Петиция до Путин: Размяна на пленниците и на телата на загиналите

Руски издания за бъдещето на мирните преговори за Украйна
8 мар 2022 15:03, Елка Василева
30
Петиция до Путин: Размяна на пленниците и на телата на загиналите
Снимка: архив, БГНЕС

Поредният кръг от преговори между Русия и Украйна не донесе съществени резултати. Остава надеждата днес да бъдат задействани все пак хуманитарните коридори, договорени още миналата седмица. В дискусията по политически въпроси напредък засега няма. Руската делегация бе открито разочарована, обобщава "Комерсант" хода на разговорите между Москва и Киев 13 дни след нахлуването на Русия в съседната страна.

Москва обяви прекратяване на огъня днес в 7 ч. по Гринуич на някои места в Украйна, за да се позволи на цивилни от няколко града да се евакуират през хуманитарните коридори. "Комерсант" цитира обаче ген.-полк. Михаил Мизинцев, началник на руския Национален център за управление на отбраната, според когото украинските власти "под заплаха от физическа разправа" не пускали мирните жители и чужденците от съответните селища.

Още по темата
От своя страна украинската вицепремиерка Ирина Верешчук обвини Москва, че два пъти е проваляла евакуацията с обстрели. По думите й е "абсурдно, цинично, неприемливо" намерението на Русия да евакуира украинци на руска територия и в Беларус, добавя вестникът.

"Взгляд" припомня исканията на Кремъл, за да спре войната: Украйна да прекрати военните си действия, да се откаже от членство в блокове, да признае за руски анексирания Крим и за независими държави - сепаратистките територии Донецк и Луганск. Сред руски експерти все по-често се говори, че Украйна печели време чрез преговорите, но е време да започне дискусии по исканията на Русия, пише онлайн изданието.

Преговорите са нужни на Киев, за да се опита да прегрупира войските си, да прехвърли допълнителни части от Западна Украйна и да засили съпротивата си срещу руската армия, обяснява политологът от Крим Владимир Джаралла.

Киев не е готов да признае за независими Донецк и Луганск или пък Крим - за част от Русия, но може би има нагласа да обсъди неутрален статут за Украйна, посочва московският аналитик Александър Гушчин, напомняйки прецеденти с Финландия и Австрия. В случая с Украйна неутралитетът трябва да бъде гарантиран от водещите държави и да има ясни очертания, затвърдени по-специално в украинската конституция, но тя предвижда днес курс към НАТО, изтъква той.

Ако Киев не приеме условията на Русия, "има варианти украинската държавност да се трансформира в друг проект, например по географски принцип. В днешната ситуация подобни проекти изглеждат доста реални, а не фантастични", добавя Гушчин.

Двете страни казват твърдо, че преговорите ще продължат, а в близките дни се очаква и нов двустранен формат. Вчера се разбра, че на 10 март в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия ще разговарят руският външен министър Сергей Лавров и украинският Дмитро Кулеба. В срещата ще участва и турският им колега Мевлют Чавушоглу, отбелязва "Известия".

Анкара вече от месеци настоятелно предлага да посредничи на Москва и Киев. Турция е силно въвлечена в руско-украинските противоречия - през 2019 г. тя продаде на Киев бойни дронове "Байрактар"; през 2021 г. украинският президент Володимир Зеленски помоли турския си колега Реджеп Ердоган да подпомогне размяната на задържани лица, а по болезнения въпрос чий е Крим турското ръководство е напълно солидарно с украинското, напомня всекидневникът.

В момента Турция следва проукраински курс, полагайки обаче усилия да не накърни отношенията си с Русия, коментира турският експерт Керим Хас. Анкара има интереси и в Русия, и в Украйна. Семейството на Ердоган печели много пари от сътрудничеството с Киев, добавя той. (Селджук Байрактар, съсобственик на фирмата производител на едноименните дронове, е зет на турския президент, напомня "Известия".)

На сайта Change.org е качена петиция до руския президент Владимир Путин с призив незабавно да започне размяна на пленници и тела на загинали с Украйна по принципа "всички срещу всички", информира електронният в. "Медуза".

"Подобни процедури са предвидени в международните договори и по хуманитарни съображения трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, за да се върнат пленените руски военнослужещи при семействата си, а със загиналите да се сбогуват техните роднини и близки", се казва в документа. Авторите - видни руски културни дейци, правозащитници и политици, отправят към двете страни молба да спазват примирие по време на предстоящата размяна. До момента петицията е подписана от 1735 души, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Не вярвам Путин да иска да му върнат пленените и убитите войници. Така ще се разбере от цял свят за неговата "успешна" война. Стига телата на тези войничета да не са изгорени в подвижните крематориуми,които руската армия носи със себе си. Но като знаем логистиката им,не е ясно къде се намират. Така,че няма да има размяна на пленници и тела на загинали войници. Това ще е непоправим удар сруще Путин. Руските майки няма да му го простят. А и откъде ще извади толкова по 60 000 лева, за всеки загинал
21
0
 
4
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
Украинците заслужават уважение. Защитиха родината си. Считам, че е редно да се седне на масата на преговорите. Нека преглътнат Крим. Ердоган няма да го преглътне.Относно нечленството им в НАТО и това да бъде записано в конституцията, то тогава резипрочно същото да бъде записано за двете републики - те да не се присъединяват към Русия. Светът няма да ги признае. Няма да търгува с тях. Украйна да влезе в ЕС. Тогава самите "републики" ще искат отново в Украйна. След като руснаците бягат от Русия.
20
4
 
2
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Който слуша Чичо Сам, си го вкарва сам !!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудник ке те пратиме у пукинова русия да видиш колко го обичаш. Немаш право да прокламираш мнение от наше име.
18
0
 
4
 
! Отговори
Нееее преди 2 години
Тоя лисунгер в никой случай няма да се съгласи целият свят да види огромните загуби, които търпят войските му !
17
3
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
властимащите батюшки на русия никога не са се интересували за загиналите мужици.интересуват се от пленниците,дотолкова че като се върнат да ги изпратят по лагерите в сибир. в тази държава личността на обикновенния човек не струва и едно л.айно. жалкото е,че макар и да съзнават че се презряни роби,обикновените руснаци продължават не само да се подчиняват на собствените си тирани,но активно им съдействат да поробят и всички държави до които се докопат
16
7
 
13
 
! Отговори
бой по рушките преди 2 години
Това е първата в война в историята на Русия, в която не си искат телата на убитите.
15
12
 
5
 
! Отговори
Украинска рулетка преди 2 години
Тия си гърмят преговарящите - затова никой от урките не смее да си отвори устата!
14
7
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 2 години
Путин гаранции не признава и не спазва ,той се доказа ,че може само кръв да пролива .Агонията и брато убийствената война ще спре когато гаранция му подпише Свети Петър.
13
13
 
9
 
! Отговори
И. Петров преди 2 години
До : 14, Не лъжи! На референдума в Крим 90% гласуваха за отделяне от Крим, както ще стане след 10 - 15 години в Кърджали и Разград! НАТО ще ни помогне колкото помогна на гърците в Кипър!
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Никога не бих опетнил душата си гледайки ютуб канал наречен "Михаил Советский" +18!По-скоро бих се застрелял директно в главата с гранатомет,отколкото да гледам съвестски пропаганди и свинщини.
11
3
 
9
 
! Отговори
цц преди 2 години
А ако има преговори България да стане част от русия, за 5 минути разговорите са приключили особено ако ги води копейкин и радев. само дето София ще е столица на провинция ама нищо. Москва пък ще е столица
10
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Когато Русия нападна и окупира Крим, вие къде бяхте защитница на Путин. Когато в Луганск и Донецк се появиха зелени човечета вие къде бяхте защитници на Путин. Когато те принудиха десетки хиляди украинци да ги напуснат, вие къде бяхте защитници ва Путин. Кога Русия окупира Приднестровието, Абхазия и Осетия, вие къде бяхте защитници на Путин. Сега вече се загрижехте за Украйна. Лицемери.
9
2
 
1
 
! Отговори
* преди 2 години
Ще ви Ги заврат
8
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога видя бил Гейтс на международен трибунал и разтрелян,тогава може да подкрепа и такъв срещу Путин!!
7
4
 
22
 
! Отговори
Писна ни преди 2 години
От вас путиноблядкидолни,ИнХ заедно с вашия идол! Стойте си в руските сайтове и не злоупотребявайте с нашата ЕС и НАТО демокрация, че ще гризнете яко дървото и то за няколко дена,копчетата червени ще ви ни наврат знаете къде. Края ви е близо
6
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте истината за Донбас - ютуб канал "Михаил Советский" +18
5
21
 
29
 
! Отговори
Леся украинка преди 2 години
ВСИЧКИ РУСКИ УБИЙЦИ НА УКРАИНСКИЯ НАРОД И ТЕХНИТЕ ПОМАГАЧИ , ЩЕ БЪДАТ СИСТЕМАТИЧНО ИЗДИРВАНИ И ЖЕСТОКО НАКАЗАНИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ!НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ , НАШИТЕ ЖЕНИ И ДЕЦА СА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА И ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ЗА ТЯХНОТО НЕЩАСТИЕ И ВСИЧКИ УКРАИНСКИ СМЪРТИ!
4
12
 
28
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
Че путин няма да е съгласен, ще излезе приблизителната стойност и цена на войната му. Същия трябва да бъде изправен пред трибунала за военни престъпления! Троловете му също
3
10
 
27
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Това с гаранциите не ми е много ясно при условие,че вече има такава от 1994-та и то подписана от другаря Путин гарантираща целостта на Украйна. Какви би гарантирал един нов договор подписан отново от един лъжец ?