Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС

Срокът за експлоатация на отсека "Земя" вече е изтекъл
19 апр 2021 22:38, Нели Христова
97
Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС
Снимка: Pixabay

Русия смята да се откаже от използването на Международната Космическа Станция след 2025 година, предава ТАСС.

Според администрацията на руския вицепремиер Юрий Борисов сроковете за експлоатация на станцията са изтекли и състоянието се влошава.

"Напоследък съобщенията за технически неизправности стават все по-чести. За да се избегнат рисковете от аварии, е необходимо да се извърши технически преглед на станцията. След това трябва да се вземе решение", заявява Борисов.

"Партньорите ни трябва да бъдат справедливо уведомени за изтеглянето ни от МКС", казва Борисов, цитиран от телевизионния канал "Россия-1".

Въпросът за продължаване на участието на Русия в проекта МКС беше обсъден на среща в Космоса с руския президент Владимир Путин на 12 април.

Специалисти от Роскосмос допълват, че модулът "Заря" е бил изведен в орбита през 1998 година, а срокът му на експлоатация е бил до 2018 година. Според експертите след края на 2024 г. може да се очакват сериозни аварии в отсека.

Космонавтите се борят с отстраняването на течове на въздух, поради пукнатини, появяващи се в някои от модулите.

Владимир Соловьов, заместник-ръководител на "Енергия", който ръководеше разработването на МКС от името на Русия, заяви през ноември, че няколко елемента на станцията са повредени отвъд степента на спасяване и замяна. Те ще трябва да бъдат затворени след 2025 г. В момента "Енергия" работи по направата на нова космическа станция. Освен това Русия смята да инвестира в разработката на транспортно енергиен комплекс с ядрени ракетни двигатели.

Китай също има план за на направата на своя космическа станция, която трябва да е готова до година. Възможно е Пекин и Москва да започнат да си партнират на по-високо ниво в космическите изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
21
 
! Отговори
27 март 2016 преди 3 години
Д. Медведев:Тревожно е, че все още, в днешно време, 37% от нашият народ няма собствена тоалетна!А 25% ползват единствено външна тоалетна!Това е недостойно.
36
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия няма пари, бедна е, затова се отказва.Само нейният модул е Незавършен вече толкова години.Гладни монголски питекантропи.
35
27
 
13
 
! Отговори
хх преди 3 години
Американците сами няма да могат и станция да си построят в космоса, а тръгнали към Марс.. Миналата седмица аплодираха как пада марсоход. Явно това е голям успех за тях. Считайте колонизацията на Марс какво е.Ама важното е да се промиват мозъци. Хора събираха от цял свят да летят до Марс:) И вие им вярвате!
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иначе - днес се състоя първият полет на чужда планета, но днecаджиите няма да пишат за това, защото е над интелектуалното им ниво.
33
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Война и МирЧе научният прогрес до момента се е дължал основно на войните - така е. Въпросът е, че в бъдеще това не трябва да е така, защото оръжията за масово унищожение са много, а комплексарите с власт да ги задействат станаха също много. Истината е, че Русия дърпа назад не защото учените и изобщо руснаците са зле с технологиите, а защото един малък (и морално, и физически) човек се опияни от властта си. Не мразете руснаците, мразете политиците им - обикновеният човек няма думата.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Война и Мир"Истината е че научният прогрес го дължим на войната не на мирът."Глупости.
31
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"Русия се отказва от международната космическа станция. Създава своя собствена космическа станция. Усетиха се най сетне че краварите само ги използват да им вършат работа."Руснаците даже американската тоалетна ползват на станцията .....
30
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съюз и Прогрес"Новата руска орбитална станция ще бъде по голяма от "МИР""Нова руска орбитална станция няма да има. Ако не се присламчат към Китай, ще си останат със снимките от Космоса. Поне сега имат такива. От Гагарин нямаха ....
29
1
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До До 29: Така е ! В нашия парламент е същото вместо да гледат плана да се борят с ковид и икономическата криза Мая и останалите са се натопорчили да се смеят на Борката. Просто е тъпо. Под нивото ми е да се подигравам на ***. Е те това правят новите начело с бай Тошко африкански..... ти очакваш обединение по света .....
28
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпна организация - Сащ, ЕС, Япония,Канада.... Все такива които чакат да легът на чуждия гръб.
27
1
 
16
 
! Отговори
Каквото повикало.... преди 3 години
Умни са. Факт. Няма вече аванта.
26
9
 
14
 
! Отговори
Съюз и Прогрес преди 3 години
Изграждането на М К С започва 1998 година. На борда са се качвали 7 космически туристи всеки от тях е заплатил по 25 милиона долара. Всички са пътували с руски снабдителни полети. Новата руска орбитална станция ще бъде по голяма от "МИР"
25
2
 
15
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Реално погледнато трябва да се случи някакъв световен катаклизъм от голям мащаб за да започне човечеството да работи над национално. Докато има над 200 различни народа, никога няма да може човечеството да у обединено. Глобализация но не на база корпорации и милиардери а на база човечество би било това коуто ще ни избави от войните
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ФАЩ?? ? НЕ БЛАГОДАРИМ! ! НЕ СЕ ВРЪЗВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ НА ФАЛШИВАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се отказва от международната космическа станция. Създава своя собствена космическа станция. Усетиха се най сетне че краварите само ги използват да им вършат работа.
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ги качва и сваля американците ли? Гледай този четвъртък кой ще качи екипаж от 4-***.
21
1
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Видяхме я твоята Тиий Такова...Отлитай да я покажеш на загорелите космонавти!!!
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не понасям българин русофил, но пък да каже някой че нямат технологии и умни и уникално изобретателни хора е абсолютна глупост. В материалознанието, особено метали и разни композити са от най-можещите. В електрониката догонват, но пък я правят "бетон", няма изгаряне, по-скоро остарява преди да се счупи. По- принцип всяка държава отказала се от МКС е загуба, а те са в основата на проекта. Дано да не е заради липса на кадри. Там е същото падение като у нас с кадрите, а парите са една хартия.
19
0
 
20
 
! Отговори
Браво бе ! преди 3 години
Вместо една ГОЛЯМА и НОВА Международна Космическа станция .... куп малки станцийки на всяка страна поотделно. Светът вместо да се ОБЕДИНИ и да работи заедно в усилията си да завладее космоса , те още като някакви деца се карат и дърпат кой бил по-по-най ....Клише или не ама Съединението наистина прави СИЛА . Само че това съединение е за нации които са се осъзнали че прогрес има само когато НЕ СЕ ХАБЯТ РЕСУРСИ ЗА ВОЙНИ .
18
8
 
11
 
! Отговори
Косми с Нафта преди 3 години
" ... МКС в илюминаторе... МКС в илюминаторе виднаааа.... " Скоро тази песен ще стане шлагер. Изпълнявана от хора на съвецките космонаФти ... докато гледат замечтано към небето стъпили здраво на "Землята" .