Шефът на газовата асоциация: България не е готова за такъв ход!

Според Павлов Полша може да си позволи спиране на руския газ
27 апр 2022 09:58, Петя Славова
109


От днес "Газпром" обяви, че спира доставките на природен газ за България. От Министерството на енергетиката заявиха, че засега не се налагат ограничителни мерки за консумация в страната. Часове по-рано Русия спря газа и на Полша.
 
"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

Той подчерта плюсът в ситуацията - в края на отоплителния сезон сме.

Още по темата

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството носи отговорност в създалата се ситуация. А решението е взето под натиск.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Полша от днес получава газ от Германия обратно по газопровода "Ямал". Със сигурност им излиза по-скъпо, но не колкото на нас. На борсата днес цената на газа е 1300 долара. Унгария и Австрия са приеле да плащат в рубли и нямат проблеми. Може и на нас да продават по 1300 или 1500 долара, както се очаква в следващите дни. Сигурно защото сме по-богати и по-умни от тях.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
42 покажи до кога сме си платили. И никой не уюрдисва на никого, както сам сеизтъпанчваш. Между другото то и 2 милиарда платихме за хартиени самолетчета, за това да се уюрдисваме ли? Защото май за едното плащаме, без да получаваме нищо и мълчим, а за другото не плащаме но викаме като луди, че не ни дават. Хайде да си платим за всичко и да си получим всичко за което сме си платили, при това в договорните срокове. Какво мислиш по въпроса?
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от енергетиката, които не сте готови. С багажа и вън от България.- Защо сте зависими от Русия. Не сели сетихте , че руснаците ви работата за да сте зависими до гроб
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 - Амчи то правителството е заело твърда позиция и затова сега сме БЕЗ газ
40
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някоя друга държава не спазваше договори с нас, щеше да има реване до небесата. Но щом е братска Русия, трябва да се надупим до безкрай. Все едно не им се дупим вече 70 години. Ние сме бедни заради Русия, ***
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 - Откъде тоно ти влиза газ, бре? От 2-та газопровода през Турция, които ги спрехме ли? Или през интерконектора от Гърция, който не е готов? А? А?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38 платили сме до края на април. Плащане за май няма. Ако има, нека Правителството излезе и го каже. Но последното което беше обявено е че сме платили до края на април. За после, чакаме манна небесна с надпис мейд ин ЮЕсЕй
37
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който взима страната на Русия тук не е българин. Платили сме си по договор. Естествено, че няма да им уйдисваме, утре може и едностранно да увеличат цената по 10. Време е за мъжество и твърда позиция
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им лазите в краката на тоя руснаци? Има договори, те не ги спазват. И троловете се пръснаха на да ги защитават. Ето какви патриоти сте. По руснаци от руснаците
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 скрий се бе урка, спреха ти газта и веднага навири гАза
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро - оставка!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире нали каза че имаме газ за 1 месец ако ни спре газа от Русия. Сигурно ли е това? Хора, нека се направи проверка колко газ има за заводите ни. Хората работещи там трябва да знаят ще си получават ли заплатите, защото колкото и да не им се вярва на ония от жълтите павета, в държавата има адски много хора които разчитат на едната заплатка цяло семейство. Тия хора имат правото да знаят как да си разпределят парите без да бъдат лъгани.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние платили ли сме газа по договора, платили сме го. У нас влиза ли газ по другите газопроводи - влиза. Първо си защитаваме нашия интерес, т.е. си взимаме платеното, след това пускаме останалото. Баце през 21ва нали каза, че сме деверсифицирали доставките и вече може да спим спокойно.
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да не е говота БГ за такъв ход? Цял месец и половина се подготвя! Цял месец и половина от правителството ритаха Митрофанова, цял месец и половина мислиха как да дадат оръжие на укрите, цял месец и половина заливаха с боя руски паментници в БГ! Как да не сме подготвени?!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж сме братя с руснаците, ама те не знаят.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опит за дестабилизация на държавата. Нищо повече. Що не спряха газа на Германия и Англия те също отказаха да плашат в тоалетна хартия? Защо спорат газа на най слабата държава ? Не е ли логично. ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ
28
3
 
19
 
! Отговори
x преди 2 години
Продължаваме Пропадането
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме куррвата на Русия
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо мълчахте до сега всички гении, а? Ние от 2 месеца пишем по форумите, търпим помията на *** и пульо от Германия и Англия да ни обясняват колко сме обратното на остри, само защото знаем че заводите ни спират без газ. За разлика от запада където могат да намалят консумацията в домовете си, нашите домове са на ток. Заводите ни са на газ, а там намалим ли, произвеждаме безработни хора, които имат кредити и семейства. Ей това умните българчета от запада разбрахте ли го вече?
25
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме неутрални в конфликта. Защо бащицата ни спря крана? И даже и сега има хора, които ги бранят. Какъв е тоя робски манталитет не знам. На Русия си приятел само ако си им роб.