Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

Според думите му Москва не бърза да приключи т.нар. "специална операция"
2 май 2022 07:40, Петя Славова
301
 Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май
Снимка: БГНЕС

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата", заяви Лавров в интервюто.

Още по темата

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от "денацификация".

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се стремят защото не могат
193
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама войната или специалната операция? Вече се бъркам ... какви са последно опорките?
192
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ида приключи, както и да приключи, безумната им война със 4 пъти по-малка по население и 9 пъти по-малка като БВП страна, показа, че занапред ще седят в ъгъла на азиатската геополитика и ще заплашват света с ядрени бомби, защото друго нямат - Северна Корея номер 2! Русия прикючи със статуса си на световна военна сила.
191
1
 
16
 
! Отговори
Мехмедов преди 2 години
Хайде, спирайте вече с тази война и започвайте преговорите!
190
19
 
15
 
! Отговори
Да преговарят преди 2 години
Украинската армия е с отстъпление, нищо не е спечелила. Ако сега Украйна преговаря за мир, ще загуби само Донбас и Луганск. Ако преговаря след месец-два, ще загуби и Харков, а след още месец - два може да загуби и Одеса. Но на Зеленски му дърпат конците от САЩ - ще воюват до последният украинец.
189
20
 
10
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир.
188
18
 
6
 
! Отговори
така си е! преди 2 години
Запада подготвя Украйна от 90-те а последните 8 години ги обърна на наемници - зомбита, Руснаците отмениха план А - признаха заслугата на НАТО и сега карат бавничко със шредер за нацита.
187
20
 
17
 
! Отговори
9 май го искат от ЕС преди 2 години
На рашките им е все тая кога укро-еничарите ще втасат. В Русия имат ресурси, имат храни - което не може да се каже за запада. Конфликта може да продължи до пълен упадъка на запада.
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с туй пич бе пичове и пички форумни троляци.
185
3
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
то, тва грозге е кисауо. ше свършки, като фанеш байрактаря
184
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров, онази грозотия Захарова, дето не може да си хване мъжле, Медведев.......все карикатури на путиновия режим :)))
183
9
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
*** - П У Т К И Н
182
13
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Българин: Какви братя ве пич. Руснаците са си наследници на монголските орди. Това е ясно видимо в чертите на ***. Леко дръпнати очи и нисък ръст. Нашите братя са украинците. Тяхната земя е точно там където е била Стара България. Май не си ходил на училище или са те пръскат от гъзграждане или пък от някой самолет :)
181
10
 
25
 
! Отговори
redordead преди 2 години
Преди ВСВ реториката в Германия е абсолютно същата - Германия е ощетена, третирана несправедливо, всички ни мразят - Хитлер готви Германия за тотална война.Същото в момента, 1:1 се случва в Русия - били несправедливо третирани и т.н. Пълно информационно затъмнение. Много хора, които са родени след 1986 дори не знаят за аварията в Чернобил, защото дори това се представя като лъжа...както и това, че азбуката е от Македония
180
26
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Напред с братска Русия!
179
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкият Лавров, иска и след 9 май руските войници да умират за илюзиите на царя-батюшка за СССР 2 и за милиардите на олигарсите.
178
13
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Църка ли църка синьо-жълтото мишле :) Превиждат му се гей паради в Москва в розовите му мечти.Църкай мише,църкай!То това и ти остана само,да си харесваш сам публикацията и да църкаш :)
177
23
 
3
 
! Отговори
Дружинната преди 2 години
Дружно братя българи, с нас Москва е в мир и бой, Партия велика води нашия победен строй. Великото слънце на Ленин и Сталин с лъчите си нашия път освети. Димитров за подвиг сърцата запали, в борбата и в мирния труд ни сплоти.
176
9
 
23
 
! Отговори
redordead преди 2 години
тоя преди месец каза, че не са нападали Украйна...преди това говореха, че който си мисли, че Русия ще влезе в Украйна трябва да е луд - общо взето- всичко, което казват са лъжи...Дали ви прилича на един друг период? Както обикновените германци не са знаели, че съседите им евреи ги пращат в лагери, заради дезинформацията от страна на нацистка Германия, така и в момента руснаците са зад пълна информационна завеса. Абсолютно фашистки/нацистки режим.
175
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров толкова сте примитивни всичко крадете история технологии нищо не можете да измислите дори и сега имитирате Хитлер с тази война но сега сме в 21 век с такива зверства вие се превърнахте в рашисти какво очаквате да стойм и да гледаме тоя ужасен филм и да ви ръкопляскаме не вие сте брутални варвари и ще си понесете наказанието