Русия доставя газ само в рубли, ако страните са неприятелски

Путин с набор от мерки
23 мар 2022 18:00, Петя Славова
386
Русия доставя газ само в рубли, ако страните са неприятелски
Снимка: БГНЕС

Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като "неприятелски" И плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли", посочи той.

Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания, предава БГНЕС.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори.

"Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори", каза той.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

"Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции", нареди Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
9
 
5
 
! Отговори
рубашка преди 2 години
До 20. А ве, глу.пак, ако някой се спуска стръмно по нанадолнището това е империята на злото. Даже не пишем коя страна, защото всички я знаят.
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се отърваваме от долара и да купуваме друга валута.Скоро ще срине.Имам спестени долари,които възнамерявам да обърна в швейцарски франкове.А защо не и една част в рубли?
181
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите да вадят рублите от дюшеците.
180
1
 
15
 
! Отговори
валутен дилър преди 2 години
Днес продадох 10 000 рубли по 3 лева рублата, като не можах да изпълня всички заявки. За утре се очаква една рубла да струва 15 лева, а след седмица само бог знае колко ще струва. Може би 100-200 лева!
179
2
 
13
 
! Отговори
Колко преди 2 години
Ех, като си помисля как щяхме да влизаме в чакалнята за еврото, щяхме да чакаме с години, щяхме да изпълняваме критерии... Пък то накрая за какво? Ех, мечти, мечти!
178
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да спират вноса на газ ще караме на кюмюрр
177
7
 
7
 
! Отговори
Киру Куролиру преди 2 години
Ало, от Канада съ, ало от Канада съм! Русия е бензинка с ракети, какви рубли;)))
176
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори"То така става, понеже Газпром иска и сменя договорите :) *** са едни смешници
175
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се плаща в рубли по курса на рублата към долара. Искаме твърди цени в рубли.
174
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да спират вноса на газ , *** в Европа бол се ще изкараме .
173
2
 
14
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Чета надолу разни убедени, че щели да купуват газ от други места, не руски. Откъде, от Австралия? Може би директен тръбопровод през ядрото на Земята? Много Жул Верн сте чели навремето. Дори и така да е, да не купуваме от Русия, откъде тогава? Азърбайджан? Че те половината газ позлват за себе си, останалото се е разпродало. От Африка? Че те едва задовол;яват себе си. Ааааа, дааааа, сетихме се :) В Добруджа има много шистов газ. Така и така вече не сеят слънчоглед, а слънчеви панели по нивята...
172
7
 
5
 
! Отговори
само питам преди 2 години
До Анонимен 192: Защо на руснака да му трябва хартия която няма никакво покритие и която след месец няма да има никаква стойност защото държавите които стоят зад тези хартийки просто няма да съществуват?
171
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швейцария продължава да търгува с руски петрол въпреки антируските настроения чрез специални дилъри. Бизнесът носи милиарди долари на двете страни, съобщава Deutsche Welle, позовавайки се на проучване на неправителствената швейцарска организация Public Eye.
170
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е в случая Путин, като не искат в долари и евро ще търгуват с рубли, ако не да не търгуват с Русия.
169
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвам се за русофилите, русия ще богатее, Англия и Германия ще са бедни, щото путин се грижи за народа си и е много умен. Ама защо вие отивате към Англия и Германия, пък не ходите да живеете в русия?
168
25
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Путлерофилите, пишещи тук, явно си мислят, че международните плащания се извършват в брой и се разменят чували с банкноти. Да ви обясня - това не е така. Плаща се по банков път, като просто се задължават съответните сметки. Така плащанията в долари, ще се превалутират в рубли по измисления от путлеp курс, като така той се надява отново да създава неудобство на останалите. Накрая ще спрат да му купуват и газа, което ще е някакво неудобство за няколко години, но след това русия ще е аут завинаги
167
2
 
22
 
! Отговори
ХАХАХХАХАХАХАХ преди 2 години
Точно запада ще се погрижи за високата цена на Рублата като увеличи в пъти търсенето и ! ХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
166
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божкее, тоя само глупости са му в главата. За 1 месец не може да превземе 2 града с великата си армия та сега и на финансист ще се прави.
165
1
 
8
 
! Отговори
отСиднейАвстралия преди 2 години
Няма значени на кои борси рублата е свалена и на кои не. Това е нещо променящо се. Аз говоря в дългосрочен план. Там където рублата се търгува курса ще бъде страшно висок. Може и паритет с долара да стигне 1:1. Манипулация на валута на форекс борсите чрез ограничаване на наличностите е нещо работещо и доказано в момента в други развити страни. Това работи. Ако го направят може на Лондонската да не се търгува но на ХонкКонгската борса рублата може и 1:1 с долара да е, абсолютно изкуствен курс
164
4
 
8
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Предчувствам в България предсрочни избори. То оня убедения, че няма да сключва договор с Газпром не го ли подведоха под отговорност днес?