Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните

Мария Захарова: Киев използва хората за щит
25 апр 2022 14:45, Анисия Иванова
109
Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните
Снимка: БГНЕС

Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода Азовстал, предадоха световните агенции, като цитират изявление на руското министерство на отбраната.

Прекратяването на огъня влиза в сила от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич), като руските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безопасно разстояние. Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. "Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически формации заповед да ги освободят", добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода Азовстал е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около хиляда мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна, съобщи БТА.

Киев е призовавал неведнъж Москва да им предостави възможност да напуснат безопасно, припомня Асошиейтед прес.

Русия неведнъж е искала предаването на силите, защитаващи Азовстал, които определя като екстремисти и чуждестранни наемници. Зеленски предупреди, че ще прекъсне мирните преговори с Москва, ако последните бойци в Азовстал бъдат убити, припомня АФП.

"По въпроса за това, че от Азовстал "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит", написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия ще обсъди въпросите, свързани с Мариупол и завода "Азовстал", с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещението му в Москва тази седмица, предаде Агенция "Новости" като се позова на външното министерство. Гутериш първо ще разговаря с руския президент Владимир Путин, а след това ще посети и Украйна за разговори с Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това видео с децата в Азовстал.Забелязах друго.Снимача/войника говореше на украински а децата на чист руски.
20
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите се преобличат работници и излизат спокойно.
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бум хаха искаш да кажеш влакчето от Брянск в рашка, което леко излезе от релсите. Това руските *** дори въображение нямате да измислите нещо различно от това, което се случва на джуджавия ви вожд и да го припишете на някой друг.
18
14
 
21
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Русия вече удря по влакови композиции с оръжие от запада идващи от Полша маскирани с червен кръст!
17
13
 
14
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама "храбрите защитници на Мариупол" от укро-нацисткия полк Азов,както и техните западни "инструктори", не е зле да ги пратят малко на "дискоkютeк", т.е., да им пускат от все страни непрестанно и едно връз друго "Ой, калинка, калинка, мая" с 150-200 децибела...Интересно как ще се друсат бетоните и железата на Азовстал...Едновременно да пробват и как ще им се отрази <10.6 Hz инфразвук. Разбира се, всичко туй нощем трябва да е със цвето-музикални ефекти от мощни прожектори, точно насочени
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 аз пък гледах видео, в което едно извънземно обясняваше как ще превземе земята.
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не надявайте жили напразно ще видите че Европа ще обеднее Русия и Америка ще се напечелят а ние ще им останем роби това е договорката между САЩ и Русия
14
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах видео.Едно от децата каза че иска да види родителите си отново,но се поправи и каза роднини.Т.е Майка му и баща му са от отряда.
13
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарищи, стигнахме ли вече Берлин?! Малко съм задрямал, да не би да съм пропуснал този исторически момент!?
12
16
 
20
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
дa де, ама сега светът ще разбере колко "милеят" "храбрите защитници на Мариупол" от укро-нацисткия полк Азов за цивилните, завлечени и набутани лично от тях в катакомбите на Азовстал
11
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези цивилни са жените и децата на военните в завода.Затова не ги пускат.Искат да жертват и тях.Да умрат заедно.
10
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До 11" - е, вие русофилите не можете да четете, извинявай, че не се усетих.
9
17
 
15
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Е и какво като нещо си бил казал Раковски. Теб все някой трябва нещо да ти каже ли. Американците хептен изпушихте. Нямате мнение, нямате воля Все някой нещо трябва да ви каже и води за носа.
8
19
 
22
 
! Отговори
да преди 2 години
Какъв плен?Има бежански лагери. Дават им храна и подслон. Избират сами къде да отидат. Който няма роднини и пари за Западна Европа остава в Русия или почва работа където намери. В Мариупол се опитват до всеки да достигне хляб и прясна вода. Раздават лекарства и тежките случаи към Донецк в болницата. Мобилни руски военни пещи пекат хляб в Мариупол. Двама английски журналисти, един американски, една френска и един испански предават от там и все едно и също. Азов са нацисти, руснаците помагат.
7
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този си вид един надрусан и нашмъркан наркоман и шепа разгащени украинки побъркаха от бой втората най-голяма военна сила в света. Ако не са и чеченците, сирийците, либийските бойци да се бият на страната на втората военна сила в света, значи четири украинки бабички щели да ги подгонят с метли и да ги бият с терлици.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 - Прочети какво е писал Раковски по темата с отвличането и воденето в русия и после пиши глупави коментари.
5
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 - и как знаеш, че някой отвличал цивилни в плен? Щото са ти го казали по телевизията? Аз утре ти кажат че са ги отвлекли извънземни, ще повярваш ли? Ако имаш глава на раменете, можеш да си зададеш въпрос - "какво печели Русия да отвлича цивилни в плен"? Отговорът е НИЩО. Да БИ МОГЛА да го направи ако се предадат, но НЯМА ПРИЧИНА, да го прави. Няма причина да не им позволи да отидат там където те изберат.
4
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цивилните ако са мъже често свършват убити от украйнската армия за дезертиране.
3
35
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От "Азовсталь" може да се излезе, ако киевският режим престане да използва цивилните хора за жив щит на укро-нацистите.
2
35
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано ония чобани да пуснат цивилните да се спасят. И после Путин да ги изтреби до крак - когато вече няма има невинни вътре, а само фашистите.