Войната - 11-и ден: Заплаха от глад в Украйна, провал на зелените коридори...

Огромни икономически щети и санкции срещу Русия
Обновена: 6 мар 2022 10:54 | 6 мар 2022 07:30, Петя Славова
176
Войната - 11-и ден: Заплаха от глад в Украйна, провал на зелените коридори...
Снимка: БГНЕС

Огромни икономически щети нанасят военните действия в Украйна и санкциите срещу Русия; провалиха се зелените коридори за евакуация на 450-те хиляди граждани на Мариупол, а "Лекари без граници" прогнозираха катастрофално развитие на хуманитарната криза в Украйна, предава БГНЕС.

Основни акценти от събитията във войната на двете съседки Русия и Украйна през изминалото денонощие:

 Прекратяването на огъня се провали

Русия възобнови офанзивата си срещу обсадения югоизточен град Мариупол, след като прекратяването на огъня, договорено по време на вторите преговори, беше провалено. Провали се и евакуацията на гражданите на Мариупол. В града живеят над 450 хиляди души. Всяка страна обвинява другата за причините за прекратяването на примирието. "Лекари без граници" вече предупредиха, че ситуацията в града е катастрофална и че е "наложително" да се създаде хуманитарен коридор.

Близо до Киев

Руските сили се приближават до столицата Киев от север и запад. Кореспондент на АФП дори съобщи, че е станал свидетел на бомбардировки в северния град Чернигов, където десетки цивилни са били убити при обстрели, ракетни атаки и въздушни нападения.

 Путин предупреди НАТО

Руският президент Владимир Путин предупреди за "колосални и катастрофални последици не само за Европа, но и за целия свят", ако чужди сили се опитат да създадат зона, забранена за полети в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да създаде зона, забранена за полети, но шефът на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призива, заявявайки, че това може да доведе до по-широка война в Европа.

 Без разрешение за полет

Руската водеща авиокомпания Аерофлот спря всичките си международни полети от 8 март, с изключение на съседна Беларус. Този ход задълбочава международната изолация на Русия, която вече се избягва от чуждестранни авиокомпании и туристически оператори.

Преговорите продължават

Трети кръг на преговорите за прекратяване на огъня ще се проведат в понеделник. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц каза, че Москва е готова за диалог относно Украйна, ако всички нейни искания бъдат изпълнени.

'Няма да свърши скоро'

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен предупреди, че войната в Украйна "може да не свърши скоро" и че САЩ и европейските съюзници трябва да поддържат силен натиск върху Русия, докато военните действия приключат.

Русия изолирана

Русия е по-изолирана от всякога след историческо гласуване в Съвета на ООН по правата на човека за разследване на нарушения, извършени по време на войната срещу Украйна, като само Еритрея е на страната на Москва.

Повече от 1,37 милиона бежанци

Повече от 1,37 милиона души са избягали от Украйна в съседни страни след нахлуването на Русия миналата седмица, съобщи ООН.

Още по темата

Заплаха от глад

Световната хранителна програма на ООН предупреждава за задаваща се продоволствена криза в Украйна в конфликтните зони, докато прекъсванията в производството и износа могат да доведат до продоволствена несигурност в световен мащаб.

Старши имам призовава за мир

Старшият имам на джамията Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб, призовава за повече международна хуманитарна помощ за Украйна и за по-големи усилия за прекратяване на войната. „Свидетели сме как украински цивилни напускат домовете си в търсене на безопасност и сигурност, което е истински тест за нашата човечност“, заяви висшият сунитски ислямски духовник в поредица от туитове на украински, арабски и английски.

Американски транснационални компании се оттеглят

Американската транснационална компания Visa, предоставяща услуги по извършване на платежни операции, обяви, че спира дейността си в Русия. Картите Visa, издадени в Русия, няма да работят извън страната, а тези, издадени от чуждестранни финансови институции, няма да работят в Русия. Същото важи и за Mastercard.

 МВФ предвижда "опустошителни" икономически щети

Вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът Москва - Киев ескалира. Това предупреди Международният валутен фонд. Въпреки че прогнозите остават обект на "изключителна несигурност, икономическите последици" от инвазията, започната миналата седмица от Русия, "вече са много сериозни".

"Не на войната"

Повече от 40 000 демонстранти излязоха на шествия във Франция, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна и да кажат "не на войната в Европа". Митинги в подкрепа на Украйна са планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 119-КВА СУВЕРЕННА БЕ ПАПУК, НЯМА ТАКАВА ГРАНИЦА УКРАЙНА ОТ 1991Г. НАСАМ. ТОВА И ВЪВ ООН ГО КАЗВАТ. ж. ХА ХА ХА ХА.
107
10
 
5
 
! Отговори
Интересно ! преди 2 години
Е това , че има русофили, които одобряват войната и псуват всичко демократично и човешко! Ужас ! А Бог седи из облаците и допуска това ! Даааа! Не чакайте помощ от небето ! Там има само спътници , които наблюдават как човечеството се е нагъзило на едно джудже в Кремъл !!!
106
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До Мисля си Айде посмали малко, че олеква информацията. Цялата Украйна няма толкова танкове.
105
3
 
4
 
! Отговори
Я ? преди 2 години
Вярно ли е , че журналистката-комсомолка - Цънцарова е на фронта и обикаля окопите на украинската армия ? Или е " на разположение" в окопите на руската армия ???
104
3
 
8
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Ето я "смелата" укроармия: В завладяна от руските военни украинска военна база са пленене над 4500 танка и бойни машини, десетки ПВО - С-300 и др, над хиляда ФАЩ-произведени противотанкови реактивни ракети, не броят десетките хиляди АК и стотици камиони. Укровоенните дори в бързината не са успели да повредят оръжията.
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам и позор за зеления Волдемир, самолети иска
102
1
 
24
 
! Отговори
Христо преди 2 години
До Защо... Отговора го знаят всички но не им стиска да си признаят, че по медиите помагат на украинския народ а на практика работят за това да има повече жертви за да може да притиснат по този начин Русия на преговорите. В момента дават военни "помощи" които ще се изплащат от тези които останат вживи в Украйна. Безплатен обяд няма всичко си има цена. Лошото е че хората лесно се манипулират и трудно мислят
101
1
 
25
 
! Отговори
Защо... преди 2 години
...никой не обяснява кой и защо проваля хуманитарните коридори? Кой държи цивилното население като щит за самозащита? Кой взриви 200+ души в жилищен блок в Мариупол?
100
4
 
23
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Само наивник може да си престави че Украйна ще бъде защитена от запада и е възможно да постоянно да провокира могъщ съсед като Русия. Това че Зеленски и Путин не могат да се разберат след като Путин е казал какво иска означава че Зеленски е хазартен играч. Той пожертва народа си за собствените си амбиции. Силния политически лидер е този който може да изжегне войната а не този който я провокира. До сега не съм видял западните държави да помогнат на някого. По скоро развиват бизнес върху Украйна
99
3
 
20
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Очевидно Путин губи медийната война. Всички му говорят за опустошителни санкции. Вероятно си представят сценария приложен за Куба. На Куба им беше изключително трудно но все още не са колония на САЩ. Не трябва обаче да забравяме че Русия не е Куба. Тази война разкри истинските лица на политиците. Хората и жертвите не ги интересуват. В момента истинската цел е да се унищожи Русия. Да видим. Украйна и нейния народ бяха проиграни от Зеленски и запада. Не знам дали си заслужаваше
98
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин наистина не може да си представи какво ги чака руснаците икономически. Тук не става въпрос за конкретните му действия и помията ръсена от нашенските богато платени комунофекалийки Той се мъчи да създаде ПРЕЦЕДЕНТ в политиката и да си развърже ръцете за императорските си мераци. И Наполеон го е правил и само заради възпитанието на англичаните си е поживял някоя и друга година, когато вече е бил за смях на Европа , а французите са плащали за глупостта си
97
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До oвенния Колев.. Абе фуражко комунистическа. Бая лекции от ЗКПЧ-то си слушал и бая парици си източил от тая държава. Путин отцепи 20 % от територията на една държава, на която Русия е ГАРАНТ на ненакърнимостта на границите, заселва 8 години вече пенсионирани фуражки и налива оръжие в тях, нашенските комунофекалийки обясняват, че били едва ли не тероризирани от чужд агресор, Путин нападна суверенна държава, избива населението и, и сега врещи, че едва ли не е жертва на агресия от целия свят
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Их значи, толкова много хора протестират да спре войната, и зеленски не я спира... никакво зачитане на човешката воля...
95
6
 
21
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
В началото на мандата си Зеленски говореше какви ли не "сладки" приказки за мир и добросъседски отношения с Русия и ....вижте до къде я докара с проатлантическите си сънища!?....Някои хора тук говорят и за "голодомор" като не знаят или забравят кои организираха още преди Втората световна война този голодомор!? Във всеки случай това не беше СССР....Такааа, почти същите хора организират голодомора и разгрома на Украйна....помнете Историята!!!
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 40 000 които протестират във Франция веднага да бъдат разпръснати със сълзотворен газ защото нарушават ковид мерките.
93
3
 
17
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Зеленски,отдавна е време,да узрееш!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как си я мислят и нашите Гьобелс - новинари? Виж па ти! Война и да има глад? Где се е чуло и видяло!...Неизбежно е, тиквеници! И сега нали се сещате какво ще се прави с онези 18 000 автомата, които фашизираните авантюристи раздадоха по улиците...Ще се трепят за едната коричка. Това не е дисциплинирана армия, а ужасени хора, които ще се превърнат в зверове.
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът е казал - гладът е добър съветник. Накарай някого да гладува и той ще намери начин да оцелее. Така ще стане и с руснаците, цялата тази изолация може да доведе до бум на технологиите там, те имат потенциал, висшето им образование е едно от най-качествените, аз съм учил от руски учебници, има прецеденти при които западът купува технологии от Русия защото не може да ги разработи, пример: - ракетният двигател РД-180
90
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите на зеленски обричат на глад цяла украйна и тотална разруха. Да се махат заедно с азов и всичко ще е наред.
89
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 НАТО е бита карта. А ти какво искаш, трета световна война ли. В главата ви е камо кръв, война, разрушения. Сега го удряте на чест, нали. По-рано не ви пукаше нито от санкции, нито от НАТО, нито от ЕС. За три дни щяхте да превземете Киев и мажехте да издържите на санкциите, защото сте самодостатъчни и силни. А кажи дали познахте за нещо.