-та не е влязъл нито един долар при руснаците. Освен това американската ракета не е просто американска ракета, тя е съвсем нова концепция която в момента е 10 г преди руснаците. Догодина ще е 11 г, след 5 г ще е 15 години, след 10 г Русия ще е 20 г назад. Защото Русия спря с космоса на 30.05.20 г
159
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там където Америка е стигнала в Космоса, Русия след 50 години няма да стигне! И сега два апарата се разхождат на Марс, докато ушааанките не могат да минат геостационарна орбита. Толкова за връщането на Америка в Космоса.
158
10
 
18
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... първата космическа сила да не е впечатлена от действията..... Единствено в промитите от русофилията мозъци Русия може да бъде първа в технологиите. Първа е единствено по мръсотиите и хибридните войни, които прави по цял свят!
157
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййййй ! Цял месец ли ще пишете за това изтрелване на часна ракета до МКС ?Голяма работа станало бре ! Другите държави изпращат космонавти от години а американците за първи път и голямо нещо било за света !
156
9
 
19
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Всяко сравнение между Космическа Америка и феодална Русия е смешно. Докато крепостните обикалят Земята с някаква си космическа станция, без никакви научни открития, NASA много дискретно е на Марс от 1978 г. Отделно от това американците притежават технология да посещават други звездни системи от Млечния път и други галактики...
155
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е първата космическа сила да не е впечатлена от действията на най-силния си конкурент. САЩ стигнаха дотам, че да се радват на успешен изстрел за девет години!
154
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прат енд Уитней нямат лиценз за производство на рд180 извън САЩ, така че, производството на този двигател в Руси9я не е тяхно. Прат имат право да си построят завод в САЩ и там да си го произвеждат, но не могат да го постигнат техмологично. Двигателя е разработен изцяло от руснаците по поръчка от американците. Защо САЩ плаща на Русия да им разработва и произвежда ракетни двигатели? Някой да ми напомним каква е статистиката за несполучили излитания на ракетите за многократна употреба на Мъск.
153
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей много злобари тук във форума исках да кажа българи!Погледнете собственото си битие пък след това злобейте против Русия или САЩ. От 15 г.бившите комунисти ви разказват играта в България, те седнали да пишат Русия била комунистическа! А откъде произхождат днешните владетели на България беееееееееееее!
152
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каскети в нелегалност ли сте?