Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове
10 яну 2022 07:03, Елка Василева
322
Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Кризата в Казахстан охлади напрежението на руско-украинската граница. Защото ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби завинаги Казахстан, пише Андрей Гурков за Дойче веле.

Масовите протести в Казахстан за кратко засенчиха най-важния за последните седмици геополитически въпрос в Европа: има ли опасност от война между Русия и Украйна?

Тази тема съвсем скоро отново ще излезе на дневен ред, но за момента кризата в голямата централноазиатска държава, съседна на Русия, намали нейната взривоопасност.

Още по темата

Събитията в Казахстан направиха евентуална руска военна операция на украинска територия много по-малко вероятна. За това има две причини. Първо - евентуална руска военна интервенция може да доведе до вътрешнополитически размирици както в самата Русия, така и в Казахстан. И второ - Кремъл в момента е прекалено зает с кризата в Казахстан.

Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?

Абсолютно неочакваният бунт на казахстанското население, придружен от тежки сблъсъци и многобройни жертви, няма как да не е впечатлил силно и Москва. Все пак досега Казахстан бе смятан за надеждно управлявана и стабилна държава.

Същото дълго време се предполагаше и за Беларус - докато и там не избухна революцията от 2020-а, потушена от властите с много кървави репресии. Събитията в тези две постсъветски държави със сравнимо авторитарни управленчески структури водят на мисълта, че Кремъл на всяка цена ще иска да предотврати сходно развитие и в самата Русия.

Мащабна военна операция на Кремъл срещу Украйна с неясни цели и множество жертви сред руските войници би могла да даде тласък за подобни масови безредици и в Русия. Особено ако анонсираните при подобно развитие още по-обширни санкции на САЩ и ЕС предизвикат допълнително повишаване на цените и дефицит на стоки. На фона на задаващата се тежка вълна от инфекции с Омикрон и силно претовареното руско здравеопазване този сценарий придобива още по-заплашителни очертания.

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове

С други думи: масовата проява на гняв от страна на отчаяното население в Казахстан показа, че Кремъл би трябвало да обръща внимание предимно на вътрешнополитическите рискове в собствената си страна, вместо да се опитва да плаши САЩ и НАТО с потенциални военни операции.

Досега в Кремъл изглежда отчитаха предимно външнополитическите и външноикономически аспекти на подобни действия. С оглед на кризата в Казахстан обаче в Москва несъмнено ще се засилят съмненията в поддръжката на собственото население, а това по всяка вероятност ще намали желанието за реални военни действия срещу Украйна.

Казахстан има нужда от цялото внимание на Русия

Кремъл сега е принуден да се занимава предимно с Казахстан, защото тази държава беше една от малкото реални руски съюзници, както в постсъветското пространство, така и на международната сцена.

Страната се намира в преломен момент, а Москва ще е принудена да инвестира огромна част от своите внимание, усилия и време, за да успее да повлияе на този труден и необозрим политически процес.

Особено сега, когато по молба на казахстанския президент Токаев Русия изпрати и собствени войски в съседната държава - без да е ясно колко дълго ще останат те там и колко тежки ще са последиците. Това е коренен обрат в развитието на събитията, който само допреди няколко дни нямаше как да бъде предвиден.

Операция на два фронта? Надали

Ако в тази ситуация Кремъл реши да се посвети на илюзорната представа, че може да "си върне Украйна", той рискува да загуби завинаги Казахстан. Освен това би се наложило да води операция на два фронта. Логично е да се предположи, че прагматизмът и чувството за политическо самосъхранение на руското държавно ръководство ще се окажат достатъчни, за да избегнат подобно развитие.

Това обаче не означава, че Русия ще престане да размахва плашилото на голяма война срещу Украйна. В крайна сметка в Кремъл искат да си извоюват максимално силни изходни позиции за предстоящите преговори със Запада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако Русия реши да си върне Украйна..." Е, какво се чудим, че Крим бил руски, като DW ни напомня, че и Украйна вероятно е руска, щом Русия щяла да реши да си я връща...
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могат да воюват в конвенционална война срещу Русия, просто няма как военната техника и живата сила на САЩ стигне до Русия, ще бъдат унищожени още в морето или във въздуха още щом напуснат крайбрежието на САЩ. В същото време всички американски самолетоносачи с целия им антураж които се намират в открито море ще бъдат унищожени за часове. Затова руските военни вече намекнаха, че ако САЩ не изпълнят ултиматума на Русия да изнесат военните структури и бази на НАТО от източна Европа, възможно е Русия евентуално само като крайна мярка да нанесе превантивни удари в Европа по тези бази.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия извърши успешен опит на нова хиперзвукова ракета. Ракетата беше изстреляна от Средиземно море, прелетя над цяла Европа и порази целта на 6 хил километра в района на Бяло море, Архангелск.
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди седмици Русия демонстрира как се унищожава спътник директно от земята.
150
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
нема преговори нема мреговори. и да се опитват да извиват ръце, няма да върже. просто свършиха парите за поддръжка на онд и сега, както със сив, руснаците се опитват да окрадат некви активи които докопат. "превъоръжаване" и издръжката на кавказ явно не вървят ръка за ръка. нищо, винаги ще има васален бyлгаристан дето като чеченците се олеят, ще фалират 2 банки и после робите ще платят масрафа.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom - за да питаш.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С-300PM-2 може да намира стелт изтребители от пето поколение на разстояние от 200 до 250 км и да изстрелва ракети по тях, така че веднага щом F-35 "нарушат руското въздушно пространство те ще бъдат безмилостно свалени от тези ПВО системи". Тук говорим за стари системи С-300 от 1978 година, изобщо не става дума за С-400, С-500, С-550.
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно много удобно се появиха изневиделица тия размирици... Цру шава по всички фронтове, опипва за слабости и пролуки...
146
3
 
0
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 години
До Анонимен164 и сърбите ще рискуват табелите българска граница и "добре дошли в белград" да съвпаднат? териториалната цялост на коминтернска югославия не е териториална цялост на сърбия, ***
145
6
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 142 - пак си прекалил с YouTube анимацията! Защо още не са им потопили самолетоносачите? Може би, защото Путин е "добър" и "миролюбив"? Ставаш смешен. Четеш некви руски сайтове според които Русия отдавна вече може да бие и Галактическата империя, преписваш и се изказваш "убедително". Кога за последно руски / съветски самолет спечели въздушна битка срещу западен противник? Моля с факти, Боби.
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък като си спомня 11.09.2001 , как пътнически авиолайнери срутихаДвете кули в сърцето на САЩ и как не можаха да разберат от къъде им дойде и за полвин час се срути митът за великият САЩ и хай-ендът на технологии, разузнаване, армии управление и демагогия. На САЩ им го навря една нищо и никаква групировка минала през всички охрани, скенери, проверки, атестации, анализатори да им използват собствената гражданска авиация да им го аврът до гърлото особено с нацепването на Пентагона.
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако преговорите в Жебева днес между Русия и САЩ днес не дадат резултат тогава въпросът е къде и кога ще бъде нанесен първия удар.
142
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Пак по опорката? ако искаш чети нещо различно от вестник сега и тогава говори за опорки, Комарницки.
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взможно е Русия да използва стария римски прийом "удара на змията" когато се демонстрира напрежение на едно място, а се нанася удар на съвсем друго. Един вариант е възстановяване цялостността на Сърбия с връщана на Черна гора, Босна и Херцоговина, и Косово. Друг вариант е нанасяне на удар от Белорусия по натовските бази в Прибалтика. Малко вероятно е да има удар в Украйна, Украйна е само да се вдига шум и да се отвлича вниманието.
140
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До До IQ 3.14 това не отменя факта, че поляци и румънци приемат ф35, а ние сме нация техническа и последен бастион на треторимци на балканите.
139
1
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До IQ 3.14: Откъде го съчини това? Нито Украйна, нито Казахстан са принадлежали на Русия, та да ги губи. Но Казахстан е член на ОНД и затова руските вийски са там. Ако някой е загубил, това е Украйна, която загуби Крим. И ако продължава с антируската политика ще загуби и Донбас и Луганск.
138
1
 
6
 
! Отговори
Много им се иска преди 2 години
На запада много им се иска Русия да реши да "си върне Украйна" - НАТОвци дотук са се ръсили 17 милярда. Чудат се как да накарат Русия да плаща почерпката за бардака!
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойче Зеле още не е разбрало, че на Русия Украйна не и е нужна! Русия си пази гражданите в 404, а те са концентрирани в източната част - Донецк, Луганск, Одеса...Западната - ЕГ съюза да си я взима и да си я прави каквото иска - там поляци, румънци, унгарци... всички имат претенции... Интересното е друго - Западна Украйна никой не я иска, бедна, неграмотна и без ресурси, но без нея нама как да прилапат Източната. Отделно, че няма да могат да рзположат военни бази близо до руската границ
136
0
 
2
 
! Отговори
Дойче Веле преди 2 години
Смях!
135
1
 
2
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 години
онанимен, неможеш да напишеш правилно "манипулация", а гледаш документално кино. читалищна работа.