Шпионите от ФСБ не знаели за намеренията на Путин в Украйна

Те не дават надежди конфликтът да бъде спечелен от Русия
7 мар 2022 21:50, Нели Христова
379
Шпионите от ФСБ не знаели за намеренията на Путин в Украйна
Снимка: БГНЕС

Шпионите в небезизвестната организация за сигурност на Русия, ФСБ, са държани в неведение относно плана на президента Путин да нахлуе в Украйна, според агент, който описа войната като "пълен провал", който може да се сравни само с разпадането на нацистка Германия.

Доклад, за който се смята, че е направен от анализатор от ФСБ - агенцията наследник на КГБ, руските жертви на конфликта вече може би наброяват 10 000 души. Руското министерство на отбраната признава смъртта на само 498 свои войници в Украйна.

В доклада се казва, че ФСБ е обвинена за провала на инвазията, но не е била предупредена за това и е неподготвена да се справи с последиците от осакатяващите санкции.

Доносчикът от ФСБ добавя, че никой в ​​правителството не е знае истинската цифра на загиналите, защото „загубихме контакт с големите поделения“.

Той казва, че на служителите на ФСБ е било наредено да оценят ефекта от западните санкции, но им е казано, че това е хипотетично упражнение. "Трябва да напишете анализа по начин, в който Русия излиза победител... в противен случай ще бъдете разпитвани заради това, че не сте свършили добра работа. Изведнъж това се случва и всичко се свежда до вашия напълно безпочвен анализ."

"Ние действаме интуитивно, въз основа на емоциите, нашите залози ще трябва да се повишават все по-високо с надеждата, че изведнъж нещо може да се случи за нас. Като цяло обаче Русия няма изход. Няма варианти за възможна победа, само поражение", допълва още агентът, цитиран от The Times.

В писмото се казва, че Рамзан Кадиров, чеченският лидер и съюзник на Путин, е бил на ръба на откровен конфликт с руснаците, след като неговият "отряд убийци", изпратен да убие президента Зеленски, беше унищожен от украинските сили.

Дори Зеленски да бъде убит, се казва в доклада, Русия няма да има надежда да окупира Украйна. "Дори при минимална съпротива от украинците ще ни трябват над 500 000 души, без да се включват работниците по доставките и логистиката."

Анализаторът казва, че SVR, службата за външно разузнаване на Русия, се опитва да "изрови мръсотия", за да твърди, че Украйна е създала ядрени оръжия - претекст за превантивен удар.

Документът от 2000 думи е публикуван от Владимир Осечкин, руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net.

Христо Грозев, експерт по руските служби за сигурност, казва, че е показал писмото на двама служители на ФСБ, като и двамата "без съмнение, бяха наясно, че написано е от техен колега".

Грозев, който съобщи самоличността на агентите, отровили Сергей Скрипал в Солсбъри чрез разследващия уебсайт Bellingcat през 2018 г., казва: "Преди Украйна е изпращала фалшиви писма на ФСБ като опит да променят мнението на врага. Това писмо обаче изглеждаше различно. То идва чрез реномиран източник (Осечкин) и е много по-дълъго, отколкото фалшификатор би избрал да го направи."

ФСБ се ръководи от Александър Бортников, довереник на Путин. Двамата се познават от 70-те години на миналия век, когато са служили като офицери на КГБ в Ленинград. Синът на Бортников, Денис, е председател на банка VTB и е сред санкционираните от Обединеното кралство.

Войната, се казва в писмото, е получила "временен срок" до юни, защото дотогава руската икономика ще се срине. "Напоследък почти не спя, работя през цялото време, и имам мозъчна мъгла", пише източникът. "Може би е от преумора, но имам чувството, че съм в сюрреалистичен свят. Кутията на Пандора е отворена."

Авторът казва, че не може да изключи международния конфликт и че очаква "някакъв шибан съветник да убеди ръководството" да изпрати ултиматум на Запада, заплашващ война, ако санкциите не бъдат премахнати.

"Ами ако Западът откаже?", пише той в писмото. "В този случай не мога да изключа, че ще бъдем въвлечени в истински международен конфликт, точно както Хитлер през 1939 г. Нашата позиция е като Германия през 1943-44 г., но това е нашата изходна позиция."

Безпокойството нараства в Русия, изразено от сенатор, чийто покоен съпруг някога е бил наставник на Путин.

70-годишната Людмила Нарусова е съпруга на Анатолий Собчак, първият демократично избран кмет на Санкт Петербург, който издъхва при мистериозни обстоятелства през 2000 г., когато Путин се издига до президентския пост. Тя признава за огромния брой руски жертви, като казва, че от една рота от 100 наборници само четирима са оцелели.

Тя също така потвърждава, че наборниците са били принудени да подпишат договори, задължаващи ги да се бият в Украйна.

Дванадесет месеца военна служба е задължителна за руските мъже на възраст между 18 и 27 години. Комитетът на войнишките майки на Русия заяви миналата седмица, че много войници са били подведени да се зачислят. Било им казано, че се отправят към границата за учения, казава групата, но договорите им били променени, за да се включват в конфликта.

"Вчера от бойната зона в Украйна бяха изтеглени военнослужещи, които бяха принудени да подпишат договор. От стотина червените мъже останаха живи само четирима", казва Нарусова.

Миналата седмица тя сподели пред "Дожд" - независим телевизионен канал, че мъртвите руски войници в Украйна лежат "непогребани, среди диви, бездомни кучета, гризящи телата им, а в някои случаи не могат да бъдат идентифицирани, защото са изгорени".

"Не се идентифицирам с онези представители на държавата, които говорят в полза на войната", казва тя. "Те изпълняват заповеди, без да се замислят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и първокласниците знаеха. Само либерална Европа с техните "ценности" не знаеха. И както изглежда, още не са разбрали.
242
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вова докога ще убиваш православни славяни.
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда в стил ковид. Само аз ли имам усещането че едни и същи пропагандатори пишаха и за ковида, сега и за войната? Очаквам скоро сълзлива история снимана с послден модел айфон на уж руски войник, който умирайки твърди че съжарява дето не се ваксинирал, упс, че е влязъл в Украйна! Нещо като онлайн бозата с украинката и сириеца, които се обичат в Германия. Западняците верно ли се ловят на това? Наистина ли са толкова "умни"?
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати плоската пропаганда. Хора вие изобщо имате ли идея че правите копи пейст на материали писани от някой, който идея си няма от Русия и руснаци. Само прочетох първите 3 изречения и вече знаех, че това е фейкнюз. Руснак никога няма да говори така за своя президент по време на война, особено пък милитаризиран и то от службите. Няма нужда да чета нататък. Болните съновидения на някой немец най-вероятно. Слаба пропаганда.
239
5
 
6
 
! Отговори
до там стига преди 2 години
параноята на великия диктатор, че не вярва на никой , дори на най-близките си. Но това е черта от характера на въпросния другар. Дори от жена си е криел че Елцин му е предложил да го прави примиер. Не е знаела до последно. С такъв индивид си има работа целия свят
238
6
 
6
 
! Отговори
Мерзанов преди 2 години
Трябва да се спрат фалшивите новини, дразнещо е. Има какво да се отразява по войната - еми, отразете го - реално, истинско, доказано. Не да пишете измишльотини.
237
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той, "конфликтът", отдавна е загубен от Русия. Ще минат дълги години Русия да възстанови доброто си име пред Света! Ако въобще успее. Въпросът е да се ограничат жертвите в тази *** война.
236
5
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Прави ми впечатление, че в тези коментари има повече специалисти, отколкото във всички останали парченца свободни руски медии. За тези с гладка повърхност на мозъка - това е ирония. Второ - за две седмици войната се закучи и струва милиарди на Русия. Как ще я водят? Докога ще издържат? А като "спечелят" - как ще държат окупираните територии и с цената на какви пари? Щатите окупираха Ирак, но там шиитите бяха зад тях, поне в началото. Тук зад руснаците е само Дяда Вова.
235
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не увисне на въжето Путин, мир в света няма да има.
234
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Христова като изпраска някоя статия против Русия та ми е весело цял ден.Може ли да се излагате толкова много. "Шпионите от ФСБ" - вие на къде сте с главата бе хора.Всичко върви по план. Победата ще е за Русия. Последиците - разпад на Украйна.КРАЙ!
233
4
 
14
 
! Отговори
Една преди 2 години
жена, казала на една друга...
232
9
 
21
 
! Отговори
Боже, боже преди 2 години
Какви тъпотии, но явно и се връзват хората...
231
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 351: Не лъжи, путинската пропаганда вече не хваща дикиш. ФСБ е наследник на КГБ и се занимава с Всичко: и вътре и вън. (навън впрочем повече се занимава ГРУ, но и ФСБ си пъхат мръсните ръчички)
230
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е камара от лъжи. ФСБ е организация за контраразузнаване и тя действа само в страната, така че не е необходимо да я интересува какво става в чужбина.
229
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато атовете се ритат,магаретата теглят...Битката е между сащ и руснаците,а го отнасет по-малките братя -еврепейски съюз и украинците.
228
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи имало шпиони които нищо не са знаели. Аз пък си мисля че ако са знаели, то всичкоще си кажат!!!
227
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублата се вдига. От 80 рубли за презрян американски долар вече е 160 рубли за пробит долар. Висоцки затова пееше навремето - Рубль не деньги, а бумага!
226
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Годината 2022 г. не е случайна. В края на годината ще се навършат 100 г. от създаването на СССР. Затова е и войната. Путин иска да обяви нов СССР. Украйна е само началото. Какво ще стане може само да гадаем. Но е известно от историята ,че повторенията най-често се превръщат във фарс.
225
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рублата се вдига , след като спадаше , взеха за продават по борсите рубли , русия ги изкупи и после обяви че газта ще се разплаща в рубли
224
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха. Рубладжиите тук се мислят за по-умни от тези, които налагат санкциите срещу Путинова Русия... Ха-ха-ха.