Вместо МКС Русия планира своя орбитална станция през 2025 г.

Първият модул се изработва, заяви шефът на Роскосмос Рогозин
20 апр 2021 16:36, Елка Василева
63
Вместо МКС Русия планира своя орбитална станция през 2025 г.
Дмитрий Рогозин. Снимка: архив, БГНЕС

Руската космическа агенция обяви, че се надява да изстреля собствена орбитална станция през 2025 г. Това се случва в момент, когато Москва обмисля дали да напусне програмата на Международната космическа станция (МКС) и да продължи със самостоятелна, предаде Франс прес.

Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че се работи по първия модул на бъдещата станция, след като по-рано руски представители предупредиха, че се обмисля изтегляне от МКС – един от малкото успешни примери за сътрудничество със Запада.

Плановете бяха обявени в момент на увеличено напрежение заради обвинения в шпионаж срещу Москва, струпване на руски войски на границата с Украйна и влошаване на здравето на критика на президента Владимир Путин – Алексей Навални, предаде БНР.

Още по темата
"Първият модул на новата Руска орбитална станция се изработва", написа Рогозин в Телеграм – мобилно приложение за съобщения.

Той добави, че руската космическа корпорация „Енергия“ се стреми през 2025 г. да има модул, който е готов за изстрелване.

МКС, която бе изстреляната през 1998 г. с участието на Русия, САЩ Канада, Япония и Европейската космическа агенция, е един от най-амбициозните проекти за международно сътрудничество в човешката история, посочва АФП.

Преди дни руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че Москва обмисля дали да не напусне програмата на МКС през 2025 г. заради остаряването на станцията.

Роскосмос обяви в понеделник, че още не е взето решение за напускане на МКС.

"Когато вземем решение, ще започнем преговори с нашите партньори за формите и условията на сътрудничество след 2024", обяви агенцията пред АФП.

Русия изгуби монопола си за пилотирани полети до МКС по-рано тази година след първата успешна подобна мисия на частната американска компания "Спейс екс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През лятото на тази година руснаците ще утилизират стария руски МКС-модул "Пирс" като го удавят в Тихия океан.През лятото на тази година Роскосмос ще изстреля в орбита модула "Наука", който ще стане първият модул на Националната руска орбитална станция "РОСС".
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия започва изграждането на орбитална станция "Звездата на Русия"!!Която ще във формата на огромна червена петолъчка и ще бъде видима с просто око от Земята.
28
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роскосмос е в тежка криза...Корупция, Меринджеи (ооо, и при тях съ много), пишман структорни реформи в отрасъла...Рогозин вместо да внесе ясност в критичната ситуация в Роскосмос, пише памфлетчета у Фейсбук, а НАСА в туй време пусна безпилотно хеликоптерче на Марс!Руската космическа програма няма нищо общо със Съветската космонавтика!Все едно да сравниш лилипутче с Гигант!!!!
27
5
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
До Кеде е бате бе?Гърмящи бидони от кисело зеле и прелитащи с бръснещ полет взривоопасни бойлери.
26
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛЪЖАТ!!!!!!!!!!!!!!!!
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До разбирачитеТака е! - МКС е 80% построена с щатски пари и 80% по руско /съветско ноу-хау.Което американците са поусвоили от станцията МИР.
24
15
 
8
 
! Отговори
Руските свине преди 3 години
Няма да могат да направят космическа станция до 2025 година, най-много да направят една секция за двама човека.
23
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото до САЩ, НАСА вече подписа договор за около 350 МИЛИОНА $ със SpaceX да и бъдат транспортирани модулите на тяхната станция в около лунна орбита или по точно приблизително на средата между Луната и Земята, до 2025 г договорът трябва да бъде изпълнен от SpaceX! Така че щат не щат руснаците трябва да се разкарат от т. нар. МКС, американците СПИРАТ ПАРИТЕ за подръжка!
22
12
 
9
 
! Отговори
До разбирачите преди 3 години
Много от авторите, където пишат във форума имат невярна представа за космическите постижения на човечеството. МКС е 80% построена с щатски пари. Русия има само един модул. Станцията е около 500т. и е построена основно с американските совалки, които можеха да извеждат на орбита 25-30т. САЩ след пенсионирането на совалките взеха политическо решение да използват СОЮЗ за транспорт на космонавтите си и изобщо не започнаха разработката на нов пилотиран кораб. Тази дейност се смята за рутинна.
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименмай не си в течение на нещата. повечето модули на МКС са американски. а сега те и европейците правят модули за станция около луната. Китай вече ще изстрелват своята.Току виж и руснаците изстреляли "Наука" тая година... 15 години по късно.Руска станция през 2025, ама на куково лято.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСАЩ и Китай? И колко модула са пратили последните 10 години? :)/Всъщност надеждата ми е в Китай, с малко помощ от Русия./
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19 Незнам коя, но ЗНАМ че твойта раша НЯМА с какво да качи модулите в орбита!!! Ако си мислиш за миниракетата Союз, значи си наивник, или " станцията" ще е с размерите на химическа тоалетна, каквато е капсулата на Союза всъщност!!!
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АпропоСАЩ и Китай? А Русия правят техният модул "Наука" за МКС от 20 години вече. Трябваше да излети преди 15.Явно те нямат капацитета да направят космическа станция. Пак празни приказки.
17
11
 
17
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
Освен Русия - коя друга държава има технологията и прозводството да направи космическа станция?
16
9
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Сравни заплатите на инженерите в Роскосмос и в СпейсЕкс да видим кои са роби.
15
10
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Русия ня 150то място.
14
11
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Зад руските успехи стои държавата, т.е. обикновенният човек, зад успехите на Мъск, Безос и др. чорбаджии стоят техните ратаи-работници, финансови роби на западната система, за радост на разни безлични идолопоклонници като тебе. Купувай плакати на Тесла, Амазон и др. компании и си ги лепи по стени, ние като деца лепяхме плакати на совалки, станции МИР и снимки на планети от слънчевата система, имахме мечти да станем космонавти и да летим до други планети а ти явно имаш мечта да работиш в Амазон
13
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха путинските ботове как се трудят здраво за загубената кауза. Рогозин освен да краде държавни пари друго не може. Илон Мъск ги погреба и те плащат на форумни мкшки да го плюят. Жалка работа
12
10
 
15
 
! Отговори
Кеде е бате бе? преди 3 години
Абе гърмящите бидони на Спейс Х докъде стигнаха?
11
4
 
15
 
! Отговори
Репортери зад Границ преди 3 години
Вече сме с една позиция назад 112-то по свобода на словото, а Румъния е на 48 място.