САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
19
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
А защо си мисля, че нация използвала първа атомно оръжие срещу цивилни, ще използва и първо генетично(биологично) оръжие. Колкото повече чета, толкова повече си мисля, че не ми трябва руска пропаганда.
95
0
 
8
 
! Отговори
Ахам преди 2 години
Или по Американски да си го пуснете сами и да обвините Руснаците например.Не че и последните не са способни на това.Един дол дренки сте искам да кажа.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авганистанците са основен производител на мак,но кои им позволява да отглеждат полета с мак и къде го продават,какво прават с този мак.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркотиците са еко химически оръжия.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние, цялото семейство поне 3 пъти последните 2 години ползвахме Рамус. Но мисля, че тя не е американска а френска. Зеленски искаше от Америка и сигурно са им дали няколко. Но наистина е добре да си ги вземат, защото русняците отдавна знаят само да крадат.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То маи в тия азиатските държави е пълно с наркотици те са основният производител,ирак и пакистан са основен производител на мак демек на хероин опиуми.
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркотиците какво са,и те са биологично оръжие произвеждано на територията на русия.
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си спомняте в Сирия също обвиниха Башар Асад че е упторебил химическо оръжие пък после се оказа че са бунтовниците...явно тази карта и в Украйна ще я разиграват...!!!
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притоплихте ланската манджа.
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 "Вижте и лицето ,вижте каква злоба лъха от него ,щатите ще унищожат слабохарактерна европа !" --- ами нормално. Това не са хора! Това е кабал, който има всички останали за ***!
86
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрено!!!Химическо!!!Космическо?!Вие сте единствените в света използва ли атомно!!!Прав беше Путин: този който казва че е ..Е!!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте и лицето ,вижте каква злоба лъха от него ,щатите ще унищожат слабохарактерна европа !
84
0
 
9
 
! Отговори
Киро Парцала преди 2 години
Psaki..Паси, Парцали.. все един сорт дренки..
83
0
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
името и е Псаки! като псе..
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо обаче нашите медии мълчат като за.даве.ни? Та това са лаборатории за еко продукти...Американски, значи - убави!
81
0
 
29
 
! Отговори
А ВИКТОРИЯ НЮЛАНД? преди 2 години
Вчера лично гледах изслушването на Виктория Нюланд пред конгреса и в 40-тата минута от предаването (което е било и на живо) тя ТОЧНО И ЯСНО ОТГОВАРЯ, ЧЕ В УКРАЙНА ИМА АМЕРИКАНСКИ БИОЛАБОРАТОРИИ и би било проблем ако информация и попадне в руски ръце. НА КОГО ДА ВЯРВАМЕ?
80
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, рашките не могат да работят с хим оръжие - нито Навални, нито Скрипал са мъртви. Пък са и прости - използват отровни вещества, които се произвеждат само от тях и така лесно се хващат. Освен това тези биолаборатории са същите от Ирак - братушките са ги отмъкнали от Садам и са ги прикрили по границата с Украйна, ама от другата страна и сега - опааа американски били. Айде де, кучета и котки може, биолаборатории не може...
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 долара за галон гориво - за това мислете. Не се бъркайте където не ви е работата. Видя се, че нямате топки.
78
1
 
19
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Са коя казва истината - Псаки или Нюлънд. И двете лъжат и мажат.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия как не им омръзна все едни и същи сценарии?! Да не са пратили белите каски да снимат филмче като в Сирия? Хванаха ги по изути ***, че имат лаборатории в Украйна и сега ревнаха, че Русия ще използва хим. вещества. Те в Украйна има и руснаци *** лельо, затова е там Русия, че подопечните ви фашисти бандеровци ги убиваха 8 години без да им направите забележка.