Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна: Ще се стигне ли до предсрочни избори?

Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено, коментира Първан Симеонов
4 май 2022 09:06, Петя Славова
186
Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна:  Ще се стигне ли до предсрочни избори?
Снимка: БГНЕС

Горещият въпрос дали България ще предостави оръжия в Украйна ще дебатират днес депутатите. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и "Възраждане" не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

"Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже", коментира пред Нова тв социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави "плавен завой".

Още по темата
"По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП", коментира Симеонов.

"Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца", заяви политологът Анастас Стефанов.

"Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси", каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. "В България на всичко казваме "да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и "не", заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично "не са наивници". "Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото", смята Симеонов.  "Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата".

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, каза Стефанов.

"Лепилото на коалицията" в момента не е толкова Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, смята Първан Симеонов. Това било традиционното разделение в българското общество.

"Борисов излиза лека-полека от изолацията и получава шанс да се доказва пред западните партньори", смята Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60Русия нема гръб като през ВСВ, нема съюзници като САЩ и UK, сама е в начинанието си :))) Единствено се притеснявам за ядрените оръжия, щото колкото и да свалят янките, все некоя ще порази целта :)))
53
2
 
4
 
! Отговори
одговор преди 2 години
До Въпрос?Не разбрахте ли,че зора е да мине оръжието на запада и конкретно на сащ .България е само параван,а последствията са за народа.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП няма избор, освен да направи "плавен завой" към Европа, и да загърби "рускоазиатските" ценности!
51
3
 
4
 
! Отговори
63 преди 2 години
До АнонименЕй, ПИСНА МИ ДА СЕ ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА НАРОДА. Ти и аз сме на различни мнения, така че, говори от СВОЕ име. Наглеци.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като искат да помагат, призовавам всички депутати и министри начело с Просто Киро и Асан Кокорчов да отидат в Украйна да се бият.
49
8
 
8
 
! Отговори
Оръжие за УКРАЙНА! преди 2 години
Трябва да прогонят дивите сибирски орди отдържавата си! Далеч, далеч до Владивосток!
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самите те много добре знаят, че народа е против изпращане и знаят, че ще предизвикат недоволство, знаят че губят много гласове и подкрепа, но не искат и не вярват в предсрочни избори. Жалкото е как малки партийки взимат големи решения без гласа на болшинството хора. Народът не иска показност и не се интересува кой пратил, кой не е.
47
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма да мирясат докато не ни вкарат във война и не увеличат цените десеторно. После опашчицата между краката и обратно в Канада, където ще се отопляват с руски газ, а ние с нищо
46
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно, е че депутатите ще коментират военна помощ за Украйна. Тази помощ няма да има никакво значение за изхода на войната. Русия ще се сдобие с това, което си е поставила като задача. Единственият резултат е, че България влиза директно като учяастник в тази война. Последствията за нас ще бъдат тежки. На този фон удивително е ,че управляващите не се занимават с проблемите на българите. Инфлация над 20%, мизерни доходи и пенсии, високи цени на горива и енергия. Ужас без край!
45
1
 
8
 
! Отговори
Док преди 2 години
Искам ако отговора е ДА, да видя другарката как си подава оставката! Много държа госпожа ЛЪЖА да си спази обещанието! Всички медии да и се изсипят на главата! Импексова да си спази обещанието!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Lucem ferre преди 2 години
Аз съм против расизма. Не трябва да пращаме само на едните. Стискам палци да пращаме и на двете страни на конфликта докато от северното полукълбо Русия, Украйна, Англия, Швеция, Китай, Северна и Южна Корея, Финландия, прибалтийските джуджета, Дания, Франция, Германия, Беларус, Канада и САЩ не остане нищо. На война като на война и не само оръжия да им пратим, а и всички русофили и русофоби, за да се бият и да умират на фронтовата линия заедно с техните кумири.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да нарамват оръжията и ходят да помагат на укрите
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е народът ни да спре войнолюбците по всякакъв начин! Тези, които искат да ни въвлекат в конфликта като предоставим оръжия на украйна не са българи! Герб, пп, дб и итн се разкриха като национални предатели! Само Нинова има национално отговорна позиция! Тези мекерета трябва незабавно да бъдат спрени, махнати от властта и наказани!!! Родината ни се залага на карта за чужди интереси! Войната е на прага ни и войнолюбците в правителстеото и парламента са от една партия-Предателската
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кака ви Херо, изпитва търпението на българите, що да види, вчера на протеста малко хора. Значи още може да тъпче раята.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирияк Простов опита да влезне в далаверата с ваксините, но не му се получи, пък и закъсня; сега се опитва да се вкара в алъш-вериша с оръжията, и пак няма да му се получи, просто щото е *** клес !
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ви Народния съд!
38
11
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Предсрочни избори ще има.Възраждане ще спечели изборите. Ще се издирят всички българи които са пригласяли за изпращане на оръжия в Украйна. Има технически средстава как да бъдат локализирани всички милитаристи. Ще им се отнеме българското гражданство и ще им се даде украинско такова. Ако не искат украинско да ходят където си искат. Нямат да имат права на български граждани. Може да им се даде някакъв статут на бежанци, като на украинските бежанци.Спират се финансите за хотелите и сами се оправят
37
7
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
Бре! Харвардската агитка да не поеме обратно към Харвард!?
36
6
 
12
 
! Отговори
И Т Н Los Á преди 2 години
ТРЯБВА да се предоставят оръжия за УКРАЙНА незабавно и то всичките! Без товане ни вършат работа, защото сме бъзльовци!
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непрекъснато се изнася, оръжие от частни фирми, ама не ние трябва да подаряваме. Срам сте за България.