Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните

Мария Захарова: Киев използва хората за щит
25 апр 2022 14:45, Анисия Иванова
109
Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните
Снимка: БГНЕС

Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода Азовстал, предадоха световните агенции, като цитират изявление на руското министерство на отбраната.

Прекратяването на огъня влиза в сила от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич), като руските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безопасно разстояние. Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. "Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически формации заповед да ги освободят", добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода Азовстал е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около хиляда мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна, съобщи БТА.

Киев е призовавал неведнъж Москва да им предостави възможност да напуснат безопасно, припомня Асошиейтед прес.

Русия неведнъж е искала предаването на силите, защитаващи Азовстал, които определя като екстремисти и чуждестранни наемници. Зеленски предупреди, че ще прекъсне мирните преговори с Москва, ако последните бойци в Азовстал бъдат убити, припомня АФП.

"По въпроса за това, че от Азовстал "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит", написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия ще обсъди въпросите, свързани с Мариупол и завода "Азовстал", с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещението му в Москва тази седмица, предаде Агенция "Новости" като се позова на външното министерство. Гутериш първо ще разговаря с руския президент Владимир Путин, а след това ще посети и Украйна за разговори с Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
От там идват зарази те Син Език. Африканска чума по свинете. Може и короната да е от там.
60
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бухам яко руско тв.Това западното е пародия и фейк след фейк.Лъжа след лъжа
59
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е новата психична болест путинофилия
58
3
 
9
 
! Отговори
До Гз преди 2 години
Разбирам, че демек за теб всичко изброено е оправдано, макар че не всичките ти сравнения са реципрочни !
57
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшен като СПИН, по-гаден и от рак е русофилският проЗстак.
56
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Мариопул се вее знамето на ДНР.
55
21
 
10
 
! Отговори
Руски лисугери преди 2 години
Не вярвам на руските главорези!
54
9
 
21
 
! Отговори
Мушмул преди 2 години
Руснаците вървят по утъпканите пътеки на сащ в международното право. НАТО като отбранителна организация отбранително бомбандира Либия до основи. Големият проблем е , че руската агресия не прецедент. Американската не отстъпва.
53
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо добро не ги чака хората в Мариупол явно пак раша са измислили някоя *** провокация
52
16
 
10
 
! Отговори
До баба мара преди 2 години
Цял свят знае вече,че главорезите са чеченците на Путин, само ти още не !
51
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48 от 37 Ми аз много пъти съм казвал че русофилите сте за др....ъстени хора, само руско инфо смучете, погледнете в Телеграм там постват хора от цял свят- има данни за доказани ( фото или кадри) на реалните руски жертви в хора и техника, има инфо и за доставките с ХИЛИКОПТЕРИ НА ВСУ ЛЕТЯЩИ БУКВАЛНО ПО РЕЛЕФА, които десетки пъти до сега доставяха муниции и храна за Азов и цивилните в Мариопол! Или си мислиш че близо 3 месеца се гладува....
50
7
 
13
 
! Отговори
Гз преди 2 години
Същата работа, която турците имат в ирак и сирия. Същата работа , която имат сащ в сирия, либия, виетнам, афганистан...... ДЕМЕК защита на националната сигурност. Капито?
49
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт - по руската телевизия дават екстрасенси и разни дядковци, живеещи още в 45-та, накичени с петолъчките, мечтаещи си за "светлото бъдеще", а живеещи в мизерия и кал. Пусни си записи на телевизията по времето на Хитлер и ще видиш едно към едно изкопирана програмата на рашастанските медии - външният враг в лицето на всички развити държави и великата държава "спасител" на човечеството, която не може да си асфалтира улиците дори. Ама иначе вирнала нос до небето.
48
14
 
14
 
! Отговори
До баба мара преди 2 години
А каква работа имат руснаците в украински завод ?! То по твоята логика може и в Кремиковци да пуснат, и ти ще се радваш !
47
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските зелени коридори водят към депортиране и филтриране на руска територия горките хора ще ги освобождават рашистите
46
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От толкова взимане на този Мариопул, руснакът накрая ще си спука хемероида, или скъса каиша на страпонна. От месец и половина ги слушаме същите брътвежи на мурззилките, че са го взели целия ... град?
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О да, има около 1000 мирни граждани и ранени и колко войници? Двама? Това не е сериозно. Не знам руснаците защо изобщо ги пускат тия коридори.
44
8
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Там има уроци само по путинофилия !
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт - тия твоите "факти" с тоя правопис.. Кажи им на шефовете ти поне да ти спускат готови текстове, че като трябва ти да ги съчиняваш, дори третокласниците ти се смеят сигурно. По-долу ти направиха забележка, ама ти толкова си можеш явно.
42
9
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
руснаците да пуснат малко газ колкото да изкара всички от тунелите а сегакакво става главорезите се крият зад цивилните и какво се чака годо товаса военни инструктури участвали във всички воини по света