Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Элеонора Митрофанова преди 2 години
Ние от руската Амбасада си купихме жестоки бански за българското черноморие, руска пара ще харчим, а те недоволни от Владимир Путин. А *** как така? Ами ако се върнем в Русия, ние къде ще пичем нашите части от тялото, покрай Москва река или в Сибир, например в района на Магадан? Ами поне малко жалост към нас. Има вероятност Путин да ни прати и нас дипломатите на 1 линия на фронта. И така, къде ще почиваме това лято ..? Къде ..?
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това техните имоти са в страна членка на НАТО. Ами ако разположат ядрено оръжие в тях? По добре е да ги денацифицираме за нас си. Въпреки, че където са живели тия смърдели по- добре да ги съборим и да си намалим бетона по морето, току заприличало на нещо.
31
4
 
11
 
! Отговори
Трите Н преди 2 години
Нема руски туристи, нема рубли , нема газ.
30
12
 
5
 
! Отговори
уаууу преди 2 години
Ужас,горките руснаци,ще почиват в Турция.Съжалявам ги,но няма да имат достъп до българският лукс)))))
29
6
 
18
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Кеф бате без тези Руски селяни:):)Без гнусната Руска реч по нашето Черноморие:):):)
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо ще им проведем специализирана операция и ще им национализираме имотите за да не се нанесат фашисти и бандеровци в тях!
27
6
 
18
 
! Отговори
Фрида преди 2 години
До тъй деТе пък щото руснаците много плащат. А как крадат по магазините да не говорим. Тъкмо малко ще се разреди Черноморието за спокойна почивка.
26
6
 
3
 
! Отговори
Несебърлия преди 2 години
Сезона вече започна
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъ, вечно се оплаквате от тях, ся па ви липсват. Тъй ли бе, отелиери?
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после добра новина сред целия бъл-воч! Ням туристи - ще паднат цените на хоСтелите. Със спестените копейки изтощените от митинги членове на Възраждане ще могат посетят морето с автобуси и вражеска кока кола в мрежичките. А жените на ултрасите им ще си починат малко от съпружеските побои.
23
4
 
17
 
! Отговори
Йс преди 2 години
Как ще дойдат, като ние им забраняваме. Пък и на дали ще искат да плажуват на новите ни плажове- Украинска полянка, светъл Киев и Азовски пясъци. Скоро ще прекръстим и България - Бова Бандеровия. Звучи някак си яко
22
13
 
9
 
! Отговори
Гларуса преди 2 години
А така, да живее Украйна!
21
4
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
До Анонимен 19 Лелеее, колко си заблЮден/а!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки турист мина, за хотелиерите - две!
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квото ни надроби наш "Киряк" Кирчу, това ще сърбаме!!!!
18
13
 
19
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Споко, Черноморието ни ще е пълно с бандеровци.......е, няма да плащат, но това са подробности.
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо ще паднат цените и социално слабите от Възраждане ще могат да почиват на морето между изтощителните митинги. Препоръчвам гаргара с морска вода за оправяне на пренаторавени гласни струни и кални циментови бани против импо-тентност.
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ще докара туристи от Канада ... ако ли не СДС ГЕРБ ще докара членовете си на море но при едно условие - всичко безплатно.. хахахаххахха Ей на няма и русофоби под тая статия да почнат да успокояват - копейките нищо не струват, оръжие за окраина и прочие... За Българските интереси никой не го е еня ...
15
15
 
26
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Нема страшно... Имате си укрински туристи... Те скоро, ще ви вземат и хотелите, щото са много по нагли и брутални от вас самите... ===)))
14
10
 
20
 
! Отговори
A преди 2 години
Супер!!!Без нахални руски лели