В Куба не се церемонят - 12 осъдени по бърза процедура и без адвокат

Присъдите са от 10 месеца до една година затвор
22 юли 2021 22:40, Ния Христова
75
В Куба не се церемонят - 12 осъдени по бърза процедура и без адвокат
Снимка: БГНЕС
Дванадесет души, които са били арестувани по време на протестите в Куба на 11 юли, получиха присъди от 10 месеца до една година затвор след съкратен процес, в който мнозинството нямаха адвокат. Това заяви братът на един от тях, кинематографа Аниело Троя, режисьор на известния видеоклип „Patria y Vida“, съобщава „Дойче Веле“.
 
"Задържат го, когато започнаха демонстрациите. Той не участва в протеста, а просто излизаше с камерата си, за да снима", каза брат му Юри, който следи отблизо процеса, докато изслуша присъдата днес.
 
Той обясни, че 25-годишният Аниело е прекарал няколко дни в изолация в затвор, разположен в западната част на Хавана. Властите не са предоставили никаква информация на семейството му до понеделник, 19 юли.
 
"Те ни съобщиха за номера на жалбата и че е обвинен за обществен безпорядък. Казаха ни, че той е с мярка задържане под стража и това ще бъде пряк процес. Че ще ни се обадят и че имаме право на адвокат ", каза братът на осъдения.
 
Според техните показания във вторник семейството е отишло с адвокат в затвора. Там за тяхна изненада им е казано, че процесът вече се провежда в Общинския съд в южната част на столицата на няколко километра разстояние.
Още по темата
 
"Изтичахме с адвоката и процесът вече беше приключил. Те го осъдиха без адвокат. В същия съкратен процес имаше 12 момчета и само две от тях имаха адвокат, защото родителите им са разбрали навреме", каза той.
 
Присъдата е една година затвор за десет от обвиняемите и десет месеца затвор за останалите двама, които са имали адвокати.
 
Семейството на младия режисьор на „Patria y Vida“, тема, която се превърна в химн на несъгласието на и извън острова, ще обжалва присъдата тази седмица, за да се опита да я промени.
 
Кубинската платформа „El Toque Jurídico“ потвърди достоверността на присъдата на12-те кубинци, както и все по-честото използване на „обобщени процеси“ в Куба за преследване на хора с политически идеи, противопоставящи се на управляващата партия.
 
"Ако адвокатът не пристигне навреме за процеса, договорът му е безполезен. Няма начини за обезсилване на обобщен процес поради факта, че подсъдимият не е имал адвокат. Кубинските власти изкривяват закона и го използват удобно и избирателно ", заявяват адвокатите на „El Toque Jurídico“.
 
Те са категорични, че фигурата на съкратения процес в Куба се характеризира "със своята бързина и защото лицето може да бъде съдено без присъствието на адвокат", като по този начин "подкопава правото на защита" на обвиняемия.
 
Организациите и активистите изчисляват броя на задържаните след протестите на 11 юли на няколкостотин. Повечето от тях остават в затвора и очакват обвинения, а други са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години унгарците търгуват с Русия, там изнасят голяма част от селскостопанската продукция на страната си, откриват съвместни руско-унгарски предприятия. Руската федерация, от своя страна, строи най-голямата атомна електроцентрала в Унгария, тази в град Пакш (с руски изгоден заем). Белязани с взаимно уважение са периодично провежданите срещи на унгарския премиер Виктор Орбан с президента на Руската федерация Владимир Путин.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени на западните "партньори".
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що се отнася до Китай, базата му за делови контакти със Средна Европа се намира на унгарска територия. Сега Унгария осъществява с Китай проект за изграждане на жп линия от Будапеща за Белград и по-нататък - до пристанището на Пирея. България, за съжаление, остава отново в ролята на губещ (в икономиката и търговията), но предан до смърт съюзник на САЩ.
18
5
 
8
 
! Отговори
Сергей Лавров преди 2 години
Пусть запад платит Украине.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел е сключила сделка с Байдън САЩ да оставят на мира Германия за Северен поток 2, а ЕС да налива милиарди в Украйна да компенсира. Сега ще плащаме и за украйна, а Германия ще точи евтино газ, докато ние плащаме транзитни такси.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и в България.
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социализма и дружбата между народите е бъдещето
14
6
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Даааа, в Куба е комунизъм - те така съдят ! Скоро и у нас ще е така !
13
7
 
15
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Трошаха витрини, плячкосваха магазини, обръщаха полицейски автомобили и палеха. Пак малко са им дали да лежат.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците лижат задниците на западняците само 7 години, а българите вече 30 години лижат. Украйна никога няма да влезе в ЕС и НАТО, а България в ЕС и НАТО е една умираща - в буквалния смисъл - държавичка.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо прокопчовското уж-Дойче Зеле не "информира" галактиката за ***-преврата в България? Някой си там бил снимал нищо си в Куба, и бух ! - на Прокопчото в новините. Кажете си най-после за нашето грипльо Естонски, що така се свените? Не че някой нейде се интересува от Негово Комунистически Сиятелство, ама нищо де - и вие, пък и най-вече Светиня Му, да се "прочуете"!
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страната има страхотен потенциал, но хората живеят още без интернет и електричество. Неминуемо и там ще се освободят скоро.Хайде комуни.гите да почват да хра.чат
9
6
 
8
 
! Отговори
Владимир Живков преди 2 години
А така. Бий за да те уважават.
8
8
 
17
 
! Отговори
пипи преди 2 години
Време за нова Свобода .Само Мор за комунистите.
7
7
 
16
 
! Отговори
при демокрацията преди 2 години
В САЩ при демокрацията не ги съдят, там при демокрацията протестиращите направо ги разстрелват.
6
4
 
13
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Гьолче Зеле?Ко стана с Кашоги?
5
5
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
Дойдох за препечатани от фишките коментари включващи навални и за "и тука така трябва". за момента, операцията върви по план, продължаваме наблюдението
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички инициативи на САЩ от последните години завършваха с провал.
3
12
 
15
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Соц. реализъм диктат в действие
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Дойче веле отново са възмутени!