Столтенберг: Рискът от конфликт с Русия остава

Алиансът не е готов да обсъжда гаранции за неразширяване на НАТО
9 яну 2022 23:00, Нели Христова
154
Столтенберг:  Рискът от конфликт с Русия остава
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че рискът от военен конфликт между алианса и Русия остава, но страните могат да постигнат политическо решение за преодоляване на различията помежду си. Той изрази това мнение в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

"Възможно е да се намери политическо решение, като се вземат предвид опасенията на Русия. <...> Но рискът от конфликт остава", заяви Столтенберг и заплаши с "мерки за сдържане на НАТО", ако отношенията между Алианса и Русия се влошат. Той добави, че НАТО "ще се надява на най-доброто и ще работи усилено за това, но ще се подготви и за най-лошото".

Столтенберг повтори, че алиансът не е готов да обсъжда гаранции за неразширяване на НАТО на Изток, както иска Москва, тъй като това би противоречало на "основните принципи" на организацията. Същевременно той подчерта, че НАТО и САЩ са готови да водят диалог по мерки, насочени към намаляване на риска от конфликтни ситуации, по-специално "по отношение на контрола на въоръженията, усилията за осигуряване на по-голяма прозрачност на военните дейности, ученията и комуникационните линии".

Генералният секретар на НАТО предположи, че на срещата следващата седмица няма да бъде намерено окончателно решение за преодоляване на различията между страните. Той заяви, че ще са необходими няколко кръга от преговори, за да се постигне напредък. "Готови сме да подобрим отношенията си", заяви Столтенберг. „Вече сме доказали, че сме способни на компромис и намиране на политически решения с Русия”, добави той пред авторитетната британска медия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не е нападала друга държава и Русия не организира преврати............това е ясно на всеки!!!
83
4
 
16
 
! Отговори
Марш преди 2 години
Риска е за вас , Русия е ядрена Държава и военен конфликт с нея е равен на самоубийство, териториите са ви малки и ще бъдете изпарени за минути , Русия също ще пострада , но голямата и територия я пази , ще има незасегнати места от радиация, ТАКА , ЧЕ ПО ЛЕКО.
82
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 2 години
NorthAtlanticTerroristOrganisation
81
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е един военен и агресивен съюз и мястото на България е извън НАТО!!НАТО с нищо няма да защити България при евентуален конфликт с Турция, например, най-голямата заплаха за България!
80
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е член на НАТО незаконно, без референдум, там ни вкара един антибългарин и ционист....Соломон Паси, един лигльо и ревльо, който се фукаше с един стар Трабант!!
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Рискът от конфликт с Русия остава '' ........................ Рискът от конфликт с Русия остава само ако се отстъпва пред русия. То е същото като да имаш един пиян, дрогиран рекетьор пред себе си, ако почнеш да отстъпваш - свършен си.
78
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно казва един коментиращ преди мен, че НАТО е агресор. Да, НАТО е агресор, но понеже Русия е трън в очите на НАТО, НАТО и натовската пропаганда се опитват всячески да компрометират Русия, понеже знаят какъв четвъртит ги чака. Фактът, че световната пропаганда се разпространява чрез англоезичните държави по никакъв начин не променя това, че Русия не е агресор. Дори и без пропагандно предимство Русия се държи достойно и превъзхожда натовските лъжи с мълчание.
77
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даааа, Русия отново е световна сила, с която всеки трябва да се съобразява. Днешна Русия няма нищо общо с Руската Федерация на пияндурника Елцин. Ще видите и още, ако продължавате да се дъpвитe...
76
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столтенберг е просто един лъжец. Русия не се готви за никакво нападение, Русия се опитва да се опази от инвазията на НАТО. НАТО е агресор и подстрекател и действа от позиция на силата, представяйки се за спасител на Света. За съжаление Украйна ще бъде поделена между НАТО и Русия, но не по желание на Русия и това го виждат и знаят всички макар да не го казват гласно. Съчувствам на украинците, които са поставени пред невъзможен избор, защото те са част от християнското ни православно семейство.
75
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия била по-страшна от Омикрон и даже и от Цицерон. Докога ще търпите тази военна фатмашка диктатура? Махнете ги тези *** и направете демократична република, като хората.
74
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пишете лъжливи твърдения. НАТО стигна до Украйна, с цел да изнудва Русия. Русия не се е разширила никъде. НАТО се опитва да извива ръцете на Русия и да действа от позиция на силата. НАТО е агресор и дрънка оръжие, не Русия.
73
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операция Гладио (Operation Gladio Операция Гладиус) е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според показанията на принадлежащия към Гладио Винченцо Винцигуера, осъден за бомбен атентат през 1972 г. в гр. Петеано при който са убити двама карабинери, дадени в 1990 г. при разследването на тази секретна структура на НАТО:...Трябваше да атакуваме цивилни мъже, жени, деца, невинни и непознати, все хора, които стоят встрани от политическата игра... Причината за това бе проста. Атентатите трябваше да накарат италианците сами да искат от държавата повече сигурност.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операции, подобни на Гладио и свързани с американските служби, са провеждани както следва:операция на ФБР КОИНТЕЛПРО (на английски: Counter Intelligence Program) на територията на САЩ срещу антиправителствено настроени политически движения и дейци. ФБР е разследвано за незаконен политически терор.операция КОНДОР на ЦРУ в Южна Америка с подкрепата на местни сили и правителства.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои тролчета им се иска Русия да е същото като СССР. Руснаците достатъчно си изпатиха от Коминтерна и соцаализЪма. Русия и руснаците не са СССР. Запомнете.
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществуването на Гладио официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни, но правителството на САЩ отрича обвиненията срещу тези организации в тероризъм. Ролята на ЦРУ в операцията, поддръжката &#1117; и съпричастността към политически терор са въпрос на сериозно обсъждане и тежки подозрения. Италия, Швейцария и Белгия провеждат парламентарно разследване по въпроса. Европейският парламент, въпреки силната съпротива на НАТО, през 1990 г. реши да разсекрети и разследва дейността и
68
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война няма да има. Това е генерална проверка на силите. НАТО провокира, Русия не остава длъжна. Русия показва какво може, НАТО мирува. Дори само Русия, сама е равна на натовските васали, ако не и по-силна. Това е. Русия отново е световна сила.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97 Те тия от натото пентагона не можаха да опазят от цивилен самолет
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
94 нищо не е нарушила. Крим е автономия. Освен това имаше референдум и не е първия там. Между другото сегашната крайна е продукт на ссср. Интересно как искаш решенията на хрушчов да ги хвалиш, а през останалото време да плюеш. Жалък си. Вчера ги писа същите
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Русия обкръжава НАТО, а НАТО обкръжава Русия. Всеки на мястото на Русия, дори НАТО би направил същото, би се защитил.