Русия няма да изисква от купувачите си на газ незабавно да плащат в рубли

Процесът ще отнеме време
30 мар 2022 17:30, Нели Христова
198
Русия няма да изисква от купувачите си на газ незабавно да плащат в рубли
Снимка: БГНЕС

Кремъл уточни днес, че Русия няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли, след като по-рано Москва заяви, че вече ще приема плащания само в националната си валута.

"Плащанията и доставките са процес, който отнема много време", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва вече ще приема само рубли като плащане за доставките на природен газ за "неприятелски" държави, сред които е и Европейският съюз.

Очаква се утре руското правителство, централната му банка и енергийният гигант "Газпром" да представят на Путин система, която ще позволи плащането на газа да се извършва в рубли.

Запитан за възможността за прехвърляне към рубли на плащанията за друг руски износ, Песков заяви, че това е "идея, която със сигурност трябва да бъде проучена".

"Това е област, в която нашето правителство също работи", добави Песков.

Западните страни наложиха на Москва строги санкции, откакто тя вкара войски в Украйна, като наред с другите мерки САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ.

Въпреки това Европейският съюз, който през 2021 г. получаваше около 40% от доставките си на газ от Русия, запази доставките от Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 "Помниш ли като ти виках да купуваш рубли преди месец, ама кой да слуша? Сега прави заклинания Русия да се откаже от плащането в нейна валута" Ти обърна ли си вече спестяванията в рубли :)))))
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без руска газ германската тежка и***товаришч, руската газ се ползва единствено за отопление на WC-тата по стомадобивните заводи. за останалото се ползва електричество.понял?
47
6
 
9
 
! Отговори
До Ларавел преди 2 години
Руснак тръгва като аслан ама винаги са прибира нас ран.
46
6
 
11
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Първо беше твърдо с рубли. Сега стана с рубли, ама по-нататък. След месец ще е 50/50 долар/рубли и след още месец ще е "абе май долар/евро не е зле". Руснака все голям го вади, ама все мек.
45
3
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
В Русия се произвежда 90% от въздуха, ако не се страхувате от Русия ще ви спрем въздуха! Страхувайте се от Русия както ние се страхуваме или ше ни спрат въздуха. Стрхувайте се!
44
7
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Путин блъфира с успеха на начинаещ покер играч от 5 клас
43
7
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
И каква част от населението се топли на газ и колко е трудно да сложиш един климатик? Нашите зими не са като руските. Газа представлява 10% от целия ни енергиен микс. Не е приятно, но в никакъв случай не е фатално.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително е дразнеща опорката "ПАК сме на грешната страна".В ПСВ сме в отбора на Германия,защото нашите съседки са в другия отбор няма как да решим националния си въпрос.Само да напомня,че в две национални катастрофи ни вкарва Фердинанд,който става монарх на България, след като любимата ви Русия принуждава Бетамберг да абдикира. Във ВСВ не сме на ничия страна, Борис води мъдра политика, дори успяваме да си върнем Северна Добруджа.СССР ни обявява война,за да ни "освободи"от нещо, което го няма
41
8
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Без руска газ германската тежка и химическа индустрия стават нерентабилни и неконкурентоспособни в сравнение с Индия и Китай. Ще купуват рубли или ще фалират.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В руските медий казват ме правителството ни е отказали да плаща в рубли днес независимо от ЕС. Вадете Чудото и отваряйте дупките на кумините че ще е страшно. Хаха
39
5
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Файда да купувате книжна рубл няма. Ще се въведе цифрова рубла покрита или със злато или швейцарски франкове.
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нека е ясно, цифровата валута на Русия ше е успешна колкото ваксината им Спутник Въ. Също така да не забравяме, че в Русия финансовата мисъл все още е в зародиш, което означава че Русия може ей така да загуби стотици милиарди само от глупостта си.
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да се забавя търговията с Русия и до 5 години да приключи-------------------------------------------- ЕС може да свърши и по-бързо. Защо да се чака 5 години?
36
5
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Да то щеше да отнеме време ако ЕС се бяха съгласили да плащат в Рубли. Сега и ние не можем да се съгласим, щото бяхме по силни заедно и ЕК ни представляваше. Е, ЕК взеха решение. И сега няма да има период на преминаване към рубли, а директно спиране на кранчето за нас. И децата вече знаят, че няма само газа да спре, но е по-удобно да се премълчава.
35
11
 
5
 
! Отговори
Нека е ясно преди 2 години
Руското правителство разработва своя собствена цифрова валута на централната банка, така наречената цифрова рубла, която се надява да използва за директна търговия с други страни, желаещи да я приемат.През октомври 2020 г. представители на руската централна банка казаха пред московски вестник, че новата "цифрова рубла" ще направи страната по-малко зависима от Съединените щати и по-способна да устои на санкциите. Това ще позволи на руските субекти да извършват трансакции извън международната банкова система с всяка страна, която желае да търгува с цифрова валута.
34
7
 
8
 
! Отговори
До … преди 2 години
Вече няколко пъти съм го казал пос коментарите, не е за вярване колко е глупав русофила!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правителсва ще си отидат , вкючително и нашето от народната любов !
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се скъса да прави отстъпки! Япония трябва да си изиска Камчатка, полуострова ше падне без бой, джуджето беше ербап, но се вижда че губи по всички фронтове!
31
7
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Според русилките Русия държи 40% от световния износ на газ, да ама друг път. Пак според тях Русия държи 90% от световното производство на Паладий, да ама друг път. Русия държи 60% от световното производство на редки метали, да ама друг път. Не мога да разбера, защо русилките спамят едни и същи глупости, които лесно могат да се проверят в нета и кой им се връзва.
30
6
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Русия: "Ще плащате газа в рубли." ЕС: "Нямам дребни, брат."