Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните

Мария Захарова: Киев използва хората за щит
25 апр 2022 14:45, Анисия Иванова
109
Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните
Снимка: БГНЕС

Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода Азовстал, предадоха световните агенции, като цитират изявление на руското министерство на отбраната.

Прекратяването на огъня влиза в сила от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич), като руските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безопасно разстояние. Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. "Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически формации заповед да ги освободят", добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода Азовстал е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около хиляда мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна, съобщи БТА.

Киев е призовавал неведнъж Москва да им предостави възможност да напуснат безопасно, припомня Асошиейтед прес.

Русия неведнъж е искала предаването на силите, защитаващи Азовстал, които определя като екстремисти и чуждестранни наемници. Зеленски предупреди, че ще прекъсне мирните преговори с Москва, ако последните бойци в Азовстал бъдат убити, припомня АФП.

"По въпроса за това, че от Азовстал "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит", написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия ще обсъди въпросите, свързани с Мариупол и завода "Азовстал", с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещението му в Москва тази седмица, предаде Агенция "Новости" като се позова на външното министерство. Гутериш първо ще разговаря с руския президент Владимир Путин, а след това ще посети и Украйна за разговори с Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
8
 
! Отговори
До Факт преди 2 години
Руска телевизия? Може! Само за риболов, лов и научнопопулярно. Другото е безкрайна лъжа
40
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше филм на Азов от подземията, дори децата не искат да излязат към руските конц лагери, цивилните казваха че биха напуснали укритията само при две условия: 1. Евакуация към свободните земи на Украйна, 2. Евакуация в трети НАТОВСКИ страни!!! Всички мразят мордор!
39
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
И това е доста интересна теза. Как хем Графа е обсаден, хем получават доставки?
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече почвам да се чудя защо толкова яростно защитават останките от този полуразрушен завод? Има ли смисъл? Града така или и сме е обсаден и под контрол на руснаците.
37
8
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
40 000 Украйнска групировка днес са обкражени в котел близо до гр.Дебалцево ,Донбас.
36
3
 
3
 
! Отговори
До баба мара преди 2 години
КОЙ според теб трябва да пусне газ в Украинския завод ?
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мордорска телевизия- само ако си диспансеризиран в Карлуково!
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аха - Киев е чудовището, което живее под леглата на рашистанците и като си лягат се завиват през глава, да не го видят и да подмокрят чаршафите.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт - по руската тв определено не излъчват уроци по правопис, както виждаме.
32
1
 
5
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Киев използва "хората".. а кой е Киев ?
31
10
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Гледайте руска тв.за да видите неща който на запад не се показват.
30
9
 
6
 
! Отговори
ДНIПР1 преди 2 години
Няма никаква необходимост от лъжливи мордорски " инициативи", с американското тежко оръжие ВСУ до юни ще деблокира градът ГЕРОЙ, а защитниците получаваха и ще получават доставки по въздуха! Слава на Азов!
29
8
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
викнете мисирките с камерите около завода пуснете газ и гледаите какво щеизпълзи от тунелите главорези от цял свят наречени военни инструктури секрият зад гърба на цивилните толкова им храбростта целият свят да гледакои подпалва воините по земята защото има още много заблудени хорица
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като са избити всички цивилни е няма що аз не съм чул мъртвите да имат нужда от такъв коридор
27
13
 
10
 
! Отговори
Закривай преди 2 години
окрайна! Вън неофашистите нарекли се азов!
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече е късно за руснаците да се правят на благодетелни...
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - от индивид с нулево критично мислене не се засягам. Само в болните халюцинации на такива като теб, всеки който се възмущава от евтината западна пропганда е русофил. Всяко мнение различно от това, което ти е "казано" на теб е невалидно. Но си толкова отчайващо ограничен (или платен), че и това което току що написах няма да го схвнаеш.
24
8
 
1
 
! Отговори
До 28 НеИстината преди 2 години
Ми то точно това си пише в статията, ама Чyкчa писател, Чyкчa не читател...
23
10
 
12
 
! Отговори
По-истина от твоята преди 2 години
До ИстинатаНикой не твърди, че са се разбирали нещо с украинците! А и да се разбират, миналото е показало, че украинците плюят на всичко което са обещавали
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което не е казано за Украина е чиста лъжа,