Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна

Те се връщат в базите си си след края на учения
Обновена: 15 фев 2022 12:17 | 15 фев 2022 12:16, Елка Василева
369
Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, предаде АФП.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Още по темата

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава, предаде БНР.

По-конкретно Конашенков отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни.

Мащабните учения в цяла Русия продължават, някои части от Южния и Западния военен окръг са завършили ученията си и военните формирования са започнали да се връщат по своите базите.

Конашенков заяви също така, че на 19 февруари ще се проведе бойна стрелба на полигона Обуз-Лесновски в Беларус в рамките на ученията Allied Resolve-2022. Той подчерта, че по този повод съвместни сили на руски и беларуски отряди ще отработват задачи, свързани с отблъскване на агресивни действия като част от отбранителна операция.

Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

В реакция Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия.

„Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация“, заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, „когато види реалното изтегляне на войските“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
7
 
4
 
! Отговори
до 246 преди 2 години
Те и руснаците си изпразниха консолството не само запада :) бягат ко да правят :)
209
1
 
0
 
! Отговори
до 245 преди 2 години
Никой не ми плаща правя го безплатно защото ми доставя удоволствие :)
208
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 193.....Точно това чаках да прочета, направо изцвилих от кеф - как Путин се изплашил! Знам ви и кътните зъби, и състоянието на двете изтощени неврончета в бульона в черепчетата ви! А сега шедьовър: ...."Интересно ми е откога украинците били православни християни, явно русофилчетата не знаят че са католици"!!!..... Има и униати, и чисти католици, ама са малко! *** в Киев, в Лаврата и питай какви са! Горките неврончета! Простотията си има материална основа!
207
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягат западните психопати! Евакуират се! Путин не е изтрелял един патрон! Иначе голям го вадят! Трагични!
206
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме забавляват душевно болните ни *** как се опитват да го изкарат като руска победа :))))))))))))))))
205
1
 
3
 
! Отговори
до 240 преди 2 години
Ааааа това ли била целта на Путин :) ти да видиш.
204
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в неделя 20 чартърни полета излетяха от територията на Украйна. Според 1+1, според съобщения в медиите, това са олигарси, бизнесмени и депутати милионери с частни самолети, бягащи от страната на фона на слуховете за възможна руска агресия
203
4
 
3
 
! Отговори
до 240 преди 2 години
Това русопитеците си нямате идея от света.
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво тоя дрон бе? Те руснаците са си на своя територия. Важното е, че Русия приноди запада и краварите да изхарчат милиарди долара за нула време и без никаква полза.
201
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без СМЕРШ и загран отряди е ясно че руснаците ще бягат.
200
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка, Западът е набит! Учтиво му казаха на Зеленски, че Украйна забравя за НАТО. Точно което искаше Путин. В крайна сметка винаги става това, което каже Путин.
199
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия си мислише, че като изкара няколко танка и няколко войничета и всички ще ахнат от страх... леко се объркаха това не е Джорджия :)
198
0
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 2 години
не баш. Ако видиш flyradar24 от няколко дена лети един дрон и един разузнавателен самолет около границата с русия и крим :) вие сте тези които четет в гугъл разни "свръхсекретни документи" :))
197
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празнуват козяците истеричното си непознаване на деня на атаката. Путин се изтеглил?!Откъде бря???!!! Откъде се е изтеглил? Че той никъде не е нахлувал, че да се изтегли, бре креетени!
196
11
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Русофягите си тролят, ама вашия лидер Путин, нещо взе да дава заден ход. Като усети дебелия край и дръпна наназад. Уж беше много курназ, ама му омекна ватенката.
195
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовското разувнаване и то от гугъл събира доказатаелства май
194
0
 
13
 
! Отговори
въпрос на гл. точка преди 2 години
До: номер 221 Не е вярно! Финландия е получавала предложения за членство в НАТО. Обаче финландците са такива корави пичове, че са си казали че сами могат да се отбраняват срещу СССР, нищо че са малка държава, и нямат нужда от военна помощ.И са прави!
193
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е велика Русия в бягането от боя. Руските воиски от руски да се прекръстят на великобягащи войски на Руската федерация.
192
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газ пиикаят западните психопати, че НЕ успяха да провокират Русия да атакува. Ах, как им се искаше! Много, мноооого им се искаше Русия да атакува. Но Шахматистът от Кремъл никога не е планирал атака. Русия завършва войните, не ги започва. Питайте Наполеон и Хитлер.
191
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато американците се надяват да замажат положението около фалита на своята USA(като обвинят Путин) и западните медии дезинформират простолюдието с "войната в Украйна", истинската война ще пламне скоро в Сирия! Гарантирано от американците, които се намират там в нарушение на всички възможни договори!! Следете къде се движи руския боен флот! Най-неочаквано за зазяпаното в CNN простолюдие, ще започне война в близкия Изток! Гарантирано от миролюбивите закрилници на демокрацията!!