Рубли за газа? Политика на символите, без икономически смисъл

От Австрия: Русия изпробва доколко сериозен е ЕС по въпроса за санкциите
28 апр 2022 21:45, Елка Василева
49
Рубли за газа? Политика на символите, без икономически смисъл
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Австрия са убедени, че мотивите за спирането на газовите доставки за България и Полша са политически, пишат днес австрийските медии. То е предупреждение за Германия да обмисли още веднъж възможното ембарго на ЕС срещу Русия, засягащо доставката на петрол, заявява Марио Холцнер, директор на виенския Институт за международни икономически изследвания (ИМИИ).

Още по темата
Изискването на Русия "неприятелските страни" да плащат за руските газови доставки в рубли също е фактор, който може да съдейства за изостряне на конфронтацията, коментира икономистът Василий Астров от ИМИИ.

Според експерта за Русия Александър Дубови от Дружеството за евразийски изследвания няма държава от ЕС, която да не е застрашена от санкции чрез газовите доставки. Австрия или Германия принципно не са застраховани от спиране на енергийните доставки. "Русия ще използва това като външнополитическо оръжие и в бъдеще, и то много повече, отколкото досега".

Колкото повече се изостря конфликтът между Русия и Запада, толкова повече Русия ще е готова да поставя на карта дългогодишните си енергийни отношения. Спирането на газа за Полша и България позволява на Путин да използва този факт за вътрешни пропагандни цели, смята Дубови. "Руската държавна пропаганда отчита това като голяма победа за Владимир Путин и Русия", допълва специалистът.

"Цялата дискусия дали да се плаща в рубли, долари или евро, е малко виртуална", коментира Холцнер. На практика за държавите не се променя почти нищо, ако плащат в евро или в долари по сметка на незасегнатата от санкциите на ЕС "Газпромбанк", която да ги конвертира в руски рубли. Икономически погледнато дискусията няма особен смисъл, става дума за "политика на символите".

Със спирането на газа за Полша и България Русия изпробва доколко сериозен е ЕС по въпроса за санкциите, отбелязва Холцнер. Полша обяви, че има намерение в скоро време да се откаже от руски доставки. "България е най-слабата брънка във веригата, тя е най-бедната страна в ЕС, така че този акт също трябва да се разглежда символично", смята Холцнер.

"В края на краищата никой няма да пита Австрия, всичко ще зависи от решението на Германия". Ако Германия реши да бъде наложено ембарго, "следващите страни ще са Австрия, Чехия и Словакия". При пълно ембарго на нефт и газ за Русия ще стане много критично, посочва Астров.

Четиридесет процента от приходите на руската държава идват от енергийния сектор, но в това са включени и доходите от пласмента в Русия. При пълно ембарго от страна на ЕС, според Астров, ще отпаднат 15 до 20 процента от държавните приходи. Холцнер не смята, че това ще спре войната.

По мнение на енергийния експерт Валтер Болц Русия може дори да спечели от спирането на газа за Полша и България. И през идните дни цената на газа ще расте, така че в крайна сметка Русия няма да изгуби средства.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, какви глупости де пишат в тия коментари! Като нямате елементарна икономическа грамотност, не се излагайте с инфантилни разсъждения.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6Лихвите им надхвърлят 20% за да държат що годе рублата, демек да не стане 200-300 рубли за долар, но тази им агония е безсмислена, щото са затворен пазар благодарение на Путин :)))
16
6
 
16
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
За нашите политици важи една много хубава българска поговорка - " ти изпусни питомното и ходи да гониш дивото". Доброволно се отказаха от сигурния руски газ,и сега чакат други да им търсят доставчици. Високата цена ще я плаща народа.
15
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ако продавам дадена стока мога да искам за нея и плащане в рупииПазарен принцип имаш рупии получаваш нямаш рупии гориш
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия на който и да спира газта газ в Европа ще има.Единствено няма да има газ за никой ако спре газта на Германия и Италия.Но това едва ли ще стане защото Русия може да си позволи да спре газта на България но на Германия не.
13
5
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Глупостите на запада не намаляват цените на тока и хляба за бьлгаритеСтандарта ни в европа вече е като на танзания и конго
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замислете си, ти произвеждаш и продаваш дадена стока във валута която в последствие могат да ти я конфискуват, съгласен ли си да работиш без пари??
11
8
 
2
 
! Отговори
евр000 преди 2 години
Сащ взеха златото от Швейцария, 23 пъти за 1 месец са се увеличили прехвърлянията на злато като количество
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Русия! За зло куче - зъл прът!
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зомби апокалипсис ще настъпи в западния свят , 99 % от хората са необразовани
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кое какво е но еврото спада спрямо долара, а рублата е на нивото си от преди войната. Духаме супата тия дето сме с доходи в евро и лева.
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Политически"? И защо да са такива? Според ЕС ,да наложиш " санкции" на държава като Русия Не са " политически"?! А щом Русия пожела,да и се плаща в нейната валута Са " политически"?!-:( Ами каквото повикало,това се и обадило! Подкрепям Русия! Не стига че Европа е бедна н ресурси,Ами и поставяме условия,н тази държава,която Ни ги предоставя? Ние ли сме *** или тези в Брюксел?
6
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
Рублата расте не заради пазарите, а заради фискалната политика на Руската Централна Банка. Може да решиш да се поинтересуваш с колко вдигнаха лихвите, за да обърнат тренда на рублата. Преди войната бяха 4% лихви на повечето кредити, сега са 17.3%. Но ти си мисли, че е заради газта.
5
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да зацепя тоя пусти инат. Така или иначе купуват Руски газ и тия пари Русия ще ги получи. Какво значение има дали ще ги платиш в Рубли, Донги, Юани или Рупии? Русия ще ги получи. Ако искат да затруднят Русия да спрат да купуват газ, ако няма да спират да плащат в рубли и да свърши тая глупост. А Путин що иска в рубли е просто - щото иска да покаже на Руснаците, че все още има ****нiс и е голям мъж. Нито за него, нито за нас тоя инат е от полза. Що се дърпаме и си правим живота труден?
4
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазара е показателен каквито и пропаганди да правят рублата набира сила след започването на санкциите и сриването и сега е на път да стигне нивото преди пет години до понеделник може и да го подмине
3
6
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Правилно "На практика за държавите не се променя почти нищо, ако плащат в евро или в долари по сметка на незасегнатата от санкциите на ЕС "Газпромбанк",Ама там е работа че сега тия пари няма да ги контролирате , е за това ви боли но ще свикнете
2
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това рубла, да не би да е марка тоалетна хартия :))))
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цинизъм на нашите управляващи, да се фукаш и хвалиш, че ще купуваш газ на тройна цена в най-бедната страна в ЕС при положение, че можехме да имаме директна доставка направо от извора, продажни мозъци...