Шефът на газовата асоциация: България не е готова за такъв ход!

Според Павлов Полша може да си позволи спиране на руския газ
27 апр 2022 09:58, Петя Славова
109


От днес "Газпром" обяви, че спира доставките на природен газ за България. От Министерството на енергетиката заявиха, че засега не се налагат ограничителни мерки за консумация в страната. Часове по-рано Русия спря газа и на Полша.
 
"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

Той подчерта плюсът в ситуацията - в края на отоплителния сезон сме.

Още по темата

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството носи отговорност в създалата се ситуация. А решението е взето под натиск.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Всеки месец като минава инкасаторката- аз слизам по 3-4-5 пъти да отварям входната вата да мине да отчете- другите нарочно я затварят - да не може да влезе
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ойрото в доларе,долерете в рубли рублите в газ.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво вози най големия транспортен самолет от България за Полша? Каски и маски ли ?Парашутистите видяха сметката на България . Скоро ще изчезнат с тлъстите си банкови сметки а смотаняците евроатлантици и маз//ици ще им плащат престъпленията не с една заплат
21
1
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ТРЯБВА ДА ЗНАМ ИСТИНАТА !!! ТОПЛАТА ВОДА В СОФИЯ С ВЪГЛИЩА ОТ РАДНЕВО ЛИ ЩЕ Я ПОДГРЯВА ФАНДЪКОВА ??? ЛУКОЙЛ ПРОДАВА 95 % ОТ ГОРИВОТО В БЪЛГАРИЯ !!! КАТО СПРЕ ,ГЕРМАНСКОТО Е ДВЕ ЕВРОО ????
20
2
 
25
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Народ който се въргаля една година по павета и палатки, эа 20 лв надник, гаэ не му е нужна
19
1
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Демона Николина гори в Ада обаче трябва и останалите от дяволският и род да отидат там че иначе откъде газ - ми няма я
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали на КП в Киев ще му нахлузят бронежилетка запред камерите. Добре е да не я сваля като пристигне в София.
17
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на тези новини, посещението на КП в Киев е неуместно, а призивът му да дадем заплата за украинска военна помощ е подигрпвка с нас!
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето да иска от Зеленски украинците да ни дарят по една заплата за дърва.
15
2
 
15
 
! Отговори
rm преди 2 години
Много тъпо от наша страна газохранилището ни да е пълно на 20%. *** направо.Било края на отоплителния сезон. ок, да, но в нормално време!А в такова напрегнато състояние на нещата трябва да е на 80%!!
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Кирето ще ходи да се целува със Зеленски. После заедно ще се д упят на Урсула и ще си легнат доволни. Не се косете.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киреее вади рублите и плащай. ЕС винаги могат да се заобиколят имаш достатъчно обръчи от фирми.
12
2
 
25
 
! Отговори
А преди 2 години
такааа! Намери се един да каже истината! Дyпе да ни е яко!
11
4
 
31
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
А защо не сме готови? Значи всички отговарящи за тази готовност да си отиват. И стига сте се сравнявали с Полша. Полша е ку..вата на САЩ, ние сме никой. Про100 Киро какво се е запънал? Изпълнява поръченията на краварите, вместо да гледа какво е важно за България.
10
2
 
22
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Какво каза лъжливото Ленче, че няма проблеми? Те сега започват големите проблеми, ученици недоучени . Голям плюс , че сме в края на отоплителният сезон, важното е, какво правят комсомолците по въпроса, ама те слушат краварите, каквото им кажат.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако довчера войната в Укр беше за нас зрелище с косвени последици, днес с благоразумната наша политика, тя вече е с преки последици.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Кирчо простото и тъпоъгълните украинофили са готови на такъв ход.Да са готови и да ги наритаме извън България!
7
3
 
32
 
! Отговори
mery преди 2 години
С това правителство от харвардски възпитаници ще продължаваме да ядем полски яйца и млечни продукти, и ще внасяме плодове и зеленчуци от Гърция и Турция. Газовите хранилища на Полша са пълни на 80%, а нашите политици ни успокояват с 18% газ в хранилището в Чирен.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще сме готови? Колко ще струва газа? Полша има 70% в газохранилището, а вие 17%! Киро и ПП са кръгла 0(нула)! Ще сринете икономиката!!!
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като капак, ще дадем оръжие на Украйна, а с парите ще купуваме скъп газ. По-мъдро не можахме да го измислим. И това било национално отговорно!