Русия ограничава износа на маслодайни семена от 1 април

Тези мерки са резултат от засиленото търсене на на слънчоглед и рапица
31 мар 2022 23:35, Йоана Цонева
50
Русия ограничава износа на маслодайни семена от 1 април
Снимка: БГНЕС

Руското Министерство на земеделието е подкрепило предложение за квота за износ на олио и шрот, както и забрана за износ на слънчогледово семе и рапица от 1 април 2022 г. Както се посочва в Telegram канала на министерството, това се прави за защита на вътрешния пазар и задоволяване на нуждите на преработвателните предприятия.

"Подкомисията по митническо и тарифно регулиране подкрепи ограничаването на износа на маслодайни семена и продукти от тях. За защита на вътрешния пазар и задоволяване на нуждите на преработвателните предприятия Министерството на земеделието предложи следните мерки. Въвеждане на нетарифни квоти за износ на слънчогледово олио (в размер на 1,5 млн. тона) и шрот (700 хил. тона) от 15 април до 31 август 2022 г.

Предвижда се тяхното разпределение между производителите по исторически принцип. Налага се временна забрана за износ на слънчоглед и рапица от 1 април до 31 август на текущата година“, се казва в съобщението.

Още по темата
Както отбелязват в министерството, в момента на фона на рязкото увеличение на световните цени на слънчогледовото масло и маслодайните семена има повишено търсене на руски продукти. Освен това е подкрепено предложение за ограничаване на броя на контролно-пропускателните пунктове, през които е възможен износ на такива продукти.

За соевия шрот се предлага да се запази само морският контролно-пропускателен пункт в Калининградска област, а за соевите зърна - контролно-пропускателните пунктове в Далекоизточния федерален окръг.

"Този набор от мерки ще премахне възможността за дефицит, както и рязко увеличение на цената на суровините и социално значимите продукти в Русия", казват от министерството, цитирани от ТАСС.

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев на среща на руския президент Владимир Путин с членове на правителството на 23 март заяви, че за да поддържане на стабилна ситуация руското земеделско министерство е разработило допълнителен набор от мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Аз не бързам за никъде. В близките 100 години нямам никакво намерение да посещавам Империята на Злото. Питах, за да знам кога да си пусна да погледам и да се посмея на руските крепостници, които висят на опашки като ние през 80те :))))
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те Русия вече спряха да доставят ракети за някои страни (например Велокбритания),но Великобритания веднага се обърна към Мъск и Мъск каза, че няма проблем с неговите ракети да се изпратят спътниците в космоса. Русия сама се изкара от играта, а и загуби пари.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кога ще въвеждат купоните за гречка и олио?" - промяната е плавна. Не бързай. От днес официално плащаме сметките за ток с ваучери. (Който има де). Пък и няма за къде да бързаме за какво са ни ваучери като олио на места вече няма. Например днес в Казанлък нямаше нито една бутилка в Билата. Цените са отвратителни по-високи от колкото в София. В София поне има 2 супермаркета дето продават горе долу на нормални цени, а тук не можеш да намериш пилешко на под 11лв килото.
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смартфоните в Русия и компонентите за компютри вдигнаха цените си почти два пъти. Епъл и Самсунг излизат от Русия. Има някакви остатъчни бройки от техните смартфони на някакви космически цени. Говори се че гугъл ще блокира андроид за Русия. Руснаците мислят да се насочат към хармони ОС на Хуавей, но се оказва, че не може, защото Хуавей не са съгласни да дават операционната си система на други марки смартфони.
8
3
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Ами Русия ще спре износа на ракетни двигатели за наса, както и да обслужва международната космическа станция.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 "Олиото ще се изравни по цена със зехтина." Докато има баллъчета, които да плащат цени за олио като за зехтин, ще има и тарикатчета, които да ги скубят.
6
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия става нещо страшно, няма гречка и захар... Цените са космически...
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 процента от семената за земеделците в Русия идват от западните гиганти в тази област. За тази година вече на руските фермери са им раздадени, за да засеят и ЗАСЕГА въпросните гиганти апелират да не се забранява вноса на семена от опасност за глад в страни от третия свят. ЗАСЕГА. :))))
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уплаших се, че Русия ще спре износът на високи технологии...
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олиото ще се изравни по цена със зехтина.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговията я спряха ЕС и САЩ с глупостите си. Сега всяка държава ще се грижи за себе си. Такъв прецедент не е имало. Воините са воини, но търговия е имало. И древните българи са воювали нон стоп с Византия, но са си търгували. В Османската империя същото. И по целия свят. Сега се водят икономически войни. Войната в Украйна е просто повод. С икономически воини ще загинат най-много хора обаче. Само нашите политици не го разбират.
1
2
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула не копа ли маслодайни семена :)))