Проф. Захари Захариев: Тази студена война може да прерастне в гореща

Броят на потенциалните военни огнища нараства
20 окт 2021 22:40, Нели Христова
51

"Студената война отдавна е настъпила", на това мнение е международният анализатор проф. Захари Захариев. Той коментира "развода" между НАТО и Москва.

"Този ход беше напълно естествен, след като се стигна до експулсирането на огромна група от дипломати на мисията на Русия в Брюксел. Нещо непознато като стъпка, нито на базата на двустранните отношения на Запада и Москва, нито по линия на НАТО или на Европейския съюз. Москва, от една страна, беше длъжна да реагира по този начин, запазвайки собственото си себеуважение и давайки ясни сигнали, че тя твърдо стои на международната сцена", посочи проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е знак за решимост и категоричност в евентуални бъдещи действия по отношения на нарастващите конфликтни точки.

"Имаме демонстрация на готовност за диалог от страна на Белия дом. Нещата обаче ще вървят към по-зле. Симптомите вече за това са налице", категоричен е събеседникът.

Международният анализатор подчерта, че един от тях е именно дистанцирането на президента на Русия Владимир Путин от евентуални форуми, където той би могъл да контактува със западните му партньори.

Според него е съвсем възможно да се стигне до военен конфликт.

"Натрупва се толкова много барут на толкова много места. Броят на потенциалните военни огнища нараства все повече и повече. Рискът тази искра да запали бурето с барут става все по-голям. Единственият изход може да се търси към нормализиране на диалога между Вашингтон и Москва", уточни международният анализатор.

Събеседникът изтъкна, че такива наченки не се виждат обаче.

"Студената война отдавна е настъпила. Трябва да говорим за Студена война с предпоставки и наченки за една гореща война", добави проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Според него процесите са се доближили до състояние на липса на контрол и на необратимост.

"Дори да има желанието за заден ход, механизмите така са се задвижили, че много трудно може да стане това. Путин е прав, когато твърди, че по този път ние отиваме към никъде", смята събеседникът.

За "газовото оръжие" на Путин, той изтъкна, че това е само и единствено спекулация.

"Норвегия се задъхва вече и е на предела на своите възможности за износ на газ. Остава единствено да се използва потенциалът на Русия, като се използват пълноценно пълните мощности на "Северен поток" и на "Балкански поток" през нашата страна. Някои държави побързаха да се възползват от това", уточни още проф. Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
7
 
! Отговори
малки човечета преди 2 години
Кой започна с анексирането на Крим и развода с Украйна
4
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думите на русофила буквално бяха: Ако някой иска да купи евтин газ, да ми каже и директно ще му дам телефоните в Кремъл, на които да направи уговорката. Та не смятам, че НАТО има от какво да се безпокои, освен ако руснаците толкова измизерстват, че тръгнат да търсят трофейна плячка като през Втората световна. Да им пуснат малко заеми за черен хляб и картофи и са вечно американски приятели. МЪРЗЕЛИВА, пияна нация. Сигурно са най-богатата на природни ресурси страна, а мизерстват.
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой му плати на тоя да плаши гаргите? Ясно кой. Е, аз имам да кажа следното: Голяма държава с такава мизерна икономика никога няма да стои сериозно на международната сцена. Могат само да дрънкат фейк оръжия. От къде знам, че икономиката им е мизерна? От това, че се молят на де кой свари да им подпише дългосрочни договори за купуване на газ. Имаше дори предавания по Первий канал да убеждават Европа колко греши като не им купува газа. Нашите русофили също обещават да звъннат на Кремъл за газ.:)
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сваленият холандски самолет,конфликта с Украйна,политическите игри с природния газ...Тази война отдавна е гореща и виновника се знае,но никой не го казва ясно.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професора май е фен на Путин..