Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия

Той заяви, че страната ни ще купува газ в рубли
24 мар 2022 16:30, Нели Христова
527
Песков: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия
Снимка: БГНЕС

Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите на руска енергия, заяви пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Президентът на Русия Владимир Путин нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм и да се създадат условия това плащане да бъде извършвано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция", заяви говорител на Кремъл.

"Нека дочакаме този момент", отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да плащат в рубли за нарушение на договора.

Проблемът със Сърбия

Песков заяви също, че Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, които възникнаха по повод плащането на газовите договори в руски рубли от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави.

"Той [президентът на Сърбия Александър Вучич] е прав, това наистина може да се окаже проблемна ситуация", заяви говорителят на Кремъл. Песков обърна внимание върху факта, че "в този случай България е направила неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия". "Следователно тя ще трябва да купува газ [срещу рубли], независимо дали иска или не, дали ѝ харесва или не", отбеляза Песков.

"Но в същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблемът, който трябва да бъде решен, и, естествено, загрижеността на Сърбия ще бъде наш първи и най-важен приоритет", увери говорителят на руския лидер.

По-рано Вучич заяви, че решението на Русия да приема плащане за доставките на природен газ в рубли е голям проблем за света.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като разплащанията на Русия с недружелюбни държави за газ бъдат прехвърлени в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции.

Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски страни ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори, припомня БГНЕС.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции”, разпореди Путин.

Решението на Русия да доставя газ срещу рубли „противоречи на сключените договори” заяви германският министър на икономиката Роберт Габек.

"Изискването за плащане в рубли... е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция", коментира министърът.

В Берлин са на мнение, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То буквите, просветата и културата няма как да ни ги върнете, но златния резрв и царския архив си ги искаме, дето ги заграбихте през 44-та, когато но "асвабадихте" от свободата ни и елита ни.
417
12
 
21
 
! Отговори
балкански поток преди 2 години
България като собственик на тръбата може да диктува някои условия. Дефекта ще се се окаже ефект. Вучич не случайно вие на умряло.А иначе и Вигенин днес попита официално "Защо бе братушки, след като сме се снишили толкова много да ближем на Путин ***, ни включвате в списъка с неприятели?!"Защото на Путин не му дреме нито за Копейкин, Нинова или хилядите *** рускопоклоници, ама то тя малко мозък в тези кухи кратуни!
416
8
 
11
 
! Отговори
москва преди 2 години
Идеално, путинофилите и те са вее неприятели. Язък за барута
415
11
 
8
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
как да не направи враждебни стъпки бе, кой би подкрепил действията на тия ? по-простите хора, да, те ги подкрепят без съмнение. аре наздраве, и дано оная грозната руска посланичка мутрафонова-не знам си ква, да си ходи у дома и никога да не се връща
414
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 437Може само да те радва, че не си на тази земя. Ние които сме тук ще се справим ... както винаги!
413
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че откъде толкоз рубли,ще трябва много да печата за враждебните държави и кат раздаде на невраждебните да правят смяната туй също е разход за него трансфер и процент да ги стимулира да извършват смяна от враждебните с разход трансфери процент през невраждебните до него в които ще остават големи суми чужда валута за обслужване щото ще я получат срещу рубли с които враждебните ще платят на него за газ и няма нужда на отчет на двустранен баланс само рубли и само от него,балнса само с невраждебните
412
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, сега не виждам проблем да пратим самолетите към Украина - човекът ви каза, и да пращате и да не пращате все сте врагове, както е било и както ще бъде винаги , защото на русанците им трябва само земята ви. Какво правите на нея и как не е релевантно.
411
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 435 преди 2 години
Дали съм САМА и дали си пиша от редакцията няма значение, аз пиша от България, ти като не си тук, какво те интересува дали ще мрем от студ или глад?
410
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 427 Ти като си пишеш САМА и си от редакцията, защо си даваш толкова зор?
409
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 427 преди 2 години
Ти нали не си в България, какво т интересува тебе?
408
4
 
17
 
! Отговори
акуд преди 2 години
песков, на кремъл всяка стъпка спрямо БЪЛГАРИЯ е враждебна , кашкавал
407
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РЕДАКЦИЯТА, кажете нещо за документите за финансирането на биолабораториите в Украйна от пентагона и от фонда на сина на Байдън... Е това е новина!
406
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусно псе.
405
14
 
23
 
! Отговори
Не преди 2 години
можете ли да не заплашвате и да тероризирате останалите страни,Песков ?! Защо си мислите,че Русия е " солта на земята " ?!Ние, българите, имаме една такава приказка - на всичко му се намира колая ! Вие му мислете,че ЗАВИНАГИ ще останете без верни приятели ! В Европа освен едната Сърбия НИКОЙ друг не ви подкрепя,а много скоро и в останалия свят подкрепящите ви ще се броят на пръсти...Да,мразим и ненавиждаме завоевателите,агресорите,убийците на мирни граждани,разрушаването на населените места!
404
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отдавна трябваше да въведе златна дигитална рубла за нуждите на международната търговия. Долара и еврото вече не са твърди валути .Обезценяват се с по 10 % на година а то в международната търговия се работи на 10 % печалба щото количествата са големи. Това блокира международната търговия. Трябва котва със златно покритие която да стабилизира нещата . Саудитите искат същото .
403
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изискването за плащане в рубли... е нарушение на договора." --- Преди всичко, много по-голямо нарушение на договор е замразяването не активите. Това е чист обир, пиратство. Естествено, че сега Русия няма да иска да продава във валути, които могат да бъдат замразени. Пък вие ако щете газ срещу рубли. Никога не е късно да умрете от студ. Както и от глупост
402
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци понеже вземат по големи заплати не протестират за увеличението хранителни продукти и горивата а за украйнците ,оставка на ПП и коалиции
401
1
 
13
 
! Отговори
Повторение за глупац преди 2 години
България ще плаща за доставките на руски газ в рубли, заяви министърът на енергетиката на страната Александър Николов.
400
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсичко можем )) Можем да караме газ и от Австралия ))) Абе и на мен ми се струва, че цената е много низка... Време е да внасяме по хубава и скъпа газ.Турция направо ще ни го набие в дупарата сега.
399
0
 
8
 
! Отговори
Без коментар преди 2 години
Всички ли се успокоиха или не? България ще плаща за доставките на руски газ в рубли, заяви министърът на енергетиката на страната Александър Николов.