Рискува ли Европа да остане без доставки на газ от Русия?

ЕК с опит да заобиколи искането да плаща газа в рубли без нарушаване на санкциите
23 апр 2022 15:46, Петя Славова
118
Рискува ли Европа да остане без доставки на газ от Русия?
Снимка: Bloomberg.com

Компаниите от ЕС може би са в състояние да заобиколят искането на Русия да получава плащанията за газа в рубли, без да нарушават европейските санкции спрямо Москва, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, заяви Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Компаниите също така ще трябва да търсят допълнителни условия за транзакциите, като декларация, че считат своите договорни задължения за завършени, след като депозират неруските валути (в долари или евро), посочват от Комисията.

Още по темата

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не зaплаща синьото гориво в рубли. През март Путин издаде указ, с който се изисква от купувачите на енергия да открият сметки в "Газпромбанк", за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в сметки в рубли.

По-рано този месец ЕК каза, че указът рискува да наруши наложените от съюза санкции, тъй като ще оставят ефективното завършване на покупката - след като плащанията бъдат превърнати в рубли - в ръцете на руските власти.

В консултативен документ, изпратен до държавите членки тази седмица обаче, Комисията каза, че предложението на Москва не предотвратява непременно процес на плащане, който да отговаря на санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Съветът на Комисията не е правно обвързващ, но е опит да се насочи дискусията, докато страните членки измислят как да продължат да плащат за руския газ, съобщава Ройтерс.

Европейските власти в Брюксел посочват още в документа, че има опции, които могат да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си колеги да изпълнят договорните си задължения по същия начин, както преди приемането на указа, т.е. чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари“, се казва в документа.

Все още обаче не е ясна процедурата за осигуряване на изключения от изискванията на руския указа, се казва в документа на ЕК, съобщи БНР.

Преди да извършат плащания, операторите от ЕС могат също така да направят ясно изявление, че считат своите договорни задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в "Газпромбанк" - за разлика от по-късно, след като плащането се преобразува в рубли, който проце обаче е в ръцете на руската страна, се казва в документа.

"Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна съгласно правилата на указа“, се казва в документа.

Говорител на Европейската комисия посочи, че компаниите трябва да се придържат към валутата, договорена в договорите им с "Газпром", като 97% от които тези договори са евро или долари.

Санкционният режим на ЕС не забранява на компаниите да откриват сметки в "Газпромбанк" или да се ангажират с банката, за да се опитват да търсят решение, се казва още в документа на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия го наби до топките на Европа
63
1
 
11
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
В началото се смееха,после отричаха,сега е периода на осъзнаване.Класика ;)
62
4
 
4
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Много разсъждения ! Извод един : с оптимизъм към лош край за България и Европа ! Америка сама ще се унищожи . И дано по-скоро
61
14
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
До дядо йоцо гледа ГЕРМАНИЯ официално обяви че руски газ и петрол няма да ползва. русофилите си лаят, Европа се освобождава.. Франция руски газ и нефт не ползва, Испания и Италия също.
60
0
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Газът си тече, плаща се в евро, ''експертите'' си лаят........
59
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЕВРОПА ще остане без газ от Русия но в това няма никакъв риск за нормалните хора.
58
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Европейските държави си го самонахакаха дълбоко и сега им е трудно да маневрират.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е решено вчера,руски газ ще се купува в рубли.Требва от време на време да цъкнеш яндекса и има едно копче "превод" и ставаш по-информиран и от големите телевизионни "експерти".С то интернет САЩ си убиха демокрацията.Не е като след 10-ти кога гледахме у телевизията с отворени уста като пребозали телета.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петьо и Христо си произвеждат, толкова колкото им е нужно на тях. А Камен програмиста...се грее с нулите и единиците от програмния код който е написал :) и е на гладна диета :)
55
4
 
7
 
! Отговори
От 42 преди 2 години
До Анонимен 52/53 - Момчета - тоя е поредният,дето "ги усеща" нещата, ама ще ви изкара бездушни и загубени, защото не сте на неговот мнение. Едно откачено тука писа 500 коментара, как Русия лоша, Украйна добра, игнорирайки факта, че точно щото Русия е лоша, има ятомни бомби и бе зтяхната газ, Бъглария ще остане на студнето, трябва да внимаваме какво правим, онова ми вика "Ква газ бе брат .. София се топли на парно" ... А аз седя и се сумихвам и благодаря на Господ, че ме е дарил повече от 60IQ.
54
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 42 - Не, Великобритания е остров, котйо се отказа от Европа. ТОЧКА! Освен това, Немската икономика, как е съществувала преди 100 години, не е от значение, а е от значение, как ще съществува сега, ако спре рускта газ и каква ще е цента, която ще платим от джоба си тогава. Мен ако питаш - да думкат виско в Русия и да изгърмят всички адрени установки - ще заминат 2-3 държави покрай тях, ама голяма работа - ще има мир после.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До hjh русия има голяма площ ще садят за хляб и илио и картощка и гречка и захар орис ние имаме всичко сега започнаха да се произвежда това което го немахме ккупувахме от ес на вас ви оставяме самите да решите ние никого не караме с насила сами ще пълзите и към нас а ние ще помислим да ви ритнем или да ви помагаме ние в рус не сме паднали на колене пред никой и нема да паднем а вие го правихте преднас русия два пъти първанов и борисов
52
0
 
4
 
! Отговори
да те светна преди 2 години
До иво: Загубят ли те , ние губим всичко и на първо място живота си!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахахаТръбите от Алжир до Италия все още не са положени и тя получава газ от находището Шах Дениз I през Гърция - 7 млрд.м3/година. Първоначално беше заявила 15 млрд.м3, но сетне се отказа от този обем и от това "намазаха" Сърбия, Гърция и Унгария.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 46 --- така е, ама петьо за да гледа градината му трябва тор и газ за отопление на оранжерията! а на камен също му трябва газ за отопление, както и хляб, който се пече на евтина газ, стъкла, които се произвеждат с газ, за да са евтини! всичко е навързано..
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърчета! Усещате ли задаващата се ледена епоха? Събирайте жълъди, че освен студ ще има и много, много глад да знаите!
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли писна от едни и същи статии? Посоката е ясна - доставките от русия ще бъдат намалявани постепенно. В момента света е във война, макар и тиха, а по време на войни технологиите се развиват най-бързо. Коментирайте, че Путин е върнал партийните секретари в предприятията.
47
3
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Петьо има градина и животни, Петьо си ги гледа и не купува от магазин. Камен няма, но е програмист. Петьо за 2 години печели толкова, колкото Камен за 2 седмици. Камен може да си купи от Петьо, но Петьо го играе контра, Камен си купува от Христо и от Митко. Петьо вече няма какво да прави плодовете и животните и вече не печели пари, животните му умират, няма и зеленчуци. Петьо вече няма пари и отива да чисти в къщата на Камен. Неквалифициран персонал колкото искаш, Камен може и да не му плаща.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нет русский газь, нет болгарии
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48 - ама си *** - и нивата на производство, и населението, и потреблението са на съвсем различни нива. Това, че някога, някъде някоя страна е успявала да удовлетворява собствените си нужди сама, не означава че и след 10-20 г е така. И не е нужно да ми вярваш на мен - прочети мненията на западни икономически експерти, на шефа на BASF и други хора "вътре в нещата" за икономическите последствия от евентуален отказа от руски енергоносители. Политиците ги остави - на тях за други им плащат.