Найденов: Не съм убеден, че можем да ремонтираме военна техника

Решението за помощта за Украйна е спасителен пояс за коалицията
6 май 2022 20:52, Анисия Иванова
57

"Гледаме на българската армия като опора и надежда. Опора и надежда, които свързваме с очакването на изпълнението на конституционно заложените задачи, свързани със защитата и отбраната на страната. Свързани с отстояването на териториалната цялост на независимостта и суверенитета на страната", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в "Денят ON AIR".

Той каза, че в рамките на десетилетие се сблъскваме с проблеми в армията, свързани с пари, техника и хора. По думите му стои очакването за повишаване на разходите за отбрана - най-малкото 2% от БВП, но спрямо войната в Украйна и очакването за една бърза модернизация, тези 2% са недостатъчни. Според него има очакване за ускорена модернизация и превъоръжаване на българската армия и преодоляване на тази техническа пропаст между нашите сили и дори тази на нашите съседи на Балканския полуостров. Той изтъкна, че отстъпваме в класацията по критерии за военна мощ. Бившият министър на отбраната добави, че хората имат очаквания за много по-привлекателен социален пакет за по-висока мотивация за служба в българската армия.

Още по темата

"Държавата прави недостатъчно. България разполага с един солиден документ като основа за изграждане на своята отбрана - Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 година. Един документ, на основата, на който се градят и надеждите за преодоляване на дефицита на отбранителни способности, които са идентифицирани по отношение на българската армия. Тази програма закъсня, тя все още не е факт. На основата трябва да бъдат разработени плановете за развитие на въоръжените сили до 2026 година", заяви Найденов пред Bulgaria ON AIR.

"Положително е, че има най-после решение на Народното събрание относно военната помощ за Украйна, защото целият този дебат, който продължаваше близо два месеца, правеше България да изглежда изключително нелепо. Сегашният политически елит демонстрира едно много смущаващо поведение. Поведение, което се характеризира с нерешителност, несигурност и неубедителност. Звучаха аргументи уж рационални, но те не бяха сами по себе си убедителни", изтъкна той.

Бившият министър на отбраната отбеляза, че политическият елит, от месец януари тази година, е правил всичко възможно да постави под съмнение нашето участие, както в мерките по повишаване на сигурността на НАТО, така и в общата отбрана на Алианса, но също така е правило всичко възможно да постави под въпрос нашето участие в съюзите, в които участваме. Гостът каза, че от това решение на Народното събрание не очаква да излезе кой знае какво.

"Формално погледнато можем да ремонтираме танкове в Търговище. Да ремонтираме бронирани машини във Велико Търново и летателна техника в София. Не съм убеден, че разполагаме както с необходимите производствени линии, така и с необходимите резервни части. Да не говорим за трудностите с логистиката, доставката и обратното връщане на тази техника. Делегацията, която беше водена от премиера и посети Украйна, по-скоро отиде да търси помощ, отколкото да предлага помощ. Решението, с цялото погазване на принципите и позициите, които бяха обявявани от различните политически формации, е спасителният пояс за коалицията в този момент", разясни Найденов.

Той обърна внимание, че решението звучи така, че България няма да дарява, но ще продава оръжие на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
А тоалетни чинии можем ли? Глупостите на Кирчо и Сие!
46
0
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А , кой ше проверява ремонтираната техника , дали е същата ....ха,ха,хааа....В КАТ ЛИ ЩЕ ИМ ЗАПИСВАТЕ НОМЕРАТА НА ТАНКОВЕТЕ , НА РАМИТЕ И ДВИГАТЕЛИТЕ...ХА,ХА,ХАААА...щото нещо не схващам....???!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България може да се ремонтира военна техника, но тия от които зависи това не могат да си ремонтират и г-за. А те са окупирали всички възлови позиции и са се окопали до шия.
44
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Неможе разбира се ,но Киро не знае ,че неможе. Докато разбере войната ще приключи.
43
1
 
5
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Не разбирам,за чий издържаме армия, че и предприятия, които да и ремонтират техниката. Кое да ми защитава на мен армията? Панелката, която я има, я не още 30 години живот. Земята под ненужните тухли не е моя. Кой ще идва и какво ще ни взема? Ако някой има имения, имоти и земи, да си изхранва негова си армия! Аз нужда от армия нямам!
42
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Е, едно време и произвеждахме.Заводите "Бета"произвеждаха "Гвоздики" и за Ирак и за Иран.Всички "Гвоздики" в армията на ГДР бяха българско производство,някъде към 1000 броя.Произвеждахме БМП-23 и т.н.,"Тунджа"
41
1
 
6
 
! Отговори
Стига бе преди 2 години
Найдене, ти сега ли вдяна?! Ние не можем собствената си бойна техника да ремонтираме, кво остава за украинската! Това е брилянтен ход! Хем сме солидарни, хем няма да се набутваме още зорлем във война, която не ни касае. Така или иначе българско оръжие се предоставя от американски посредници! Няма нужда от повече позор за България!
40
1
 
6
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Ангеле,Найденов ,в кое не си убеден!? Не виждаш ли, че всичко е лъжа и измама,не виждаш ли,че тия улични некадърници си правят пиар акция .Не ви е срам,гавр ...итв се на гърба на народа.Не си по- различен от жена ти ,,много загрижена " за гражданите
39
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Виж някоя руса украинка може да ремонтираме .....!
38
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Какво ще ремонтираме ? Всичките ни стругари,фрезисти ,шлайфисти са или на преклонна възраст или избягаха по чужбина поради мизерното заплащане у нас ! За ремонт на бойна техника се изисква резервни части,механици,заварчици ,шлосери - Кирчо Харвардеца има ли понятие от тия неща като обещава ? Кадри няма !
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарязахте си гаубиците за скрап, заголихте задни части към турция без гранични укрепляния като разграден двор, всеки man go може да ви влезе на път за европа, какво остава за армия... Смешници. Сега просят още пари.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, да ви кажа как стоят нещата с ремонта. Наш Киро и Зе влязоха сами, говориха доста и се уговориха, помощта с военна техника да бъде завоалирана с ремонт. Те ни пращат скрап, ние им пращаме нова техника. Това е. Няма какво да го дъвчим тоя въпрос. То ние и сега си им пращаме де. Това, че самолетите летели за Полша...ами за къде да летят, за Украйна, че да ги свалят ли? Не се излагайте. Естествено, че самолетите летят за Полша. БСП са си заринали главите в пясъка и се правят, че не виждат.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе найденоф, не си чак толкова ***, колкото изглеждаш. Не разбра ли че никакъв ремонт няма да има. Ще вземаме старите и повредени машини, а ще им даваме нашите годни такива. И ще се правим, че си вярваме. Хайде стига вече празни приказки!
34
7
 
8
 
! Отговори
Капитан Петко преди 2 години
НАТО знаят че тук е пълно с разузнавачи от ДС и за това скоро няма да пратят самолетите поне докато има риск от конфликт с Русия. Петата колона само чака западна техника за да изпее всичко на кремълските им господари.
33
0
 
7
 
! Отговори
Инженеря преди 2 години
Аве ние един спирален инжектопляктор не можем да ремонтираме,камо ли дизелови танкове!
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това недоразумение беше военен министър?!!!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем. Само да я докарат.
30
2
 
21
 
! Отговори
препърс преди 2 години
От както сме в НАТО и мамата на армията,молете се да няма война ,в момента имаме боеспособни няколко батальона,но фактора опит в бойни действия е нулев,тъй че при едно нападение на Турция или Гърция до 24 часа са в София.Който не храни своя армия храни чужда.
29
1
 
25
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
първо техниката трябва да дойде тук - как, на ход не може, на кораб не може портовете са руски , ами частите са руски-откъде ...абсолютна фантасмагория
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щели само да им ремонтират ауспуха.За друго нямало части.