Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна: Ще се стигне ли до предсрочни избори?

Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено, коментира Първан Симеонов
4 май 2022 09:06, Петя Славова
186
Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна:  Ще се стигне ли до предсрочни избори?
Снимка: БГНЕС

Горещият въпрос дали България ще предостави оръжия в Украйна ще дебатират днес депутатите. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и "Възраждане" не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

"Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже", коментира пред Нова тв социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави "плавен завой".

Още по темата
"По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП", коментира Симеонов.

"Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца", заяви политологът Анастас Стефанов.

"Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси", каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. "В България на всичко казваме "да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и "не", заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично "не са наивници". "Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото", смята Симеонов.  "Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата".

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, каза Стефанов.

"Лепилото на коалицията" в момента не е толкова Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, смята Първан Симеонов. Това било традиционното разделение в българското общество.

"Борисов излиза лека-полека от изолацията и получава шанс да се доказва пред западните партньори", смята Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"До: номер 86 "Военолюбци" е руска дума! Моля не използвайте руски думи - това е български сайт!" - - - Всяка дума, която съществува в българския тълковен речник, е дума от българския език. Бягай сега при шефовете и питай за нова опорка, че тая от сутринта още е видно, че няма как да потръгне.
73
2
 
7
 
! Отговори
Lucem ferre преди 2 години
Няма нужда от предсрочни избори. Гласувайте изпращане на оръжие и за двете страни от конфликта и също мобилизиране на всички русофили и русофоби. България е длъжна да се бие докато на територията й не измрат всички американофили и русофили барабар с техните майки и деца!
72
5
 
7
 
! Отговори
Ако не преди 2 години
дадат оръжие, ще има бунтове на лоялни къмНАТО граждани ! Организираме се !.....
71
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До ЗАЩО НАШИТЕ ДЕЦА Защото бащите на тези деца се бият,а ти щракаш на клавиатурата.
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да стигне най-злото всеки и поколението му, който се осмели да гласува за отпускане наоръжия и други вид помощи за която и да било страна в този чужд конфликт. Заради лакомията си вкарват държавата в чужда война и потърпевши сме ние, обикновените хора! Дано се затрие семката на всеки такъв политик!
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 86 "Военолюбци" е руска дума! Моля не използвайте руски думи - това е български сайт!
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете референдум по темата да видим какво иска народа. 80 % от народа не иска да пращаме оръжие. Защо депутатите са на противното мнение от народа?
67
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Корнелата захапе ли кокала,пускане няма.Ще напусне коалицията,колкото си подаде оставката.Силна е на приказки.Когато трябва да се действа,е картонен юнак.
66
3
 
10
 
! Отговори
78 преди 2 години
Елементарен си .Кой нахлу кога нахлу и къде нахлу?2014 г в Донецк нахлуха танкове в центъра с украйнски знамена.
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 73 Който иска предсрочни избори по време на война, иска нестабилност в България. А който иска нестабилна българска държава, иска разпадането и. Защото ще даде шанс на кремълския фюрер Владимир Владимирович да извърши Аншлус и да обяви НРБ в състава на РФ! А България никога не е била част от Русия - това е национално предателство!!! Българският народ трябва да се обединим срещу руската чyмa!!!
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е извесна на запада, че им беше най-верното кученце на СССР, нормално е да имат резерви към нас, нормално е да сме най-бедни в ЕС :)))
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Нинова излезе човек на народа. Само тя се вслушва в гласа народен
62
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред с братска Русия!
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойкаджии, какво се правите че обсъждате оръжията вие отдавна ги изпращате по друг маршрут или под името на американски фирми, мушмуроци. Следващата пратка ще я занесете лично и там си останете. Не стана ли ясно че народът не желае да тръгва против Русия,а вие всичко направихте до сега да провокирате още и още. Бо клу ци
60
10
 
4
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ХИТЛЕРИСТКА РУСИЯ ЩЕШЕ ДА Е ПО НАПРЕД ИКОНОМИЧЕСКИ И ЦИВИЛИЗАЦИОННО ОТ ПУТИНСКА РУСИЯ.
59
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Оставка!
58
13
 
6
 
! Отговори
До: 63 преди 2 години
Ти ли си народа бе, мyшмyл!!! ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА! СЛАВА УКРАИНЕ! ГЕРОЕМ СЛАВА!
57
3
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
Предсрочни парламентарни избори! Избраните от вас, не стават! А щом те не стават, значи и вие не ставате;))) А щом не ставате, немате правото да определяте бъдещето на останалите!
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оръжия се дават когато имаш 600000 армия въоражена с най модерните оръжия .Да ми извинявате ама тази 35 хилядна армия ми се струва ако се изправи срещу агитките на Левски,ЦСКА ,Ботев Пд ще претърпи загуба.Дайте по сериозно
55
1
 
10
 
! Отговори
До57 преди 2 години
Що, ние да не живеем в богатство? Разходи се в северозападната част от България, записват им в тефтери версията, до следващата пенсия. Гледат градини, животни и пак мизерстват. София не е България.