Газовата асоциация: Нямаме изход да не плащаме газа в рубли

Ще поставим цялата икономика в безизходица, смята Пламен Павлов
15 апр 2022 16:38, Анисия Иванова
103

От Българската газова асоциация изпратиха отворено писмо с призив към правителството да приеме условието на Русия за плащане на доставката на природен газ в рубли. Може ли да плащаме газа в рубли?

"Ние нямаме изход да не плащаме в посоченото от "Газпром" условие, същността на писмото е защо нямаме друга възможност. Първо трябва да се вземат решения, след това да се изпълнят. Ние сега не може да решаваме, ние ще поставим цялата икономика и бита в една безизходица. Когато се вземат икономически решения, те трябва да бъдат обезпечени. Ако българската държава компенсира всички тези необходимости, тогава Европейската комисия трябва да компенсира с решение българската държава", каза председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му България е най-зависима от енергийната доставка.

"Ние 7-8 години имаме мораториум върху проучванията и добива на природния газ и нефт. И в същото време поставяме условия да преустановим доставката на природен газ. Ние сме притеснени, че по този начин се ликвидира цял сектор от енергетиката. Това е сектор в тази политика на "зелена икономика" има съществено място. Над Дунава констатирахме, че се извършва добив", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че интерконекторът край Комотини не е проектиран за връзката за доставка на газа от Азербайджан.

"И сега получаваме газ от гръцката система. Неслучайно едно от първите действия, които предприе правителството, беше да освободи бившето ръководство на "Булгаргаз", което ограничи приемането на тези обеми. Свързването с европейската газова система ще стане, когато ние завършим връзката с "Балканския поток" и когато започне да функционира като интерконектор", посочи експертът.

Те предлагат да се изпълни програма за енергийна независимост.

"Основният критерий на бизнеса трябва да бъде цената, нищо друго не трябва да влияе. Ние се интересуваме от това да осигурим на българския потребител и българската икономика конкурентен и алтернативен източник. Нищо не получаваме безплатно", категоричен е Пламен Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е този целия рев на европейските ***. Газпром е създал облекчена процедура. А тя е : купувачът на газ разкрива две разплащателни сметки в банката на Газпром - една сметка в евро/долари и една в руски рубли. Т.е всеки купувач има две на брой разплащателни сметки. Преводът по първата сметка се извършва в евро или долари, банката превалутира плащането в рубли по курса за деня и заверява рубловата сметка на купувача. Плащането се счита направено, едва след заверка на рубловата сметка.
40
3
 
17
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Абе вие не сне разбрали бе... Това дето е струвало US$ 100 сега ще струва 100 рубли...
39
2
 
21
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
Ама, как така бе, нали това беше Фалшива Новина?!
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше стоим на студено и тъмно и ше сме зелени, а корпорациите ше правят милиарди
37
15
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
А какво им пречи на ФЕД и ЕЦБ да замразяват и сметки в рубли?
36
18
 
2
 
! Отговори
AC/DC преди 2 години
Скоро мужиците ще го носят с кофички от кисело мляко до Европа и Китай! Бай,бай!
35
1
 
12
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
Танпе, това не е малко. Проблема е на каква цена ще бъде. Проблема е, че не зависи само от нас.
34
0
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа като цяло ще се плаща с рубли, докато не се намери алтернатива! Тогава вече няма да се плаща извъобще! Това е положението!
33
1
 
24
 
! Отговори
Един от Народа преди 2 години
Що да плащаме в рубли. И без това казаха че до лятото бензинът ще стигне и мине 4 лева за литър .... Чи ко толкуз ? Всичките ни дуупетати и управници СЕ ВОЗЯТ НА СЛУЖЕБНИ КОЛИ И ОТ ДЖОБА СИ НЕ ДАВАТ НИТО ЛЕВ. Защо трябва да ги притеснява високата цена ? . Народа плаща . Без да мрънка . Доброволно. А и те нали са "народно избранници" .
32
14
 
10
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Другарю, България не е завсисима от газ. Процента му в енергийният ни микс е 10. Просто трябва да вдигнем транзитните такси и да искаме да ни се плащат в газ. Просто е.
31
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащането с рубли скапва само американската икономика и разклаща лидерството и.Нашите, дето искат да си дават нонстоп дана към Америка, са за смяна пак. Те не разбраха ли, че светът не е САЩ? И че чуждопоклонничеството ни е пагубно за нас като народ. Най- важното, както при семейството, е да запазим собствена идентичност.Тези, които следват това, ще останат в историята ни като пример. А такива - еднодневки, които имахме през последните години, ще си останат такива- за един път и за лошо.
30
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
руски ***.
29
1
 
11
 
! Отговори
Путин преди 2 години
ГанчоСофиянчо нямал да има газ!?Я чакай да сложа очилата,да си го преместя у другия крачол и да намеря на картата де е туй нящо!
28
26
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Някой така се вживяват да обожествяват Путин и, че немогат да живеят без него и облагите му, че е не е възможно мозъка ми да го възприеме що за нов вид роб се е родил. Той света как ли е бил сътворен без него и как са живеели хората без него..... Край свършиха нивите, хляба, водата, плодовите ви жени, животните... Боготворете Бог и сътвореното от него, а не тоя дето създава машини за убиване от *** като вас.
27
3
 
24
 
! Отговори
Имаме, имаме преди 2 години
Крадливите бизнесмени да останат без "работа" и България ще се оправи! И без това нищо не произвеждаме - всичко е внос и алъш-вериш! Защо в Одрин е по евтино от България?
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
американофенчетата щепикаят газ и ще задоволят нуждите на бг,хаха
25
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете на Урсула. Тя най-усилено се пеняви "Ние газ в рубли няма даплащаме!". Добре че има европейски ръководители като Орбан, които не си зарязаха държавите и народа за да ли жат натовските за д ници, че европеец на зима няма да остане на територията.
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добър дан! Това и децата го знаят от поне месец. Вие сега ли разбирате?
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От подобен ход губи само САЩ, така че не виждам с какво смяната на долара с рубли бърка евроджендерите.
22
3
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Дреме му на Путин за договора в $,Хах,наивник!Той война води..хиляди жертви..огромни загуби на техника и капитали...България с нищожното си потребление на газ е просто незначителна запетайка в романа!))Миниатюрна работа!