България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия

Блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна
24 яну 2022 16:44, Нели Христова
243
България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз планира да разшири списъка със санкции по Крим, като включи в него пет физически лица или организации, съобщава "Шпигел", позовавайки се на документ на германското посолство в Брюксел.

Според вестника санкциите са били инициирани от представители на Литва, България, Румъния, Дания и други държави на заседание на работната група на ЕС. Според поддръжниците на санкциите, те са замислени като "необходим отговор на Русия поради продължаващата русификация на анексираните области". Не се уточнява кои лица или организации ще бъдат включени - тази информация се пази в тайна, за да не могат потенциалните цели на санкциите да предприемат предварително контрамерки.

Представителите на Германия, Италия и Финландия изразиха резерви от своя страна, като посочиха необходимостта от анализ на решението, което предстои да бъде взето. Германия вече е направила такава оценка и е одобрила приемането на нови санкции, пише "Шпигел", позовавайки се на собствена информация. Представителят на Германия ще подкрепи санкциите на следващото заседание на работната група.

Както се отбелязва в публикацията, все още не е взето решение за точния обхват на санкциите в случай на руска атака срещу Украйна; западните политици очакват да разберат най-напред намеренията на руския президент Владимир Путин, за да преценят отговора в зависимост от "тежестта на руската агресия", а освен това искат руските власти да не знаят какво ще се случи в случай на атака срещу Украйна, за да направят последствията "непредсказуеми".

"Не бихме определили цената на евентуалните действия на Русия. Това би създало предимство за Путин", казва високопоставен дипломат от ЕС пред "Шпигел".

ЕС - в консултация със САЩ и други съюзници - настоява за изготвяне на пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия, съобщи от своя страна АФП.

Не се очаква външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции днес, а източник от ЕС заяви, че могат да бъдат засегнати огромните доставки на нефт и газ от Русия за Европа.

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложна задача да състави свой набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Новото правителство на икономическия лидер Германия се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и с колебания относно призивите за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и повдигна въпроса за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напусна ЕС в края на 2020 г., засили реториката с Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев. А по-рано днес министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня" - визирайки кървавия конфликт на Москва за територията през 90-те години на миналия век.

Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящите руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан.

Сегашните опасения от руско нахлуване са следствие от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от Москва. Киев вече води конфликти на ниско ниво с подкрепяните от Русия бунтовници, контролиращи част от източната част на страната, които отнеха живота на 13 000 души през последните осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
23
 
! Отговори
Българин от Геническ преди 2 години
....знаете ли кое е смешното, че влизам в български сайтове за да чета и не забравям езика, а навсякъде лъха злъч и омраза и завист и ненавист и всички без извинение пу...йки тук няма да се мръднат за да защитят държавата си, но са смели зад клавиатурата.Заповядайте на гости и сами вижте какво правят с българското малцинство, не коментирам за турци даже ги бият по улицата, поляк си отиде без едно око, та това е днешна Украйна и то от едно малко градче на Азовско море....Руснаците ги екстрадира
166
7
 
30
 
! Отговори
Българин от преди 2 години
Братя българи,аз съм роден и израснал от майка и баща българи и живея и се трудя в Украйна, Геническ на Азовско море, красиво и спокойно място, което се напълни с надъхани, надрусани младежи от цял сяят, които ще ходят на война?!?!Братя, ако почне ние ги почвамв заедно с братята руснаци, а в нашето градче се познаваме и повечвто смв неутрално към русия симпатизирщаи. Последните години стана зле и ние, като малцинство ни натиакат украинците не дават да се говори и пише на български, хелв на рус
165
4
 
34
 
! Отговори
Питам значи преди 2 години
Коя България инициира санкции? Кой българин? Аз къде живея ? В България българи няма ли ?
164
6
 
33
 
! Отговори
Станислав преди 2 години
Ех колко се е наежило правителството ни но със едни заведения които от 2 месеца не спазват никакви мерки и заплашват пак да не ги спазват не могат да се справят но виж за Русия колко сме силни и велики.
163
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдбата на страната е в сигурни ръце президента и премиера не са случайни хора ,те знаят как да се справят със ситуацията .Спокойно!
162
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовските генерали Радев и Янев са наели Кайзер Созе да очисти Путин и да разрешат кризата с Русия след което отново ще могат да пълзят в краката и.
161
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тя и при хитлер не беше готова за война..ама бързо стана готова..да му мислят паситата..белене ще заработи с пълен капацитет
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 184 А според теб защо САЩ , Англия и Австралия си праят тяхно нато ? Нито една от тях не е в Евразия . Трябват нови отношения в Евразия . А Азия не е само Китай . Те ще диктуват световната икономика . Който притежава крайния потребител той решава кой да произвежда . Тоест САЩ , Англия и Австралия се подготвят за неизбежното. А как ще се регулират нещата в Евразия не мога да гадая . Но е дошул момента за промяна .
159
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ба тия нормални ли са...управници
158
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 Абе другарче, не ви ли омръзна да чакате бе. 105 години чакане да уморите САЩ не ви ли стигат?
157
1
 
14
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Като действие гова е допълнително нагнетяване на напрежението ,а като смисъл -подлагане на американците,а като качество -срам или по-скоро безсрамие!
156
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мисля че до няколко години ще има световна война . Още е рано . Запада ще пропада тепърва . А Русия и Китай още не са готови за тая война . Така или иначе трябва да има нов световен ред който да отчита силата на Евразия като най големия континент и силата на Азия като най голям пазар. Така че няма как да няма световна война. Света е променлив . Днес си на върха утре фалирал . Нищо ново под слънцето .
155
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно България какви санкции ще инициира срещу Русия. Вероятно ще си смъкне гaщите от коленете както е сега до глезените.
154
5
 
23
 
! Отговори
търгаши и бездарници преди 2 години
не сме правили рефередум нито за ес нито за нато , 2 процента елит както се хвали кирето управлява държавата , кире гневни сме вече, вкарваш ни във войни и ситуацц които не искаме и цар борис го е казал на германците с вас сме но никога против Русия
153
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпник! Крадец на земя! Бивш обикновен рекетьор и бандит.
152
5
 
12
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
Сегащите оръжия са такива ,че не е необходимо да се създават буферни зони около държавите .НИЕ европейците сме уплашени от военната мощ на Русия . РУСИЯ е също уплашена, да има сблизки съседи от НАТО. До къде ще стигне ,тази страхова психоза .ДО ВОЙНА.Русия трябва да се страхува единствено от Китай не от Европа.Бъдещето на Русия е да влезе в братса прегръдка с Европейския съюз.
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в речта лавров споменава Северна Македония не България тия нашите натегачи първи македония шмекерите мълчат
150
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо, да си траем и да се снишаваме. Ние се правим на аслани и ще ходим...
149
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я Кирчо да каже кой е бил упълномощен да иницира каквото и да е от наше име без да се обсъди. Не ми и дреме за руснаците,но ми дреме за сметките за ток и парно. Сърбите плащат по 200 долара газ,а ние плащаме по 1000 долара. Сърбите са си добре,а нас краварите ни тупат по рамото и ни викст браво. Аз браво не ям Кире,но ти ще изядеш някое паве ако така продължаваш да ни закопаваш.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уфф..