Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

Според думите му Москва не бърза да приключи т.нар. "специална операция"
2 май 2022 07:40, Петя Славова
301
 Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май
Снимка: БГНЕС

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата", заяви Лавров в интервюто.

Още по темата

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от "денацификация".

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
14
 
! Отговори
Да се разбира: преди 2 години
"Да точно така, стремим се да приключим войн... ааа военнаая операция до 9 май".
213
4
 
6
 
! Отговори
хахахаааа........... преди 2 години
Европейската комисия ще разреши на Унгария и Словакия да купуват руски петрол, въпреки планираното ембарго на ЕС върху енергийните ресурси от Русия. Това съобщава Reuters.
212
0
 
1
 
! Отговори
дд преди 2 години
Тука пак някви все за Сърбия говорят, тогава е Югославия, гледайте този филм: https://imdb/title/tt0120070/
211
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърлям по един поглед когато имам време на форума и при добро въображение пак не успях да видя един русофил да напише нещо. Само притеснени от наглостта на агресора българи и злобни С Ъ В Т О Ф И Л И
210
7
 
15
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Кога ще приключи войната го решава Киев.
209
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До на 9-и май руските в Това не са откраднати, това са военни трофеи
208
4
 
16
 
! Отговори
на 9-и май руските в преди 2 години
войски на парад с откраднатите домакински уреди и килими от Украйна..ха.ха
207
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е с никакъв синдром просто украинец колегата.
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос от форума кой избива рускоговорящите руснаци. Краткия отговор е в четирите букви, но не смея да ги кажа за да не ме ззаколите каквито ззаплахи има по форумите.
205
5
 
5
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Садам в Ирак избиваше кюрдите,Кадафито некви племена нещо не харесваше,Сърбите избиваха албанци и босненци (босненците са си сърби но, били богомили и приели исляма за да се спасят от кланетата обвинени в сатанизъм и ерес от християните ) Няма как да избиваш с чукове и пръти жени и деца и немаш атом и да не те бомбят ...
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прегледах форума. Добри пари изкараха русофобите тролчетата по празниците. И самочувствие изкараха щели да иззловят и да иззтрепят русофилчетата в края на войната. Блажени са вярващите.
203
4
 
8
 
! Отговори
Странна работа преди 2 години
Всичките главорези от Сирия ги исипаха в Източна Украйна да колят украинци заедно с Кадировските Инстаграм психопати... Православна русия ама друг път.Главния им храм е храма на войната и е извън канона със сатаниски фигури,а военни са представени като сведци .Некаакаав избил 10 хиляди човека и хоп светец това и дявола не го беше измислил. Да не говорим че има секта където Путин е главния божи син даже иконата му беше пуснала свето-миро ден преди изборите за президен О! Чудо!
202
6
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Чета коментарите и съм доволен.ЕС , НАТО и демокрацията ще пребъдат.
201
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ще кажат я. То стана ясно, че няма как да стане. Пукат ги здраво
200
5
 
24
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Ние пък мислехме, че ще приключи за 3-4 дни. Нали така, русоробчета? Истината е, че украинците ви разпиляха от бой, но както винаги, Мордор разполага с много opkи и ще ги изпраща на заколение до край.
199
0
 
7
 
! Отговори
Фюрера преди 2 години
Багдад Боб с днешната доза лъжи:
198
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия сега след ВСВ е просперираща страна. Хитлер не е толкоз лош за германците лош е за другите. Защо сега се нахвърляте срещу Русия. Тя си защитава своите. Защо украинците са асимилирали и нападали малцинствата си. Защо са се милитаризирали и мн.др. да не говорим за нацилаборатории и прочие
197
4
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
...kolkoto i da kvichat i viat ukrainskite nacisti ,shte iadat boi dokato badat prikliucheni napalno ! Jalko e ,che mnogo hora ne mogat i ne iskat da proumeiat kakvo i zashto se sluchva v momenta !Zapada ,tvarde mnogo si razviavashe konia po nashite zemi i vsichko tova e rezultata !
196
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата," Даже нападението ви на Украйна беше на "специална" дата, а множество покушения срещу политически противници на Сатрапа в Кремъл бяха направени на знакови дати. Лъже отново.
195
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямам съмнение, че руснаците ще вземат и част от донбас и вероятно ще обкръжат одеса за доста дълго. може да се проточи и над година, а путин да отиде на оня свят. украйна ще рухне икономически, руснаците ще са супер зле също. всичко това обаче е по-маловажно от нашето състояние - какво правим и как използваме ситуацията, за да променим икономиката си?