Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия

Флагманът на руския Черноморски флот бе сериозно повреден
14 апр 2022 11:55, Елка Василева
671
Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

Става дума за крайцера "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, който бе сериозно повреден. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

Още по темата
В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер "Москва" бе "сериозно повреден", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции РИА Новости и ТАСС.

"Поради възникнал пожар на борда на кораба експлодираха боеприпаси", целият екипаж е евакуиран, заяви руското министерство. Започнало е разследване за причините за пожара.

Украинските власти заявиха, че "Москва" е бил поразен от техни ракети. "Ракети "Нептун", които защитават Черно море, нанесоха сериозни щети на този руски кораб", заяви украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук заяви в Телеграм: "Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли "сериозни щети" на крайцера "Москва".

Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза в YouTube, че флагманът на руския Черноморски флот е преживял "изненада".

Експлоатацията на крайцера "Москва" започва още през 1983 г. Той участваше в руската интервенция в Сирия от 2015 г.

В първите дни на руската инвазия в Украйна корабът участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци.  Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.      
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
30
 
3
 
! Отговори
Luci-Luci преди 2 години
Толкова фейкове напускали по световните медии укри, че вярата им вече нямам. След време ще говорим, а сега няма смисъл да губя думите пред зомбирани хора.
347
2
 
38
 
! Отговори
Ха, Ха, ха преди 2 години
Ако е вярно това което казват руснаците че са се взривили боеприпаси, а не е ударен от украинска ракета, това може да стане по един единствен начин - немарливост на екипажа. Ако на адмиралтейския кораб екипажа е немарлив, представям си какви са екипажите на другите кораби. Очевидно този флот е гола вода (разбирай айрян без кисело мляко), по-добре е да го закрият.
346
3
 
17
 
! Отговори
Патока преди 2 години
Корабът е е ударен от летяща чиния камикадзе.Доказателствата са железни-пълно е с парчета порцелан...
345
31
 
5
 
! Отговори
Luci-Luci преди 2 години
Къде са тези благородни укри! Може би, този, който в Банско взел заложници и обещал да взриви хотела. Или тезе, които живеят в нашите хотели без да плащат, хранят се по ресторантите безплатно, защото са укри, пълнят резервоарите на колите си също безплатно, защото са укри??? Не ми говори за благороден укр.
344
4
 
24
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Luci-Luci: Вярно е, че позицията ти е трудно защитима, но умния човек е способен да си променя мнението. *** никога не греши. Та по въпроса, Русия не показва никакви доказателства за твърденията си. Украинците имат заснети видеа с пушеците в морето, както и някои други кадри, потвърждаващи, че има попадения с ракети. От руска страна, само приказки и нищо друго. Да снимат кораба и да го покажат, след пожара. Нещо не бързат с видеото и снимките.
343
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е написал пролетарския поет - Москва, Москва!Ти ярко пак пламтиш
342
5
 
23
 
! Отговори
хаха преди 2 години
от мечката стана мечето хахахахахаха.
341
9
 
26
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Кораба най-вероятно е потъна. След удара възниква пожар. В първите 5 мин. за загинали поне половината екипаж. Малко по късно се взривява и ракетното гориво както и боеприпасите и ракетите. Това прави прави борбата за спасяване на кораба невъзможна. Дошлите кораби са започнали спасяване на екипажа. Имало е щорм, много неблагоприятно време. Най вероятно заради времето са загинали още хора. И все пак Украинците са постъпили благородно защото не са повторили атаката а са ги оставили да спасят хората
340
6
 
26
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Luci-Luci: Обикновенно нацистите нападат чужди държави. Още гледам картата и се чудя кого нападна Украйна. Според мен си се объркал ... ако размениш ролите ще бъде по правилно :) Нацистите нападнаха Украйна като целта им е да окупират ресурсите газ и петрол и въглища и да си осигурят излаз на топло море. Доктрината на Русия още от преди 300 години. Трябва сериозно да си опресниш опорките и да прочетеш историята !
339
3
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Luci-Luci: На нападнатите трябва да се помага :) И на нас така са ни помагали. Ти май забравяш ? Трябва да се научиш да цениш свободата и независимостта на другите за да можеш да оцениш своята !
338
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде са адмиралите и контраадмиралите от командния център на ЧФ който се е намирал на крайцера Москва? Нали са евакуирани по съобщенията на Гаварит Масква, защо не се показват за да се успокоят русофилите че всичко върви по плана на Путин.
337
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма подобен ремонтен док в черно море. Освен в Николаев... руска мисъл, непълна.
336
20
 
5
 
! Отговори
Luci-Luci преди 2 години
Големи познавачи сте на това, с какво разполага Черноморският флот на Русия. Ха-ха-ха на вас, умниците. Крайцери "Атлант" и "Маршал Устинов" по-мощни и по-модерни ще защитават морето от натовци и укри. А сега се смейте, ако можете.
335
3
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Luci-Luci............Корабът е изтеглен в пристанище и след ремонт................. Хахахахааааааа, като ремонта на Кузя ли, а? :))))))))))))))))))) Пълен резил :)))))))))))))))))
334
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският крайцер - най-подводния крайцер в света
333
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайцера Москва е единственият кораб в черноморския флот който е бил въоръжен с С-300 корабен вариант. Без него въздушната защита на ЧФ и акваторията на руското крайбрежие е невъзможна. От тук нататък останалите кораби могат да станат лесна плячка от въздуха.
332
26
 
1
 
! Отговори
Luci-Luci преди 2 години
Анонимен, ти си разпространител на украинските фейкове. Екипажът жив и здрав, евакуиран от кораба, пожарът е изгасен. Укрите ще умрат от щастие. Защото без помощта на оръжието, което целият свят им изпраща не може нищо. Хубавото е това, че с това оръжие после опълченците им съдират ***.
331
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
450 души от екипажа са в неизвестност засега., но имайки предвид бурята и студената вода едва ли има оцелели Жертвите на Курск бяха 107.
330
4
 
27
 
! Отговори
всичко е по план преди 2 години
Крайцерът Москва беше повишен до звание подводница.
329
33
 
5
 
! Отговори
Luci-Luci преди 2 години
За такова "раждясало желязо" България може само да мечтае. Корабът е изтеглен в пристанище и след ремонт, напук на всички нацисти и русофоби ще продължи да охранява Черното море от натрапниците от НАТО.