Руски медии: Най-сериозните загуби търпи Европейският съюз

Сериозно се говори за риск от дефолт на Русия по външни облигации
17 мар 2022 09:38, Елка Василева
404
Руски медии: Най-сериозните загуби търпи Европейският съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Западът е избрал за оръжие срещу Русия "икономически, финансови, търговски и други санкции . . . които удрят сега впрочем самите европейци и американци чрез растящите цени на бензина, енергоносителите, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар . . . Днес цялата планета е принудена да плаща именно за амбициите на Запада", цитира в. "Комерсант" вчерашна реч на руския президент Владимир Путин, коментирал действията на Москва в Украйна и реакцията в света.

"Владимир Путин, без съмнение, не воюва с Украйна. Той воюва със Запада. А значи е бил длъжен да разбира, че и Западът ще воюва с него, използвайки всички видове въоръжения (които нарича сега икономически санкции), включително летални за страната ни", заявява руският всекидневник.

Военната операция в Украйна поставя въпроса за баланса на загубите и придобивките на ключовите участници, както и на глобалните играчи, пише в същото издание политологът Иван Тимофеев.

За Украйна и Русия засега е още рано да се говори - бойните действия продължават, посочва той. Според него най-сериозни загуби търпи Европейският съюз заради скъсването на множество търговско-икономически връзки с Русия и наплива на украински бежанци.

Основният проблем на Вашингтон е, че рязкото изостряне на конфронтацията с Русия отклонява ресурси от Азиатско-Тихоокеанския регион. САЩ ще трябва да увеличат военното си присъствие в Европа и да концентрират по-малко ресурси върху възпирането на Китай. Затова пък ситуацията дава възможност съществено да се повиши вътрешната дисциплина на НАТО и да се постигне по-солиден принос на европейските страни към общата сигурност, разсъждава експертът.

Официалните руски телевизии вече говорят сериозно за риск от "технически дефолт" на Русия по външни облигации. Точно след като руският финансов министър заяви, че след като САЩ замразиха наши златновалутни резерви за около 300 милиарда долара, страната ни ще изплаща доларови задължения към западни банки и финансови институции . . . в рубли, отбелязва в "Свободная преса" икономистът и обществен деец Юрий Болдирев.

Последното според него е "абсурд". "Ако пък схванем и разберем ситуацията не формално юридически, а по същество - откъде накъде изобщо да плащаме нещо на онези, които директно ни наложиха санкции и фактически конфискуваха нашите златновалутни резерви?", пита се руският наблюдател.

Редица чуждестранни компании затварят или замразяват бизнесите си в Русия заради проблеми с логистиката, бързите промени във валутния курс и юридическите тънкости, свързани с антируските санкции, констатира агенция РОСБАЛТ.

Чуждестранните фирми дават работа на 1,5 до 2 процента от заетото население в Русия - от решението им дали да останат на руския пазар пряко зависят почти 1,5 милиона работни места в страната, посочва икономистът Ростислав Капелюшников. След нахлуването в Украйна най-малко 380 компании от други страни са спрели или замразили дейността си в Русия според цитиран в статията доклад на Йейлския университет.

Изтеглянето на западните компании ще предизвика ефекта на доминото - може да се срутят една след друга и руските им фирми партньори, предупреждава бившият зам.-министър на труда Павел Кудюкин. Как ще оцелява туристическият отрасъл, също не е ясно - въпрос е например дали хората ще имат пари за пътешествия, добавя РОСБАЛТ.

"Известия" описва "нестабилната ситуация" с онлайн търговията в Русия, където спират да работят интернет магазини и маркетплейс платформи на известни брандове. Експертите и участниците в пазара нямат общо мнение дали нови фирми ще се опитат да заемат местата им. Но според всички тях, големите играчи ще вземат окончателни решения, едва щом се очертае окончателният списък на антируските ограничения, заключава изданието.

Във връзка с изтеглянето на чуждестранни фирми "Независимая газета" напомня коментари, че "Западът и страни като Южна Корея и Япония искат да накажат властта в Русия, но вместо това наказват средната класа, която не може да бъде смятана за основния електорат на Владимир Путин".

Именно за средната класа е важно качеството на потреблението, именно такива хора усещат промени в живота си, когато не могат да платят за покупки от чуждестранни интернет магазини, да вземат заем, да заминат на почивка в Испания, да се отбият в ИКЕА или просто да си купят дрехи от обичайната марка, обяснява вестникът. "За модерното общество тук няма нищо нормално, това е принудително или произволно слизане с няколко стъпала" - властта в Русия "не заложи на средната класа в стратегически план", прави извод "Независимая газета".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
3
 
4
 
! Отговори
Винету преди 2 години
До до Анти-тролБразилия Индия Китай Латинска Америка Южна Америка! обща популация 70% от Земята 80 % територия. 20% стоят зад мерките на ЕС и САШ! Капиш! Азиатските републики . Азери, Киргизи и тн, Молдова и Беларус сърби и Босна също!
228
1
 
8
 
! Отговори
до Боби преди 2 години
е да, де. Камаз и сега произвеждат на технологично ниво от 70те. А те извън русия няма как да излязат, щото едва ли отговарят и на най-ниските екологични норми.
227
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антилибералистТапанар,света за теб е сащ и европа явно! Русия търгува с 80 90% от всички държави! Светът далеч не е сащ! А дали си чувал за XRP който най вероятно не в далечно бъдеще ще замени тотално остарелият SWIFT който е създаден някаде през 70 години на миналият век?!?
226
6
 
3
 
! Отговори
ЕС+САЩ=цензура преди 2 години
Изключването от системата SWIFT засяга част от руските банки. За макроикономистите тук ЗабилиШареноЗнаменцеВАнусаСИ! Русия има десетки банки, които необезпокоявано си работят + че Швейцария се отказа от икономическите санкции! Бедняци,озверели от Злоба кланящи се на Урсула и БайХуй до като се редят за Олио и помощи. но със "собствено" моделирано от Демократични медии мнение! Булгарина умира на 55 години но джендерастите са щастливи - завират си вече прави Краставици - за това са мечтали!
225
3
 
8
 
! Отговори
до Анти-трол преди 2 години
Кои големи държави стоят зад нацистка Русия ***? Сърбия, Никарагуа и Венецуела ли? В момнта на борсите цената на петрола е от преди военните вермена, а Индия сериозно се е заела тази година да заеме мястото на Русия и Украйна като производител на зърно. Света е живял и без русия. И те ще съществуват, но както в 19 век
224
6
 
6
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 години
ИдиотиДжендерасти, зад Русия стоят най-големите държави! Това че Люксембург и продажнитеПолитицинаБългария обявили нещо кой го Брига? След 3 месеца като почнат европейските фалити ще се наслаждавам на оставките на ДжендериПолитици и нашКироТъпото! Нема олио,нема бензин,няма хляб,храним гладни Укри ама сме против Русия хахаха с камъни ще изгоним ПедалоДжендерасткатаИзмет!
223
3
 
8
 
! Отговори
Ченчаджия преди 2 години
Какво е долара обаче е въпроса и със какво е подплатен?! Освен ,че го печатат безразборно американците и със техният умопомрачителен заем които само за последните 10 години е нарастнал двойно има огромна вероятност този балон много скоро да се ПРЪСТНЕ особенно когато по умните държави преминат на други валути гледайки как американците спекулират със собственната си валута за да налагат санкции на тази или онази държава! Не си дръжте парите в долари е моят съвет към всички които го правят!!!
222
4
 
7
 
! Отговори
Супернео преди 2 години
САЩ се опитват да вбият клин между Европа и Русия, но в отговор ще получат клин от Китай. В едно чувствително място.
221
4
 
7
 
! Отговори
ххх-ххх преди 2 години
До Тц,тц Ходи да се редиш за олио и на опашка за нафта до като мечтаеш и промитият си мозък за това! Русия търгува с 90 % от света Огладнела Европа и САЩ не са света тъпчовц!и, колкото и медиите да ви промиват мозъка!!! Русия е Огромна Държава произвеждаща си всичко! Европа има само прави Краставици-Страпони за белите Роби от Източна Европа с промитиМозъциЧ
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им се наложи да върнат в производство жигулките-копейки и ГаЗ-ките. Просоловутите Камаз вече произвеждат отново най-първите си модели от 70-те, тъй като двигателите на съвременниите модели бяха от Куминус, помпите Бош, мостовете от Даймлер, а кабините също бяха внос от Германия
219
0
 
0
 
! Отговори
117 млн долара преди 2 години
Са отписани успешно от сметката на Русия по външните облигации и преведени на Ситибанк.
218
7
 
3
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Поредният жалък опит на путлерската пропаганда да вбият клин между ЕС и САЩ, но агресията постигна обратния ефект. Що се отнася до определени зависимости на ЕС в търговията с Мордор, то това ще се преодолее.
217
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До ОсведоменХаха и като са я разработили сами ли ще си я ползват, нали трябва да имаш котрагенти / партньори бе *** !!!
216
5
 
6
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
Споко !!и от 8 години се опитвате да Фалирате Русия хахахха всеки път до няколко месеца! Резултата е оскотяла, мизерстваща, болна и фалирала Европа! Пенсионери биещи се за олио! 90% от българите ся спрели парно и се страхуват как ще изкарат месеца, но сме европейци почитаме Педалщи!ната и Бежанците! "***" си живеят живота -зад тях са Индия Китай, Африка и Южна и Централна Амверика! Няма да купуват ЛуиВитон и ДомПериньон - Ужас! Няма да затлъстяват с КФС -Ужас! Огладнели
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих посъветвал всички руснаци да се изнасят от там докато джуджето не е затворило границите.
214
2
 
2
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Около 14 април,когато се очаква Русия официално да влезе в ДЕФОЛТ(ФАЛИТ), поради неплащане на задълженията по външния си дълг,ще бъде обявена и новата руска парична единица. Новата РУБЛА вече ще се казва ТРУПла!!!
213
1
 
2
 
! Отговори
Осведомен преди 2 години
До 242. *** а си ти! Росия е разработила система която ще замени за тях SWIFT a и създаде се и карта МИР с които руснаците могат да се разплащат във други страни освен това разплащането на европа за нефта и газа много скоро ще се извършва във рубли аз поне съм сигурен в това на 100%!Така ,че реално само за този кратък период са се намерили куп решения в в далечна переспектива всичко което се прави по отношение на Русия ще бъде отново безмислица! Какво ще стане със американският долар обаче?!
212
2
 
2
 
! Отговори
Дедо Танчо преди 2 години
Рушначетата още нищо не са видяли. Разглезените гражданчета ше се върнат в колхоза на работа ми се струва. Блогъри , млогъри и всякакви други дето бяха намерили лека и доходна работа ще им се наложи да се запознаят с мотиката и гаечния ключ.
211
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам роднини в Москва, преди 2 седмици ми пратиха снимка от чеиндж-бюро - Курса беше нещо като 70 рубли за долар продава, и 200руб/усд . Сега не знам как е, но отворят ли борсите, рублата ще се сгромоляса. До края на годината руснаците ще са мултимилонери в рубли, а до края на годината подозирам, че може да се окажат и милиардери в рубли.
210
1
 
2
 
! Отговори
Рубла има,рубла няма преди 2 години
Няма такава парична единица по света. Има я,но никой не я ползва и обменя!