Лавров: Ключовите партньори вече плащат газа в рубли

2,8 млн. души от Украйна били поискали да бъдат евакуирани в Русия
325
Лавров: Ключовите партньори вече плащат газа в рубли
Снимка: БГНЕС

Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

"Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)", отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

"Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор", каза ръководителят на руското външно министерство. "Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор."

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ.

"Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова", каза министърът. "Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко."

Лавров заяви в друго интервю, този път за официалната китайска агенция Синхуа, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде Ройтерс.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се райони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народна република, които Москва точно преди нахлуването си призна за независими.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са избягали над 5,4 млн. души. Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Киев каза, че Москва е депортирала принудително хиляди хора на руска територия.

Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО "наистина" се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

"Изразявайки публично подкрепа за режима в Киев, страните от НАТО правят всичко, за да попречат на приключването на операцията чрез политически споразумения", каза руският министър.

Отмяната на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са "сложни", но продължават ежедневно, заяви Лавров.

"Понастоящем руската и украинската делегация практически всекидневно обсъждат по видеоконферентна връзка проекта на възможен договор", посочи той.

Вчера Киев предупреди, че преговорите за прекратяването на руската инвазия, която навлезе в третия си месец, са заплашени от провал.

"Дневният ред на преговорите включва наред с другото въпросите на денацификацията, признаването на новите геополитически реалности, отмяната на санкциите, статута на руския език", посочи Лавров, без да уточнява. "Ние сме за продължаване на преговорите, макар че те са сложни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: газЛавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 168 АнонименКитай отдавна е номер едно икономика в света , също и космическа а скоро ще стане и военна
150
7
 
12
 
! Отговори
Do 168 преди 2 години
Да, до ДНЕС са направени хиляди безрезултатни опити доларът да бъде низвергнат и унищожен, но на онези от БРИКС меракът им бързо отлетя, защото ВСИЧКИТЕ им авоари са в ...ДОЛАРИ. Унищожавайки долара, те автоматично отрязват клона на който са седнали. Положението е офсайт за подобни дребни играчи.
149
9
 
1
 
! Отговори
TURK преди 2 години
До Не ЛЪЖИНаписах примера за 100 единици, за да може да разбере един ляв американски любовник като вас. Но има още 13 левомозъчни американски любовници, като теб, които видях. Най-лошото е, че ти и тези 13 души вероятно гласувахте и ще го правите оттук нататък. Ето защо политиката в България е некомпетентна, отговорът се крие в избиратели като вас. :)))))
148
9
 
16
 
! Отговори
Чист феодализъм преди 2 години
В Руската клоака цари феодализъм от 18 век.Има един Гном -Путин , провъзгласил се цар , който иска да си разшири териториата. Велможите - олигарси , безумно богати мошеници богатеят още повече като поддържат териториалните грабежи на Гнома от съседите. Останалите крепостни руснация карат на на минимални подаяния. . Факт е , че средния московчанин е по беден от средния софиянец. Средния московчанин живее в страна с най-големи подземни богатства на света. Тези богатства стигат само до Гномът.
147
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слатинския - защо иобщо се води спор по темата? Западът едностранно конфискува пари и активи на Русия. И защо тогава реве че Русия не спазвала догвори? Що за дебилни представи за правни взаимоотношения имате? Едният си прави каквото си иска но изисква другия да играе по договорените правила.
146
4
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Лъже 164 ---- Крим беше автономна република, ве папагал сплескан!
145
13
 
24
 
! Отговори
Лъже преди 2 години
Едноклетъчната Лавра лъже.Руските фашисти само лъжат и крадат чужди територии.Откраднаха Осетия и Абхазия от Грузия..Отраднаха Луганск и Донецк от Украйна.Откраднаха Крим.Сега руските фашисти се опитват да откраднат украинското морско крайбрежие и да установят контрол на Черно море. Смърт за руските фашистки крадци.
144
7
 
25
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Да сравняваш европейска България с азиатска Россия се иска силно въображение. Добре е да следиш някои руски уебсайтове, за да научиш поне 10% от трагедията, в която се намират руснаците и проумееш какво ги чака.
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не ЛЪЖИ Не лъжи! agroru/doska/tomaty-pomidory-opt/
142
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че с рубляци в Русия можеш да си купиш всичко що за тапичък въпрос все едно да питам кво можеш да си купиш с левове в България.
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя рафинерията преработва суров петрол и да я конфискува германия отде ше и идва следващата пратка петрол
140
0
 
13
 
! Отговори
До TURK преди 2 години
Трудно е да съм ляв, когато съм СЛОН, а не магаре. На *** език: РЕПУБЛИКАНЕЦ съм.
139
4
 
19
 
! Отговори
Не ЛЪЖИ преди 2 години
За 100 рубли в Мацква не можеш да купиш дръжката на домата. Ако превъртим 100 рубляка в турски лири - около 21 - които се равняват на 1.41 долара, можеш да си купиш натюрморт - цветна картинка с домати и НИЩО друго. Ти, май хептен ни взе за канарчета.
138
1
 
1
 
! Отговори
TURK преди 2 години
До До TURKкажи ми как да поставя връзки към изображения тук. Направих няколко снимки в сряда. Изпратих го на приятел ляв. Турски левичар :) Той не харесва Русия, но е левичар, който обича Америка. Точно като теб и няколко леви тук.
137
3
 
1
 
! Отговори
TURK преди 2 години
До До TURK"самодостатъчност". Това е важно определение. Този фактор определя средната успеваемост на държавите. Да, територията на Русия не е гореща. Не дава много плодове. Но може да го вземе от Турция. И най-красивата. Ако преди 3 месеца купи 10 кила турски домати за 100 рубли, сега ще купи 11 кила за 100 рубли. Разбра ли? Казах ти така, както ще кажа на моята 5-годишна дъщеря.
136
1
 
8
 
! Отговори
No. 149 преди 2 години
цената с между 40-60 )))) Точно така се получава, но няма кой да се закачи на голата съветска въдица
135
1
 
1
 
! Отговори
TURK преди 2 години
До АнонименРусия не иска да дава рубли в момента. Чудя се защо? Какво ще стане, ако пуснете много нещо? Стойността му пада. Какво се случва, когато същият продукт бъде пуснат на пазара под нивото на търсене? Този продукт е оценен. Това е проста производствена тактика в икономиката. Затова Русия не печата рубли според главата си. Германия отпечата 700 милиарда евро миналата година. Реалната инфлация в Германия в момента е 40%... Така че ще я намерите. Ако не можете да го намерите, ще платите по
134
3
 
11
 
! Отговори
До TURK преди 2 години
Викаш преди време долар за 77 рубляка, а ДНЕС - 71 рубли за долар. Голямо сгромолясване на долара, нали. И следва питането, КАКВО можеш да си купиш с рубляци в Русия, а и КОЙ е тоя, който се е напънал да сменя долари за тоалетна хартия. Lol
133
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договорите на нарушени от самите санкции, които не позволяват на продавача да си получи парите. Просто е смешно, някой да не ти е платил, но да изисква да му доставиш стока. Дори чисто юридически е малоумие подобна претенция.
132
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българският интерес, предложената схема за плащане в рубли няпрактика е скрито завишаване на цената с между 40-60 %, тъй като искането е да се прави по фиксинга на РЦБ, който е завишен кажи речи с такъв процент, незнам как си мислили че ще им мине номера, ама няма такива ***, които дда се съгласят на подобна схема, а Българския интерес е да стои надалеч от криминалните престъпници в Кремъл