Рискува ли Европа да остане без доставки на газ от Русия?

ЕК с опит да заобиколи искането да плаща газа в рубли без нарушаване на санкциите
23 апр 2022 15:46, Петя Славова
118
Рискува ли Европа да остане без доставки на газ от Русия?
Снимка: Bloomberg.com

Компаниите от ЕС може би са в състояние да заобиколят искането на Русия да получава плащанията за газа в рубли, без да нарушават европейските санкции спрямо Москва, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, заяви Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Компаниите също така ще трябва да търсят допълнителни условия за транзакциите, като декларация, че считат своите договорни задължения за завършени, след като депозират неруските валути (в долари или евро), посочват от Комисията.

Още по темата

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не зaплаща синьото гориво в рубли. През март Путин издаде указ, с който се изисква от купувачите на енергия да открият сметки в "Газпромбанк", за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в сметки в рубли.

По-рано този месец ЕК каза, че указът рискува да наруши наложените от съюза санкции, тъй като ще оставят ефективното завършване на покупката - след като плащанията бъдат превърнати в рубли - в ръцете на руските власти.

В консултативен документ, изпратен до държавите членки тази седмица обаче, Комисията каза, че предложението на Москва не предотвратява непременно процес на плащане, който да отговаря на санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Съветът на Комисията не е правно обвързващ, но е опит да се насочи дискусията, докато страните членки измислят как да продължат да плащат за руския газ, съобщава Ройтерс.

Европейските власти в Брюксел посочват още в документа, че има опции, които могат да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си колеги да изпълнят договорните си задължения по същия начин, както преди приемането на указа, т.е. чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари“, се казва в документа.

Все още обаче не е ясна процедурата за осигуряване на изключения от изискванията на руския указа, се казва в документа на ЕК, съобщи БНР.

Преди да извършат плащания, операторите от ЕС могат също така да направят ясно изявление, че считат своите договорни задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в "Газпромбанк" - за разлика от по-късно, след като плащането се преобразува в рубли, който проце обаче е в ръцете на руската страна, се казва в документа.

"Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна съгласно правилата на указа“, се казва в документа.

Говорител на Европейската комисия посочи, че компаниите трябва да се придържат към валутата, договорена в договорите им с "Газпром", като 97% от които тези договори са евро или долари.

Санкционният режим на ЕС не забранява на компаниите да откриват сметки в "Газпромбанк" или да се ангажират с банката, за да се опитват да търсят решение, се казва още в документа на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 42 --- първо, преди германската икономика не е била толкова развита! второ - жулила е кимур, от който са правили кокс и светилен газ като вторичен продукт! руската газ е най евтината енергия, която позволила да паднат цените на много стоки, които сега ще поскъпнат неимоверно.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишещите тея статии, са като собственицитеи на големите компамнии и инвеститорите им ... вярват, че ако дадът с 2-3% назаде, светът е приключиил, всичко ще се разпадне, ще има болки ис традание .. От 40 години е все нагоре, та нагоре. Споко - ще даде малко назаде, ще боли, но ще мине. И да - светът е съществува мноооооого преди съвеременната икономика и се е справил. Ще се справи и сега. Просто тая година, шефчетата ще пропуъснат да купят на децата по един остров ...
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото и да джавкате, липсата на газ ще се усети наесен!
41
7
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Великобритания е в Европа, не е в ЕС. Интересно как ли немската икономика е съществувала преди руската газ? Тези опорки не вървят, рускинче:). Пиши там във фейсбук групата.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35 - и когато се събуди от съня си какво? Верно ли сте толкова ***, че не разбирате, че пари не се ядат и не топлят? Че истинското богатство, винаги са били, са и ще бъдат ресурсите, които притежаваш или не притежаваш. Защото всичко, което можеш да си купиш трябва първо да бъде произведено. Русия несъмнено си има своите трудности, но отново може да си произведа и осигури сама всичко от първа необходимост. Аман от истерични т.ъ-панари дето си лаят без сами да знаят какво точно казат.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте за лицемерието на САЩ и Е.С. от индийския канал на Wion в youtube - Gravitas: Is the west trying to hide Russian oil imports? - На държавите извън Европа се извиват държавите за да ги откажат от покупката на руски петрол и в същото време само за последната седмица на март от Русия тръгват 33 танкера, които са с надпис Destination unknown, които си изключват радарите и доставят в САЩ и Европа от 1.3 млн барела се е покачил на 1.6 милиона барела на ден след началото на войната.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се притеснявайте за Русия, около 3/4 от газа който добива си го потребява сама
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хахаха - Само да напомня, Веилкобритания не е в Европа, (ех освен някакъв едностаен апартамент над Испания), а Европа без немската икономика, може да се конкурира с Индия или аборигените ... чудя се, дали след като ни изритат от европа, янма да се налоци фа гоним зйаци в гората, с пръчки?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, да....русия да доставя газ и възможно най-евтино, а Европа и Америка да не си прекратяват санкциите. Нямам думи колко долни са нашите нови приятели.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не рискува Европа вече, е без газ въпрос на малко време а Русия има газ но с ограничен пазар и едните губят и другите също.Така, че крайно време е страстите да намалеят а разумът да надделее да седнат и да се разберат в противен случай нищо хубаво не чака никой.
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този путинистки едеотизъм какви проостотии забърка само в Европа , но най-вече за собствената си държава! Народа е казал: "Вола като рие на гърба му пада" - та и този КГБ шампион. Сега обаче всичките рашки ще се чудят как да излизат от тая каша , просто държавицата им не е случила на водач.
33
8
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Европа не е от Германия до България, само да напомня. Франция, Италия, Испания, Португалия и Великобритания не купуват и никога не са купували руска газ. Италия вече купува газ само от Алжир. Цяла Северна Африка има огромни залежи от газ, които са разработени, просто европейски политици са сключвали договори с русия, не защото няма откъде да се купи или е по-евтино, а защото са корумпирани и са получавали щедри бонуси.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако Европа остане без газ то Русия остава без хляб" ___________________________ Още един кроманьонец.
31
4
 
16
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
С рубли ще плащате отворки, иначе сте в кереча ))) и изобщо се благодарете, че все още имате газ.
30
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живота в Русия след 1-2 години ще бъде като в ЛУДИЯТ МАКС ! Който не го е гледал, скоро ушанките ще му го разкажат! А нещастните русофили- *** на *** на осраната мечка да не се кахарят за Европа! Този стандарт на живот, към който цял свят се стреми е създаден от Европа, а азиатските варвари- алкохолици могат да и пръд.ат на к..а на Европа! Европа ще живее в лукс /в бъдеще и Украйна/ а Путин да си завре тръбата с газ отзад и някой да пусне кранчето!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 - да те питам - ако аз имам хляб, а имаш пари. И спреме да търгуваме. Кой ще гладува - аз или ти? Знам, че е въпрос с повишена трудност, но все пак опитай :)
28
9
 
4
 
! Отговори
путлер преди 2 години
Всички русофили да купуват и плащат в рубли на пазара за да не ядат дамара
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да остават, хич не ми пука, да им спира производството. Да видят на нас лесно ли ни беше, като закриха толкова заводи и хората останаха без работа. Отидоха децата ни да им слугуват.
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Пънчо - всъщност в следствие на санкциите, ЕС откъдето и да купува, ще купува на висока цена. Т.е цените изобщо на енергоносителите ще се вдигнат. Това пък значи, че Русия дори да продава по-малки количества на алтернативни купувачи, приходите и може да не намалеят, а дори да се вдигнат. Въобще цялото джавкане на Западния свят, е плод на емоции и истеричност - просто защото цялата икономика и производство зависи от наличието на ресурси, не на пари. Русия има ресурси, ЕС няма.
25
9
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Къде ще продава Русия газта на изток ли там си имат и не им трябва такива количества, повярвайте ако имаше и малко шанс за по добри продажби отдавна Русия да е спряла кранчето. Ама няма