Балабанов: В Украйна няма специална операция, а брутална война

Зеленски не поиска оръжие, а да се ремонтира военна техника
3 май 2022 13:39, Петя Славова
93

Въпреки че специалисти коментираха, че България вече праща през трети страни оръжия за Украйна, официалното становище на правителството е, че това не се случва, а тепърва ще се формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват. Освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Баланов бе част от българската делегация в Украйна. В студиото на "България сутрин" той заяви, че идеята е била коалиционно и в морален аспект да посетят място, което в момента прилича на ад.

"Видяхме ужасяващи неща, които няма как да приема в съвременна Европа. Идеята на това пътуване бе насочена и към един от коалиционните партньори - БСП. Категорична грешка е, че не изпратиха свой представител. Вместо да е с нас в Украйна, гледам я Нинова по пазарите да говори с хората как ще намаля ДДС-та и ще налага таван в цените", коментира Балабанов.

"Няма специална операция в Украйна, има брутална война, която всеки ден увеличава ужасната статистика. Мирни хора плащат с живота си. В Киев 2 дни имаше спокойствие. В деня, в който бяхме на посещение там, бяха изстреляни 4 ракети. Една от ракетите падна на 200 метра от нас, когато трябваше обратно да тръгнем в посока Полша с влак", разказа депутатът от ИТН пред Bulgaria ON AIR.

По думите му квартали като "Младост", "Овча купел" и "Левски" са били сринати до основи, а много хора са загинали. Унищожена е цялата търговска инфраструктура.

"В Буча беше изключително тежка гледката. Бяхме в православна църква върху масов гроб, където 97 души са били брутално убити. Свещеникът ми каза, че оцелелите са били арестувани от руснаците, а на него са му казали: Спасява те това, че си с расо и кръст. Няма да те убием, обаче искаме да гледаш и да помниш това. Без свян ги избиват с по един куршум в главата.

Още по темата

За срещата на делегацията ни с украинския президент Володимир Зеленски, гостът в студиото разказа:

Не се държеше като политик. Държеше се като човек, който има нужда от помощ, беше изключително откровен и адски уморен. Той не поиска оръжие от нас. Каза ни: Знаем, че България не е военна мощ номер 1 в Европа. Едно от предложенията му беше тяхната военна техника да идва в България да я ремонтираме и да я връщаме. Зеленски предложи икономически връзки между двете страни. На пристанище "Варна" да пристигат количества зърно - хем да захранваме България, хем да изнасяме зърно за чужбина. Друго предложение беше за евтина електроенергия от Украйна, която може да продаваме на страни в Европа.

Зеленски е предложил на делегацията ни и да се инвестира във възстановяването на инфраструктурата на Украйна.

"Нямаме ресурс да изпратим кой знае какви неща в Украйна. Обвиняват ни, че ще се вкараме във война. Цяла Европа изпраща кой каквото може. Не виждам държава, която е вкарана във война или е пострадала. Ще разкажа на Корнелия Нинова какво видяхме. Натискайки бутона в залата, някъде там до теб има хора, които плащат с цената на живота си. Песимист съм за решението на БСП. Предложението трябва да бъде изчистено в детайли. Не говорим за конкретно изпращане на оръжия и войска. Обсъждаме по-скоро ремонт на оръжия", обясни Балабанов.

Той не очаква коалицията да се разпадне на база тези гласувания в пленарната зала.

"Темата със Северна Македония е залегнала в коалиционното споразумение. Тогава ще е интересно. Категорично няма да отстъпим в нашата позиция", подчерта Балабанов.

Депутатът от ИТН посочи, че България спазва договора с "Газпром", платила си е всичко, но въпреки това кранчето е спряно.

"Няма легален път по този казус. Трябва да реагираш прагматично. Варианти има, трябва ни малко време. Човекът, който подаряваше немски овчарки на Путин, 10 години ни лъга за пълната диверсификация и енергийна независимост, а се оказа, че е бил в услуга на сегашния агресор", каза още Балабанов.

"Президентът е независим и свободен да бъде коректив на властта в момента. Решенията, които взима публично, са негова отговорност. Говорил е с категоризиране и за политически шарлатани, трябва да се лишим от тези определения. В момента опозицията е креслива, но си трае и казва, че нямаме нужда от избори", завърши гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: ДДСГазпромBulgaria ON AIRИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балабанов качи се на столчето да го ритна ! примката ти ще бъде на врата !
74
0
 
6
 
! Отговори
Нинова блъфира преди 2 години
Нинова да не е луда да напусне коалицията. Тя има психиатрична пристрастеност към властта. Това и дава възможност да плячкосва безогледно. Пред риска да и е за последно напускането на колицията е немислимо.
73
10
 
3
 
! Отговори
Русия падна в канала преди 2 години
Русия няма полезен ход. Най-добре е да прекрати военните действия, да се извини и да започне да плаща щетите. Но в живота не се получава така. Затова ще водят войната докато могат, а после сто години ще плащат репарации. Наближава времето на евтиния газ и нефт.
72
10
 
3
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Русия си намери смъртта.
71
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще си получи заслуженото с лихвите за тази безсмислена и жестока война... А кремълския пcиxoпат ще плати с живота си.
70
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, нека балабанката да каже как е правилно да се каже - "Операция пустинна буря" или "Войната в персийския залив". За омиротворителната операция на НАТО в Югославия без да има кой да се омиротворява...
69
1
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Не знам дали в русия е рай ,но знам ,че в България не е.И виждам ,че от зле на по лошо отива.А Балабанов не искам да го коментирам смятам ,че не заслужава.
68
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Прав си АлаБалабанов, но не украйна , а половината свят воюва срещу Русия.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много мъка има БОЖЕ по този свят Българи до този ли Балабанов опряхте сави оправя месия се пишее за себе си се е уредил на Слави слугинажът ПОЗОР срам българи
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-скоро балалайков
65
3
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Балабанов, какво си се разплакал за тая Украйна. В тоя парламент си да се грижиш за българския народ като за пенсионерите, българските деца и майки, инвалидите за икономиката ни. И когато всички тия неща са равни със стандарта на държавите от ЕС тогава ще търсиш майната си в Укайна.
64
3
 
14
 
! Отговори
юриан преди 2 години
Ало народните "избраници", стига с тая Украйн, бе? Ние ви избрахме да се грижите за българския народ, не за укрите. Вече ми се повръща от вас и темата ***. България над всичко и България за българите! Ти си чао.
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не остана там воюваш с братята украинци,а мънкаш тука.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая партия е създадена от ГЕРБ с нагло държане, за да върне обратно по най-бързия начин точно ГЕРБ.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че по наглост е един от топ играчите в парламента, конкурира Деса, Биков... Говори, без да му мигне окото...
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зАЩО ХОДИХТЕ НА РЕЖИСИРАНИТЕ МЕСТА ОТ ПРЕВРАТАДЖИИТЕ А НЕ СЕ СРЕЩНАХТЕ С УКРАИНСКИЯ НАРОД ДА ВИ РАЗКАЖАТ КОЛКО """"""""""МИРНО"""""""" ЖИВЕЯТ ОТ МАЙДАНА ДО ДНЕС, ЗАЩО НЕ СЕ СРЕЩНАХТЕ С БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ДА ВИ КАЖАТ КАК СА МОБИЛИЗИРАНИ И ИЗПРАТЕНИ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА ФРОНТА?????? А ТИЯ ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ СА БЕЖАНЦИ....
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪН КОМИЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА, НАГЛЕЦИТЕ СЪЩО!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балабанка, ти къф беше на протестите, изглеждаше ми привнесъл се псевдо журналистващ, интервюиращ избрани славистки статисти? Народа ви разбра и на вторите избори се спихнахте, АРТИСТО-СЦЕНАРИСТИ
57
2
 
19
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Представете си, че идва на власт в България след протести и запалени полицаи правителство, което почита Луков марш забраняват турския език и почват 8 г да тормозят кърджалийско ама не като през възродителния процес Ами с ракети самолети и ние другите си стоим по къщите пием си ракията честитим си празниците, а тия в Кърджали вече имат 14000 убити защото искат да говорят турски и един ден влизат турците и кои са лошите ? Да беше отишъл едно цвете да сложиш на алеята на ангелите в Донецк.
56
1
 
16
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Лъже!!!Нито Русия,нито Украйна са обявявали вийна!