Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна

Те се връщат в базите си си след края на учения
Обновена: 15 фев 2022 12:17 | 15 фев 2022 12:16, Елка Василева
369
Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, предаде АФП.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Още по темата

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава, предаде БНР.

По-конкретно Конашенков отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни.

Мащабните учения в цяла Русия продължават, някои части от Южния и Западния военен окръг са завършили ученията си и военните формирования са започнали да се връщат по своите базите.

Конашенков заяви също така, че на 19 февруари ще се проведе бойна стрелба на полигона Обуз-Лесновски в Беларус в рамките на ученията Allied Resolve-2022. Той подчерта, че по този повод съвместни сили на руски и беларуски отряди ще отработват задачи, свързани с отблъскване на агресивни действия като част от отбранителна операция.

Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

В реакция Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия.

„Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация“, заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, „когато види реалното изтегляне на войските“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
4
 
13
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
САЩ спукаха Украйна от психо-атаки :) Ала Мутафчийски - българския народ :) Всеки ден им натякват че Русия ще ги нападне , ще ги превземе , ще ги избие , ще ги затрие :)
229
2
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Едно нещо не разбирам. Русия с право се притеснява, че Украйна може да влезе в НАТО. От друга страна Украйна има право на избор. Не ми е ясно обаче защо трябва да има два лагера. Защо Русия да не се присъедини също към алианса, който е отбранителен и да спре надпреварата, и обедняването. Та нали Русия не е вече комунистическия ССР. Бога ми не го разбирам, или това не е в интерес на оръжейните бизнеси? За какво ни е тогава ООН? Докога ще се делим?
228
6
 
10
 
! Отговори
Гари Линекер преди 2 години
Международната геоплитика е проста игра.Всички заплашват,санкционират,блъфират и накрая винаги печели...Владимир Путин.
227
1
 
1
 
! Отговори
до 269 преди 2 години
Вие наистина сте пълни де.би.ли :) направо ме радвате :)))
226
6
 
8
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Сега е момента САЩ да свалят пак някой пътнически самолет и да обвинят Русия .....инак война май няма да има и краварите какво ще правят незнам !
225
0
 
7
 
! Отговори
мощен наг*зин преди 2 години
Че Вовата си играе с живота на много хора - така е, но и западните медии се нас....ха да повтарят до откат как "всеки момент" ще има нападение. Докато европейските лидери опитваха да деескалират ситуацията и с разговори, и с посещения, то американските медии и политици нонстоп врякаха как ето, след 5 минути и руснаците нападат... Русия и САЩ (а и Китай) - две (три) от най-противните в политическо отношение държави...
224
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи му русофил и не го обиждай повече то си знае що за бoклy.к е.
223
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес изпращането до президента Владимир Путин на резолюция за признаване на двете самопровъзгласилисе сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде ТАСС. В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се"." Това на практика слага край на мира с Украйна и дава повод за започване на война! Ето ви плановете на Путин за война, неверници русофили! Сега само един подпис на диктатора решава всичко!
222
1
 
1
 
! Отговори
До Нейгър от нато преди 2 години
А ти от кога не си си пил лекарствата?
221
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и безпомощно да се опитвате да го изкарате като руска победа просто няма такава опция :))))
220
8
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Къде си мислят че отиват тия руснаци ? САЩ казаха че утре (16-ти) Русия ще нападне Украйна ! Аааааааа така не бива ....уж ще нападате пък сега се връщате ! САЩ ще ви направят нови санкций ако не испълните желанието им за война в Украйна !
219
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха...Голем смех.Говеждите навлеци и бандеровците няколко месеца "прогнозираха" точните дати за руска "агресия",която така или иначе не се състоя и сега се чудят какво да обясняват по тая тема.Сега пък и миротворци ще се изкарат.А Путин им предаде поредният безплатен урок.Мачът в Украйна приключи без пушка ***.В следващите няколко месеца нещата ще придобият завършен вид,а смешникът Зеленски ще се чуди къде да се дене.
218
0
 
2
 
! Отговори
до 257 преди 2 години
Да де ама в момента всички има сателити над Европа и могат да видят за какво става дума :)
217
4
 
5
 
! Отговори
До Потресен ПОТРЕС преди 2 години
То и руски войници нямаше в Крим според Путин :) ква излезе тя? :)
216
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
помните ли Натов-ското разузнаване как обясни за Ирак че имало оръжия.... и създадоха изкувственна война само да убият 600 000 невинни иракчани ..и нищо не намериха
215
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите изобщо не ме притеснявате. Видяхме ви колко струвате на последните няколко избори. Малинов цяла партия ви направи ходи се снима с Путин, ордерни му даваха какво ли не голям ПР беше и накрая не можа да събере 1% :) остава ви само да се слюнчите безпомощно по коментарите :)
214
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Путин стиска, стиска, стиска и накрая напълни гащите.
213
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 228 Смешно ли ти се вижда? На мен не. Да, наистина, в кой век живеем? Путин живее в началото на 20-ти век. Очевидно! Как си обясняваш тогава окупирането на чужди територии с военна сила? Коя държава освен Русия е нападнала и превзела територия като Крим? Коя друга държава иска да признае Донецк и Луганск за независими, въпреки че са част от Украйна? Така ли правят в 21-ви век политиците?!!!А за Наполеон не съм казвал нищо. Няма за какво.
212
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изтегляла дойските си. От къдя бре? Че те руснаците са си вкъщи. Виж бая м и ш к и избягаха от Украйна.
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е добре де ..са американците че посмеят ли да се върнат у посолството у Киев или още че се крият по военни бази около Полша... що се уплашия тея ора не знам та на бегом се изнесоха ..явно гледат СНН