Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия

Той заяви, че страната ни ще купува газ в рубли
24 мар 2022 16:30, Нели Христова
527
Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия
Снимка: БГНЕС

Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите на руска енергия, заяви пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Президентът на Русия Владимир Путин нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм и да се създадат условия това плащане да бъде извършвано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция", заяви говорител на Кремъл.

"Нека дочакаме този момент", отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да плащат в рубли за нарушение на договора.

Проблемът със Сърбия

Песков заяви също, че Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, които възникнаха по повод плащането на газовите договори в руски рубли от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави.

"Той [президентът на Сърбия Александър Вучич] е прав, това наистина може да се окаже проблемна ситуация", заяви говорителят на Кремъл. Песков обърна внимание върху факта, че "в този случай България е направила неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия". "Следователно тя ще трябва да купува газ [срещу рубли], независимо дали иска или не, дали ѝ харесва или не", отбеляза Песков.

"Но в същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблемът, който трябва да бъде решен, и, естествено, загрижеността на Сърбия ще бъде наш първи и най-важен приоритет", увери говорителят на руския лидер.

По-рано Вучич заяви, че решението на Русия да приема плащане за доставките на природен газ в рубли е голям проблем за света.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като разплащанията на Русия с недружелюбни държави за газ бъдат прехвърлени в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции.

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски страни ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори, припомня БГНЕС.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции”, разпореди Путин.

Решението на Русия да доставя газ срещу рубли „противоречи на сключените договори” заяви германският министър на икономиката Роберт Габек.

"Изискването за плащане в рубли... е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция", коментира министърът.

В Берлин са на мнение, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
12
 
24
 
! Отговори
101 преди 2 години
Лъжа ли е ? Изпращането на оръжие в украйна приятелски ход ли е ?
437
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Песков и Путин пред международен трибунал. Там рублите не важат.
436
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с Паси и Сиди е временно.Правят ни сеир да ни е интересно сигурно.Не могат нищо кой знае какво да направят,защото опонентите ги наблюдават.Няма страшно.Не сме под нечие иго или нещо.подобно щом можем все още да изразяваме спокойно мнения.Всеки си изказва мнението,а истината се ражда в диалога.
435
4
 
8
 
! Отговори
Стига войни и кръв преди 2 години
Още един,на който Омникрона не му е понесъл и след хремата го е ударило в мозъка...никакви военни операции в България,никакви сливания нито с Русия,нито със САЩ.Ние си обичаме България и чужда власт не търпим.После ще трябва да ставаме партизани ако ни завладеят.Иначе за Паси и другия си прав.Надявам се поста ти да не е колкото да настройваш хората против русофилите в България.Не вярвам нормален българин русофил да иска военна операция.Няма такъв.
434
10
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Другарю Песков, не България и Етническите Българи ,а еврео-турците правят враждебни ходове срещу Русия. Ние сме под османско робство.Обърнете внимание на поредната еврейска интрига! Сиди евреинът хули Паси евреинът,за да имитират вражество изаемат сигурни позиции в двата фланга на фронта. Нито Сиди мрази Паси,нито Паси мрази Сиди. Просто са ни блокирали за действие. Искаме Военна операция в България! Искаме единодържавие с Русия!
433
7
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Другарю Песков, не България и Етническите Българи ,а еврео-турците правят враждебни ходове срещу Русия. Ние сме под османско робство.Обърнете внимание на поредната еврейска интрига! Ауди евреинът хили Паси евреинът,за да заемат сигурни позиции в двата фланга на фронта. Нито Сиди мрази Паси,нито Паси мрази Сиди. Просто са ни блокирали за действие. Искаме Военна операция в България! Искаме единодържавие с Русия!
432
0
 
9
 
! Отговори
Jah преди 2 години
Имаш крава, пиеш мляко! А ние дали имаме?
431
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати и българина...той е уникалния мазохист. Тъпчат го 50г и след това още 30г комунисти руски агенти и той пак иска да обича руснаците и кремъл.Били му братя.
430
6
 
11
 
! Отговори
До 450 преди 2 години
Какви само опорки от хибридните сайтове си ни написал.Къде чечня си живее добре с русия, бе?Стоят зависими и сателит на русия, без право на собствени решения. А ако решат да искат независимост...видя какво се случи с тях.Къде ви намират такива ппроомити.Разберете...войната е, защото украйна не иска повече да е сатвлит на русия. Искат в Европа.
429
2
 
3
 
! Отговори
Елена преди 2 години
До АнонимныйОчень разумный ответ, все так и есть.
428
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете книги!Повишава интелекта и не се оставяйте да ви манипулират като безмозъчни овце!
427
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна и Русия щяха да са прекратили отдавна ако не им се месиха.Те после ще подпишат мир,а ние ще ядем дървото и от бедни още по-бедни ще сме.Пак ше сме зависими,но от други дири да сменим и скъпо ще е.Русия и Чечня едно време имаха спор,сега се разбират.Същото ще е с Украйна.Просто Байдън подклажда огъня,за да замаже миризливите си дейности в Украйна.По-скоро тези на сина си,който с години в Украйна се е дрогирал,правел е с*кс с 14-годишни и т.н.Самият Хънтър Байдън го пише в мемоарите си.
426
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелееее какви сънародници имам.Бълнуват русофили когато човек мисли рационално.С пяна на уста пишат за човешки жертви.Господи,пази ме от такива!В шок съм!Ами наисрина не виждам защо трябва да се набутваме с друг газ.Не е логично,не ни е по джоба.
425
14
 
15
 
! Отговори
Банда русофилска преди 2 години
Ох, горките русофили, жал да ти стане... ***-руската "армия" е разбита, татаро-удмуртите се влачат с откъснати ръце и крака около горящите си танкове, вашият вожд Пу-тя се крие като пу*ка в бункера, сакън да не го отрови някой... Няма никаква надежда за русофилското сърце! Или, не! Сега ще чакат другарят Кси да дойде да ги освободи, но за тяхно нещастие китайската армия от плъх-оядци е по калпава дори от армията на ***-руските монголоидни хомосексуалисти...
424
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние какво да му мислим. Плащаш в рубли транзита и после ти ги връщаме за газа. Като свърши договора, чао и толкова. Но трябва да сме пуснали тръбата с Гърция. И досега трябваше да е започнал проекта за разширение на газохранилището, но тая коалиция е абсурд да направи нещо такова.
423
9
 
9
 
! Отговори
Логика преди 2 години
Интиресна работа. До сега всички в купом крещяха, че рублата е слаба и никой не я иска. Какъв е проблема да се плаща със слаба валута. Имам у дома няколко хиледарки анголски куанзи. Никъде не вървят. Питам: какъв ще ми е проблема, ако с тях си напълня резервоара с бензин. А кажете сега , оти ревете до небето като буги?
422
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... Да добавя също и че МАНИПУЛИРАШ ПЛЮСЧЕТАТА И МИНУСЧЕТАТА в русофобска посока, когато не ти харесва резултатът, за чистосърдечните души, които може би си мислят, че са истински. СРАМОТА ЗА САЙТА И РЕДАКЦИЯТА
421
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 435 Ти не пишеш от БЪЛГАРИЯ, а от краварското посолство, откъдето ти плащат! Напълно превъртяла русофобка си. Пишеш си и си отговаряш сама, задавяш се в плюнки и си крайно досадна. Истински СРАМ е за редакцията, че си част от нея
420
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неблагодарници като българите няма никъде другаде. Заслужаваме изобщо да не се занимават с нас и да сме като Сомалия. Предателят си остава предател.
419
14
 
9
 
! Отговори
Резидент Радев преди 2 години
Стига ве Песков. (Кучев с други думи). Толкоз минетти от Костя и кравата от левия ъгъл, и пак врагове сме били... Капка благодарност няма ***...