Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?

Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуря
Обновена: 14 мар 2022 15:01 | 14 мар 2022 15:01, Анисия Иванова
149
Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?
Снимка: Bloomberg

Кампанията да се спре достъпа на Русия до технологии - на всичко от iPhone и обяви в Airbnb до отбранителна електроника - е безпрецедентен експеримент, който рискува да изтласка Владимир Путин още повече в орбитата на Китай.

Използвайки контрола върху износа като инструмент, САЩ поведоха усилията да лишат Русия от компоненти, които са й необходими за високотехнологична индустрия и съвременни оръжия, с надеждата да гарантират, че президентът Путин ще почувства болката от решението си да нахлуе в Украйна. Това принуди производителите на компютри, чипове и сензори да спрат доставките за Русия, пише Bloomberg.

В същото време много от най-големите американски компании отидоха по-далеч, като на практика установиха технологичен бойкот на нацията. Идеята, насърчена от украинските лидери, е, че лишаването на руснаците от достъп до технологии и дигитални платформи ще предизвика обществени протести и ще подкопае военната кампания на Путин.

Но никой досега не е опитвал модерна технологична изолация в такъв мащаб и е трудно да се каже как в крайна сметка ще реагират 145-те милиона души на Русия. Отдалянето на руснаците от онлайн услугите може да подкопае продемократичните активисти, които се стремят да организират антивоенни протести. И може би най-важното за САЩ - заплашва да доближи Русия до съперниците им, най-вече Китай.

"Трудно е да се мисли за исторически паралел“, каза Питър Сингър, американски военен стратег и автор.

Сингър отбелязва, че САЩ винаги са се опитвали да контролират веригата за доставки на врага. Това включва усилията на Вашингтон да прекъсне достъпа на Япония до сурови ресурси като петрол, каучук и калай след инвазията на тази страна в Китай през 1937 г.

„Това, което е различно днес в дигиталната ера, е, че достигате до компонентите – чиповете и други части от нея“, каза той.

Ограничаването на онлайн услугите води до дилема. Това допълнително разделя интернет и заплашва да влоши цензурата и дезинформацията.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън призна експерименталния характер на технологичните ограничения. Никой не знае как ще се развие ходът за контрол на износа по отношение на детайлите, каза служителят пред Bloomberg News. Но икономическото разделяне, поддържано както от правителството на САЩ, така и от технологичните компании, изглежда като „точно това, което е необходимо“, каза служителят.

Администрацията заяви, че нейната забрана - заедно с усилията на съюзниците - ще отреже повече от половината от високотехнологичния внос на Русия. И този ход ще запази извън страната стоки на стойност 50 милиарда долара в продължение на три години.

Съюзниците на САЩ, включително Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Австралия и Нова Зеландия, се съгласиха да възприемат подобни политики. Южна Корея, ключов доставчик на смартфони за Русия, също наскоро се присъедини към усилията. Американските компании, които нарушават правилата, рискуват затвор, големи глоби и забрани за износ, докато на чуждестранни компании може да бъде отказан достъп до американски компоненти.

Политиката има прилики с усилията на САЩ да накажат китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. През 2020 г., когато търговското напрежение с Китай се разгоря, администрацията на Тръмп прекъсна достъпа на Huawei до критични чипове, от които компанията се нуждаеше за смартфони и 5G операции.

"Вземате правилата за Huawei и ги прилагате към цяла държава, цяла икономика“, каза Мартийн Расър, бивш старши офицер в ЦРУ, който изучава технологиите и националната сигурност.

Ходът за отрязване на Русия беше замислен като част от възпиращ пакет месеци преди страната да нахлуе в Украйна. Дон Грейвс, заместник-министър на търговията на САЩ, каза, че не се очаква контролът върху износа да има незабавно въздействие. Но през следващите седмици или месеци отбранителният, аерокосмическият и морският сектор „ще започнат да изпитват истинска болка“, тъй като запасите от чипове и друга електроника в Русия намаляват, каза той в интервю.

Когато изключите екосистемата на чиповете, Путин губи своите напреднали военни способности, каза Грейвс. Руските потребители също ще усетят въздействието, добави той, позовавайки се на трудности при получаване на компютри и резервни части.

 В крайна сметка изборът е на Путин - "ако това има някакъв вид дългосрочно технологично въздействие върху руската икономика и руския народ“, каза Грейвс. "Неговият избор е да спре войната - да изтегли войските си."

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., водещ производител на модерни чипове, вече се съгласи да не доставя на Русия полупроводници, въпреки че Китай може да предложи други възможности. Китай е най-големият доставчик на електроника за Русия, който представлява една трета от вноса на полупроводници и повече от половината от компютрите и смартфоните.

Базираната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp., или SMIC, е ключов източник на чипове, но Вашингтон ще разчита на тази компания също да прекъсне доставките.

През последните дни Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуриране на интернет. Кремъл затвори Facebook на Meta Platforms Inc. и ограничи достъпа до услугата на Twitter Inc. и други платформи, принуждавайки руснаците да разчитат повече на държавните медии. Това затруднява групите да организират антивоенни протести и да документират нарушенията на човешките права, каза Фънк. TikTok също спря предаванията на живо в Русия.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност БРИКС правят мнозинство по човешки и икономически капитал, та "изтласканият" ще е САЩ и колонията му - ЕС и Автралия.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете какво се случва в автомобилната индустрия.Порше вече затвори всичките си заводи.Останалите вървят и те натам.Скоро Мерцедес ще се прави от пресован картон.
35
10
 
9
 
! Отговори
до Абе преди 2 години
Колега, я по-добре кажи какви са прогнозите за САЩ и Европа в краткосрочен план? Не знаеш? Знаеш ли защо? Щото ги е страх да го обявят над минимум над 7% процента за Щатите!!! Знаеш ли какво означа това? За Европа не зная, но ще е процента ще е по-висок, щото в Щатите не зависим от РФ с изключение на ядреното гориво за АЕЦовете. Мислете му вие в Европа!
34
18
 
7
 
! Отговори
По Ленин преди 2 години
Една загуба на фронта неминуемо ще доведе до революционна ситуация в Русия - познайте какво ще му се случи на джуджето.
33
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излизаш от ЕС и НАТО. Заплатата ти става 2$ и си горд русофил с внуци в Америка. Ще умреш щастлив, че светлия комунизъм е победил. Не знам какви илюзии имаш за излизането от ЕСи НАТО.
32
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От войната ще спечели Китай и Америка. Китай ще спечели повече от Америка. Русия също ще спечели като подава скъп газ и нефт на Европа. Демек всички печелят само европа ще загуби. Тя европа вече загуби и тепърва ще губи .
31
21
 
13
 
! Отговори
Viva la Revolution преди 2 години
Аз вече спрях да работя с руснаци. Трябва да ги изолираме, за да ги събудим от страха който имат пред джуджето. В момента руснаците си живуркат и се страхуват дори и да говорят за войната. Когато ножа опре до кокала, тогава се ражда революцията.
30
13
 
9
 
! Отговори
Нещо повече преди 2 години
Путин ще бъде изтласкан отвъд орбитата на Плутон.
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла, Бла.Отново дъвката за незаменимите западни технологии. Че дори и употребата на понятието технология, е в стил просто Киро Харвардски.Всичко което в статията е в понятието технология, да се има в предвид стоки. До сега беше по лесно да се купи от Запада, вместо да се създаде в Русия. Вече няма да има лесни пътища и толкоз. Но няма нещо, което да не може да си произведе Русия. А и Европа и САЩ е малко пресилено да се самонаричат целия свят.
28
6
 
12
 
! Отговори
Шимон Перес къмПутин преди 2 години
...когато снегът в Сибир се стопи, какво ще видите отдолу? Китайци! Защото на изток китайците са много, а руснаците-малко!......... Не знам за орбитата, по-скоро Китай е на път да асимилира половин Русия. Да сте чули нещо за китайските градове - призраци?!
27
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият СССР си има цена. Ще я платят с кръв, пот и мизерия мужиците и тьотките, както винаги е ставало в руската история.
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айфони,майфони всичко идва от Китай,не от Америка,ако Русия е с Китай няма да има недостиг
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За думата СМЕШШНИК става дума!
24
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да дойде и в БГ да изгони американците и по-бързо да смачка зеления комедиен актьор. Излизаме от ЕС И НАТО. ТОВА ТРЯБВА.
23
5
 
15
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Ще видим след 7-8 години, но едва ли ще е резултата на който залагат писалите статията. След Крим пак беше пълно със статии като тази и коментари каква малка икономика има Русия, как загива всеки момент и т.н Решения взети в състояние на истерия като правило са погрешни, а санкциите са проява на истерично поведение от страна на запада. Едно е сигурно, юана е в настъпление.
22
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Производители на дрънкулки в съвременният свят дал господ,ама виж притежатели на неограничени ресурси и най вече на въглеводороди не да твърде на лице!
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 15 ----- Щом си се вързал на тази новина, че Русия се моли на Китай за военна помощ, значи си ми ясен какъв ь си ! И ти се мислиш за вещ по темата, ***
20
1
 
8
 
! Отговори
култово подзаглавие! преди 2 години
"допълнителни мерки за ЦЕНЗУРЯ", LOL! Рано или късно човек го избива на родния диалект. Иначе по темата, стига сме се вайкали за бъдещето на страна, която нееднократно е излизала от трудностите, при това без да ограбва света. Ще се оправят.
19
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде по-бързо Путин да смачка зеления еврейски актьор и да спре войната. После да дойде и при нас да изгони американците. Излизаме от гомНАТО И ЕС. ТОВА ИСКАМ като сърбите и швейцарците.
18
14
 
14
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Пълна изолация на Раша. Смекчаване на санкциите, само когато видим Вова разчленен на Червения площад.