Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия

Флагманът на руския Черноморски флот бе сериозно повреден
14 апр 2022 11:55, Елка Василева
671
Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

Става дума за крайцера "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, който бе сериозно повреден. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

Още по темата
В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер "Москва" бе "сериозно повреден", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции РИА Новости и ТАСС.

"Поради възникнал пожар на борда на кораба експлодираха боеприпаси", целият екипаж е евакуиран, заяви руското министерство. Започнало е разследване за причините за пожара.

Украинските власти заявиха, че "Москва" е бил поразен от техни ракети. "Ракети "Нептун", които защитават Черно море, нанесоха сериозни щети на този руски кораб", заяви украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук заяви в Телеграм: "Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли "сериозни щети" на крайцера "Москва".

Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза в YouTube, че флагманът на руския Черноморски флот е преживял "изненада".

Експлоатацията на крайцера "Москва" започва още през 1983 г. Той участваше в руската интервенция в Сирия от 2015 г.

В първите дни на руската инвазия в Украйна корабът участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци.  Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.      
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЧЕНЬ МОГУЧАЯ АРМИЯ!Един самолетоносач на дърва и въглища,танкове от 70-те години и бездушни войници,които само мародерстват,денацифицират курници и магазини,крайцери,които се палят от цигари и "лидер",който избива народът си само и само да седи на власт.Сталин пасти да яде!Огромна руска "коч...ина" с хиляди ор...ки и дегенера...ти живеещи там.Пускайте бомбите,че да се освободи територия за хората,които реално заслужават да живеят и искат да развиват тази планета.
367
7
 
20
 
! Отговори
Проф. Витанов преди 2 години
О-о-о-о, украински ракети ударили крайцера "Москва". Гадният Пентагон пак мълчи и не потвърждава. И там са се хванали за главата от аматьорщината.
366
7
 
30
 
! Отговори
Баба преди 2 години
До АнонименТъй са го угасили, барабар с кораба! Ревете все едно кораба е ваш!!!А не на руските фашаги! *** русофили-предатели!
365
1
 
25
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Един българин, за който Ботев пише, преселени в Бесарабия от пловдивските села през 1820г. след поредното нахлуване на руски войски по нашите земи, ще се завърне в България ще се сражава срещу Сърбия през 1885г а по-късно ще стане известен като знаменития ген.Колев, който през 1916г. ще разбие в Добруджа руските войски, ще плени цялата Орембурска девизия, за да се случи най-сетне една историческа справедливост -3.март1918г. Русия ще капитулира пред България с мирен договор - Брест-Литовская!
364
3
 
24
 
! Отговори
Руси Пуси преди 2 години
Къде изчезнаха "кадрите" с плаващият карабль? Значи, или нямат камери за подводни съемки, или "Масква" е утонул очен бъйстро. Аха, май че карабълят не е плавал, щото моряците са плували, а са плували, тъй като е нямало на какво да стъпят. Нормално. Ще вадят "Масква" както вадиха и Курск след една петилетка. Имат опит.
363
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага се вижда, че не си чел Вазов. Срамота. Ако познаваше творчеството му щеше да знаеш. Дунанма - увеселение с илюминации, шум, глъчка
362
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко стана, сега? Цял ден голяма дунанма - кораба потъна, харпуни, австралийци, ракети. А то - пожара е угасен, няма взрив, кораба си плава и се прибра в Севастопол. Даже и наште приатели, отвъд океана, го подтвърдиха. Азък - толкова се раздвахте, че тъжно ми стана за вас. Поне помечтахте, докато мечтите са все още безплатни.
361
5
 
3
 
! Отговори
До Хм дето се чуди преди 2 години
Явно не знаеш, че Москва, освен име на столица, е име на река, приток на Волга
360
1
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До ХХХдреме ми на дайкина за газаджийските ти ***. нема да има пари за овчаров и ковачки, тва ше стане.
359
1
 
6
 
! Отговори
Споко преди 2 години
До САЩ към ЕС нали се сещаш че утре ше дойде кварталния да те пита кви ядрени удари сънуваш. и "ам то по работа" или "то за бъзика" нема да мине.
358
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В руската армия има винаги двама дежурни виновни-Капитаните Столичнии и Смирнофф.Те са пийнали малко и нищо не помнят после!
357
1
 
20
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Аз не разбирам как може да си кръстиш кораба на столицата, после в Москва паранояНе може ли да си измислят някакви военни имена на корабите?
356
1
 
10
 
! Отговори
Ремонт преди 2 години
Ами могат дс ди го ремонтират дори на българско пристанище, то на нашите това им е хобито, не са много по строенето като Русия, но пък един ремонт е нищо
355
28
 
7
 
! Отговори
САЩ към ЕС преди 2 години
Нека има ядрен удар ! Вие сте на първа линия братя "пешки" ...отнасяте го после ние ще ви помогнем морално и ще ви ръкопляскаме за вярността към Чичо Сам ! Нима мислихте че ще предизвикаме Русия да нападне наша територия ? В Шахмат-а за това са пешките !
354
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луси-Пуси да си зарваря отверстията най-добре,а е и по-хигиенично за ,,пусито''.
353
41
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Смейте се като започнем да купуваме двойно че и тройно по скъм газ и нефт от ...майка САЩ ! От там ще купуваме ...сега са засилили купуването на такива суровини от Русия в пъти повече .....Е във всеки бизнес си има прекупвачи и купувачи :) И американците са хора ...и те трябва да преживяват някък си ....дори и на чужд гръб ......Ето за това войните са важни за тях ! Просто ВОЙНАТА за САЩ е Икономика ! ЕС има пари ...ще киха и ще мръзне ! Евала на Ердоган !
352
2
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
уж проруска медия, ако не им дадат готов текст нема кой да прегледа 2 новинарски емисии. читалищна работа
351
7
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
междувременно : Китайские исследователи поставили на паузу сотрудничество с Российской академией наук (РАН). Об этом сообщил президент РАН Александр Сергеев. По его словам, такой ситуации, которая сложилась сейчас, никогда не было. Также заморожено сотрудничество с рядом важных партнров из Германии, Франции и США. При этом Сергеев подчеркнул, что странам вс равно придтся восстановить отношения.
350
4
 
25
 
! Отговори
Патока преди 2 години
До Ха, Ха, хаВахтените не са пушили цигари на определените за това места...
349
4
 
29
 
! Отговори
хаха преди 2 години
ей Луци ли си какъв си. Стига си натрапвай мнението. Думнали са го и толкова. Стига циври като неква Халка. Чудо голямо, там ги думкат всеки ден. Руснаците и те умират. Не са киборги. Западът достави последни технологии ни пада здраво клатене. Какво се правиш се едно си някъв световно признат експерт по военни действия, фейк новини и прочие. Да са махаш ка вал