Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна

Президентът похвали силите, които защитават Мариупол
3 апр 2022 09:05, Петя Славова
316
Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна
Снимка: БГНЕС

 Руските сили искат да завземат източната и южната част на Украйна. Това заяви президентът Волидимир Зеленски във видеообръщение, цитиран от БНР.

Русия е засилила въздушната си активност към Югоизточна Украйна през последната седмица, съобщава британското разузнаване. Това отразява предупреждението, направено от президента Володимир Зеленски, който каза, че Русия иска да завземе южната и източната част на страната.

"Каква е целта на руските войски? Те искат да превземат Донбас на изток и южната част на Украйна. Каква е нашата цел? Да защитаваме себе си, нашата свобода, нашата земя и нашия народ. Да направим всичко за защитата".

Още по темата

В поредното си видеообръщение тази нощ той също така похвали украинските сили, които защитават обсаденото южно пристанище Мариупол, което на практика е унищожено след седмици тежки руски бомбардировки.

Украинската съпротива в Мариупол и други украински градове позволи на Киев да „спечели безценно време“, което допринесе за отслабването на военните способности на Русия, каза президентът. По-рано тази седмица Русия обяви, че ще намали „драстично“ бойните операции около столицата Киев и северния град Чернигов и вместо това ще се съсредоточи върху източните региони на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са си върнали целия регион около столицата Киев, като руските части се изтеглят от ключови градове. Летище Гостомел близо до Киев, където се водят боеве от първия ден на конфликта, сега отново е в украински ръце.

Според репортери с оттеглянето на руските войски обаче се увеличават доказателствата за убийства на цивилни, което е военно престъпление. Те съобщават, че в град Буча, който е точно до Киев, са открили най-малко 20 тела, останали по улиците. Междувременно кметът на града каза, че 280 души са погребани в масов гроб в Буча и че градът е осеян с трупове.

Властите в Ирпен съобщават за най-малко 200 убити цивилни от началото на руската инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
20
 
15
 
! Отговори
Някой знае ли преди 2 години
Защо братският славянски православен руски народ избива жените и децата на братския славянски православен украински народ ?!
183
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ка Путин е пътник, русия ще изгние следващите 20 г.
182
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските фашистки окупационни сили вече достигнаха 18 000 жертви на украинска земя. Победата ще бъде за свободна Украрайна!
181
9
 
10
 
! Отговори
А преди 2 години
Военно временна пропаганда е имало при всяка война.И приемането на тази пропаганда за истина е много наивно. ЕС, и ние с него, както и САЩ, нямат никакъв избор, освен да продължат демонизирането на Путин.Очаквам още по-крайни новини.Т. нар. Запад се провали в сплотяването на редиците зад общата идея за Демокрация. И сега ни сплотява срещу общия враг. Това, обаче се прави и от другата страна.И страдат обикновените украинци, онези останали в дома си. И целият свят, заради санкциите.
180
8
 
23
 
! Отговори
Слава кокаине преди 2 години
Брат, ако беше си пудрил носа по-малко, щеше да си видял, че те вече я превзеха.
179
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Украйна!
178
5
 
20
 
! Отговори
Аня преди 2 години
При референдума за независимостта на Украйна- март, 1991 год. - дали да остане Украйна в РФ , тогава СССР, единственият - НЕ, за независимост, е западен регион - Лвов, останалите области са с 60- до 85% да останат в Русия. Украйна е независима от тази година, а СССР се разпада. Познайте как става това - всички искат едно и също, но правителството прави обратното.От тогава времената са оказали своето влияние, но геноцидът към руското население е бил непрестанен.
177
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колегата прав си Русия не иска нещо което не е нейно иска си нейното. Искаше преговори но никой не искаше да преговаря. Искаха война . И запада и Америка и укр.
176
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 193 и Айдар срещу руското население в източна Украйна.Не естествено, това не ви е България, която гледа как сърби и гърци асимилират и изтребват българи в завладени територии или как комунистите промиват с десетилетия мозъка на македонците, че да ги убедят, че не са българи.Тия изцепки имат резултат.А че на Зеленски не му хареса резултата, ами то затова не се пробва да се дете с *** нагоре без тоалетна хартия.
175
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 189 частта от Украйна зад Днепър, тоест именно южната и източна част, за която говори недоразвития фюрер Зеленски, се казва и преди и сега Новорусия и винаги е имала руско и тюркско население, за разлика от западната половина, населена с поляци, унгарци и чехи, към която вече Полша прояви също териториални претенции, защото вижда, че Украйна е вече политически труп.Така че Русия не взема нищо което не е нейно.Освен това вие как мислите дали Русия ще гледа спокойно фашисткия геноцид на Азов
174
7
 
17
 
! Отговори
И да плачеш... преди 2 години
Русия ще победи и южната и източна част на Украйна ще бъдат руски.
173
14
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Шиз*френичните путинофили повтарят лъжите на руското министерство на истината, че в всички в украйна били фашисти. Много подобно на промитите мозъци в Маккедония, според които всички българи са фашисти. ДОста плиткоумен трябва да си за да повярваш на някое от тези двете.
172
14
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
Само платени трoлове на руската прoпаганда под мене -- не е истина как са налазили сайта. Нека бъде ясно -- България и нормалните хора са с Украйна докато путинофилите са под 15%. Какъвто и да е изходът от войната Путин и сегашния руски режим ще бъде наказан справедливо. Ще има съд и ще има възмездие.
171
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 188 други два по- добри въпроса, как води армиите, когато дори като си е в Украйна, е все пред декор и в бункер и защо вече месец е с една у съща риза.Тревожи ме тоя младеж, с тая една и съща риза, или ще завъди въшки и ще отиде и малкото налична газ на кино или гледаме пакет стари предварително снимани репортажи, които сега ни се пускат с нови дати де.А Русия какво щяла да вземе Украйна е руската Македония.Такава нация не съществува, нито пък държава преди средата на 20 век.
170
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз момък кога намира време да ръководи армиите, като само дава интервюта по телевизиите и проси оръжие по парламентите. Но те всъщност армиите му сами се управляваха последните 8 години, та затова се стигна и до тук.
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да всеки ден ще го дават като ковида тоз го замени. Поне две години Минимум.
168
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те от там влязоха,като ги нападнаха точно за тая южно-източна част на родината им където са многото природни ресурси на това място струпани за добив и за него си правят сметка с помощта на някои как да ги завладеят,като ги използват за работа на терен,проучване,обработка и мотив взаимно да проявят несъгласие,нетърпимост до размирици,и след поставяне на условия за зависимост понеже са постигнали част от целта разделяне съвместно с тез някои до пълно подчинение от обещания на местните за нападения
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да всеки ден ще го дават като ковида тоз го замени. Поне две години Минимум.
166
5
 
6
 
! Отговори
Слаба преди 2 години
Слаба украини!
165
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа помага и е съпричастна с Украйна, само българския червен, неграмотен, комунистически селянин гледа руска пропаганда и тъпее. Моменти като този показват колко струва една нация, и вижда се, че българската нация не просто не струва. Българската нация не съществува! Комунизма в България изкорени чувството за национална принадлежност сред селяните. Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/04/03/atanasov