Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СандоАз не знам тези от какво се оплакват като на Приморско и двата плажа бяха г'з до г'з. Човек трябваше да отиде в 7 за да си вземе чадър и шезлонги. Заведенита също се пукаха по шевовете. Но честно казано такава лудница мен не ми е о.к. и тази година или в чужбина или някъде по най-северното ни черноморие.
52
4
 
12
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
3г.почивам подред в поморие.първата година бе пълно с руснаци и бе ужас- невъзпитани деца ,нагли мамаши и пияни бля дове.следващите две години заради ковида почити нямаше руснаци и буквално градът бе друг.няма кой да те блъска прережда и да наглее.собственика на хотела каза че ние българите сме най добрите туристи
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелиерите се прецакаха като приеха хохлите, защото сега за летния сезон ще ги местят в зимните курорти и хотелите по морето ще стоят празни. Мислеха си, че ще спечелят като ги приемат през слабия сезон за по 40лв. на ден, ама ще си останат само с тия пари. Сори ама сами са си виновни, човек трябва да мисли в перспектива.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мооооля! След всичко, което прави Империята на злото и лъжата? Нима все още има нормални същества, които искат да имат нещо общо с тия. сви.не?
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ердо излезе наи мъдрият тои мисли за народа си получи рус тур и евтин газ мислете иму вие бг ще преименувате руспосолство на героите украина ето ви резултат тази год. рус собственици няма да ходят в бг въздушното пространство е закрит леле ами сега бг скъп газ без рустур дефолт банкрут
48
3
 
13
 
! Отговори
Говедар преди 2 години
Ура голям кеф! Трета година ще почивам 2пъти в България.Без руснаците си е страхотно! Ако затворят западняците само на слънчака и златните ,става сепир за почивка
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е мноо ясно, нали сме вражеска държава. Сега Европата да ни прати туристи да ни подкрепи!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Миналата година имаше малко руснаци, но пък беше пълно с българи. Дори на спокойни някога плажове като Корал, човек нямаше къде да си опъне спокойно хавлията.
45
3
 
4
 
! Отговори
СтрелецЪ преди 2 години
абе по говора трудно ги разпознавам - руснацли ли са, украиници ли са или от сливен идват ...
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кратък списък на проруските партии:БСП, Атака, АБВ, ВМРО,Възраждане...Рубладжии-лидери на партии:Куурнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ах. Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Р.Петков(пикаещият във фонтани),Грипен Радеф(Решетников),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван),К.Костадинов(Копейкин). Не е случайно, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ? Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Анд.Райчев,Кън.Стойчев,К.Колев,Ж.Георгиев,Вал.Велева, Б.Цеков,П.Блъсков,П.Волгин,Ив.Гарелов,К.Кеворкян,М.Пиргова,братя Чукови, П.Симеонов,Шаренкова,Иво Христов
43
1
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
тия от бранша така и не се научиха че най-добрият турист в България е българина! яде и пие като за цяла компания немци или англичани дето смучат цяла нощ по една бира. Бетонираха цялото черноморие и чакат някой да дойде от чужбината и да снесе пари ... ами да чакат, че и скъпо стана вече
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да пътува до Кремъл и да се извини на Путин.
41
5
 
13
 
! Отговори
Жалко за Русия... преди 2 години
Единственото нещо, което Путин съвсем успешно мачка, е собствения си народ!!!
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме, по черноморието още от сега се чува масово руска реч.
39
6
 
14
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
38
4
 
1
 
! Отговори
koko преди 2 години
До Възраждане23 А ти толкова ***/та....
37
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не трябваше да подкрепя санкциите срещу Русия.
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, липсва ми морето и..... рускините! ))) Ама как да дойдат тука, като налагаме вредни мерки с/у Русия, правим им пречки за визи, въобще защо има визи за руснаци и рускини?!?!?!? А турците колко добре са си подложили - Ердоган рече на Путин преди 10-на дни - Ще приемаме ваште туристи само с руска лична карта, пращайте ги! ))) Еееехх.......
35
11
 
4
 
! Отговори
мак преди 2 години
Споко, на бежанците ще им се удължи престоя, а и държавата ще подпомогне да не е без хич.
34
5
 
9
 
! Отговори
Плажен инструктор преди 2 години
До бъдещите плажуващи от Възраждане: носете си свир-ките и дю-дю-ците, че има много гларуси за плашене, които се-рет върху главите на митингуващи по плажната ивица. Не забравяйте и руските знамена - да ни заместват руснаците по пясъчната ивици, че да не се затъжваме по тях. Кефирът свърши, носете си от вкъщи.