Шефът на газовата асоциация: България не е готова за такъв ход!

Според Павлов Полша може да си позволи спиране на руския газ
27 апр 2022 09:58, Петя Славова
109


От днес "Газпром" обяви, че спира доставките на природен газ за България. От Министерството на енергетиката заявиха, че засега не се налагат ограничителни мерки за консумация в страната. Часове по-рано Русия спря газа и на Полша.
 
"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

Той подчерта плюсът в ситуацията - в края на отоплителния сезон сме.

Още по темата

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството носи отговорност в създалата се ситуация. А решението е взето под натиск.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм работил на много места в БГ, така и не видях да сме зависими от газ, щото никой не е ползва :)) Русофилчетата като почнаха да оревават мрежата и медиите, почна се с олиото, стигна се до създадената от тех изкуствена криза, ще кажеш горивата не поскъпват всека година, когато "братушките" беха уж с нас :))
63
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тая война Русия ще има да плаща репарации и неустойки по договори поне 50 години.
62
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай купува руски суровини до 10% от нуждите им, защото виждат какви измамници са руснаците и отделно ги купуват за жълти стотинки, много по-евтино от Европа.
61
3
 
2
 
! Отговори
Киров преди 2 години
Къв е тоя неадекват бе? Веднага го уволнете, тоя пиян ли е луд ли е, такива глупости отдавна не бях чел.
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичката е мек путинист и ги дрънка едни глупости. В моментната ситуация торове ще се купуват на всякаква цена, пазара не е в нормално състояние. После казва, причините са икономически, ми виновен е Путин, има си договори, а Русия не ги изпълнява. Мек наплашен путинист, не смее да каже, че фашиста Путин спря газа!
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще усъдиме Русия и ще сме си на парите, когато Русия фалира, ще купуваме още по-евтин газ.
58
4
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
ЕС няма договори за доставки на газ, ние имаме такива. Така че ЕС да не с бърка в локалните бизнес отношения. Ако ги питаш тия в Брюксел ще спрът газта на цяла Европа и то веднга. Аххх тия лоши Руснаци
57
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Германия получава газ непрекъснато по "Северен поток 1", за сега.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за такива ситуации за да си подготвен, трябва първо народа да е умен и да има поне елементарна гео-икономическа култура и второ поне 5 години реални инвестиции в диверзификация, вместо батерии който целта и е да обслужат фото-волтаичните проекти на прокопиев в план за развитие, можеше да направят терминал за втечнен газ в Бургас?
55
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е за червените русофилчета с топлите местенца в Булгаргаз да не са готови за това нещо :))) Булгаргаз никога не е бил на печалба, все на загуба, а когато една компания никога не е на печалба би требвало да фалира :)) Разбирам, че требва да се хранят руски мижа ту рници, но това е наливане на пусто в празно, без никакъв смисъл за БГ :)) Браво на Киро, най-сетне достоен премиер :)
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така бе?Нали Боко даде 3 милиарда за кефа на жужето, пък то вижте го моля ви се.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
58 да плащането чрез специална сметка в руска банка НЕ нарушава договора. Защото държавата плаща в Евро и долари с което изпълнява договора, банката прави превалутиране и праща на руската държава рубли. Така и вълка сит и агнето цяло.Системата е перфектно работеща и не нарушава никакви договори и в същото време не нарушава и забраната. Ватикана вече плаща така! В Харвард не знаят ли че има банки, които извършват превалутиране. Кака Сикя го знае, когато й пращат евро в левова сметка това се прави
52
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, не разбрахте ли че безплатен обяд няма. Не плащаш, не получаваш. Да си платим газа както го прави негово светейшество папата от Ватикана и всичко ще е тип топ. Какво толкова. Щом божия човек може да плаща в рубли значи и богоугодно деяние да стоиш на топло и да ти работят мощностите, да има работа за населението и заплати за семействата.
51
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора е нарушен само от русия. ЕС ясно показаха Договора , че там е записано плащане с долари или евро. Точка по въпроса. Още едно доказателство, как неутралитета няма значение. Русия опитва да свали правителство, за да неллже да им пречи. Ясно е от всякъде. Важно е да запазите спокойствие и да намалим употребата на газ , като народ. Теябя да сме единни , а не разделени.
50
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали не сме били бедни с Русия. Кажи поне един момент след втората световна в който сме били богати на нивото на западна Европа. Тия с каскетите смачкаха всичко
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се сещам за един милион неща които сме правили за Русия. Като големия шлем на Овчаров и Първанов
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
46 договора го нарушаваме ние. Не сме си платили сметката, спри да се държиш като романеско. Като не си платиш тока крещиш ли на инкасатора че ти сваля бушона в главното табло? А на А1 крещиш ли като ти спрат телефона ако не плащаш? Да си платим сметката, какъв е проблема. Защото самото правителство преди 1 месец каза че сме платили за целия април, но от 1 май няма плащане.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Венелин 50 - Чушки! Полша нищо НЕ получава от Германия, защото и те немат газ! Трите им най-големи хранилища за газ са процентно по-разни от нащо в Чирен! Само дето по обем са по-големи, ама то и Германия е доста по-голема страна от БГ
46
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме бедни само и единствено заради Русия и нейните *** във властта
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46 - Не не трбва да се дупим ни на запад, ни на изток! А да си дадем ясна сметка ЗАЩО така се случи....... Аз поне за 5 неща анти-руски се сещам, които демонстративно превехме у предните 2 месеца. Явно и руснаците са ги забелазали