Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея

Президентът на САЩ ще наложи икономически санкции на Русия
Обновена: 24 фев 2022 22:53 | 24 фев 2022 21:10, Нели Христова
494
Байдън: Войските ни няма да влязат в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър от нея
Снимка: БГНЕС

"Това е умишлена атака, която е планирана от месеци", заяви американският президент Джо Байдън на извънреден брифинг в Белия дом относно кризата в Украйна и санкциите, които САЩ ще наложат на Русия.

"Президентът Путин изпрати 175 000 войници и военно оборудване до границите на Украйна, донесе кръвопролитие и построи полеви болници", заяви американският президент. "Това ви говори за намеренията му през цялото време", добави той.

"Путин отхвърли всички опити за диалог, който Западът предложи, който би избегнал страдания и конфликти", продължи Байдън.

"Нападението на Русия срещу Украйна се осъществи до голяма степен според прогнозите на САЩ, с "неоснователни твърдения" и опити за провокация", каза още той.

В изказването си Байдън казва, че атаката е последвана от седмици на предупреждения от САЩ.

Президентът добави, че усилията на руското правителство за започване на войната включват кибератаки и обстрели на украински и държани от сепаратистите позиции в Източна Украйна. Байдън твърди, че Русия е организирала операции под фалшиво знаме, които са довели до нарушение на международното право.

Джо Байдън очертава строги санкции, за да "максимизира дългосрочното въздействие върху Русия и да сведе до минимум въздействието върху Съединените щати и техните съюзници".

Той каза, че се е договорил с лидерите на Г-7 от най-големите икономики в света, че колективно ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунда и йени.

"Съединените щати ще спрат способността на Русия да финансира и нараства своята армия", заяви Байдън.

Той казаа, че санкциите, които очертава, ще намалят способността на Русия да се конкурира във високотехнологичната икономика на 21-ви век. Очертавайки вече икономическите последици от инвазията, той посочи, че руската рубла достига най-слабото си ниво досега и руският фондов пазар се срива днес

"Сега санкционирахме руски банки, които заедно държат активи от един трилион долара", заяви Байдън. "Прекъснахме една от най-големите руски банки, която държи една трета от банковите активи на страната."

Президентът на САЩ обяви, че добавя към списъка на руския елит и членовете на техните семейства, които също ще бъдат санкционирани.

"Това са хора, които лично спечелиха от политиката на Кремъл и те трябва да споделят болката", заяви той.

Той бе категоричен, че американските войски няма да влязт в Украйна.

"Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. Но НАТО ще защити всеки сантиметър от своята територия. Ще спазим нашите ангажименти по член 5", каза президентът на САЩ.

Байдън добави, че вярва, че НАТО е по-обединен от всякога и че "няма съмнение", че САЩ и другите страни от НАТО ще изпълнят своите договорни ангажименти.

Хиляди сухопътни и други сили на САЩ са разположени в страни от НАТО в Източна Европа, които се чувстват застрашени от Русия, включително Латвия, Естония и Литва в Балтийско море, както и Полша и Румъния.

Президентът Байдън каза, че руската инвазия в Украйна издава "зловещата визия" на Владимир Путин.

В изказването си Байдън каза, че операцията никога не е била заради "истински" руски опасения за сигурността, а вместо това е била за открита агресия и удолетворяването на желанието на Путин "за империя".

"Действията на Путин издават зловещата му визия за бъдещето на нашия свят, в което нациите вземат това, което искат със сила", заяви Байдън. "Но това е визия, на която Съединените щати и свободолюбивите нации ще се противопоставят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
0
 
0
 
! Отговори
Ше, ше преди 2 години
Ще защитим и Ленчето поптодоровата от наказателно преследване в полша
334
1
 
3
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
куче които лае не хапе това си ти дядка.
333
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ- агресорът, който атакува Русия и християнството. Промито консуматорско общество на бездуховност, агресия и тирания. Байдън е ционистка кукла на конци, сенилен старец - педофил.
332
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте го добре този, един от главните архитекти на конфликта от 2014-та насам заедно с Клинтъница и Обонго. Украинският народец трябва да му е вечно "благодарен".
331
2
 
12
 
! Отговори
ДОСТ преди 2 години
ООО. БАЙ ДРЪН ДЪН. ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ВСИЧКИ КРАВАРИ. АЙ СИКТИР ОТТАМ БЕ ШМЕКЕР. ЩЕ ЗАЩИТАВА ВСЕКИ САНТИМЕТЪР ОТ НЕЯ. ПОДКОКОРОСАХТЕ КЛОУНА И СЕГА ГЛЕДАШ ОТСТРАНИ. КАКТО НАПРАВИХТЕ АРАБСКАТА ПРОЛЕТ. КРЪВОЖАДНИ КРЪВОЛОЦИ. КАРАТЕ ДВАМА БРАТЯ ДА СЕ ИЗБИВАТ. А СЛЕДТОВА ДОВОЛНО ЩЕПОТРИВАТЕ РЪЦЕ. ДАНО ДА ГНИЕТЕ В ДЪНОТО НА АДА.
330
2
 
21
 
! Отговори
Байдън преди 2 години
На това се вика, да ти запалят чергата и да бягат. Само се чудя след като Путин даде ултиматум НАТО да се изнесе от 4 държави. Какво би могло да последва и в България :) Дали няма да се отървем вече от тая евроатлантическа крадлива пасмина?
329
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено не е наред този и много народи включително България му вярват , и изобщо им вярват на САЩ
328
1
 
12
 
! Отговори
Observer преди 2 години
Хаха... Крадеца вика дръжте крадеца. Че тия разбищиха целия свят с войни и интриги къде ли не, и сега продължават да наливат масло в огъня. Не че подкрепям политиката на Русия и войната, но тоя пък изобщо няма никакво право да говори. Вече нямат такова влияние по света хамериканците както преди и сега газ с.ера.т.
327
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ увеличиха вноса си на петролни продукти с 20 пр.за тази година за да го продават двойно на ...Европа.Франция строи 10 АЕЦ ,2 от които ги строят...гадните руснаци.Германия "изпързаля"Украйна да купуват от спот пазара газ и понеже там цената е хай,продава руската си газ двойно на ...Украйна.Зеленски,разбра ли сега?Мисленно сме с теб.
326
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън,дрън. Дрън,дрън. дрънка глупости за простолюдието а реално стокообмена между САЩ и Русия се увеличава след всички санкции.
325
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублите от утре стават вестници с който мужиците ще си бършат ду..то и ще благославят Малкия Мук.
324
3
 
9
 
! Отговори
Тук изглежда Отлично преди 2 години
,даже Мнного добре! Ноо, като се обърне да си тръгне, не требе да го снимат отзаде..,памперсите го оформят като круша, влачи краката, на Чарли Чаплин походката краде!
323
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ВЪН, някой да пита българския народ за членството. Не искаме НАТО И *** ценности. България не може да е враг на Русия, никога, чест и поклон към освободителите.
322
4
 
5
 
! Отговори
Големата УСА- грешка преди 2 години
Защо не турнаха за Прецедент, нашия хем опитен, хем свежар, Рос Вплевнядрислиев!
321
3
 
17
 
! Отговори
М преди 2 години
А вие старче не планирахте ли от 30 години да налапате всички държавици от бившия съветски блок за да ги експлоатирате и използвате срещу Русия?И какво правите сега след като носите основна вина за положението на Украйна? Налагате санкции. Че това го правите вече 10 години. Знаеш ли какво са санкциите? Прах в очите на хората и страдание за най-бедните и зависимите.Повишаване на цени и разходи и огромни печалби за БОГАТИТЕ
320
2
 
11
 
! Отговори
Баиздън, вече си на преди 2 години
...години, когато трябва да се съмнявяш...във всякоя прдня, човече....
319
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми звучи като "Ние няма да направим нищо, но ще направим всичко"... Това може да го каже напълно изкукал дядка!
318
2
 
11
 
! Отговори
Беше предупреден... преди 2 години
...ръчичките да не размахва, да не се изхлузи Памперса...ама деменцията не го пуска.
317
5
 
1
 
! Отговори
Това ли е Байз Дънчо преди 2 години
... симпатяга...ас го взех, страшно ми замяза,... на топ- баритона Хосе карера
316
0
 
3
 
! Отговори
Конгращолейша... преди 2 години
...Бутифули*снимка...става за надгробна плоча...на "Миротвореца" .