Зеленски е поканил Шолц и Щайнмайер в Киев на 9 май

Готов е за преговори с Русия, ако изтегли войските си от Украйна
6 май 2022 21:25, Анисия Иванова
171
Зеленски е поканил Шолц и Щайнмайер в Киев на 9 май
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е поканил германския канцлер Олаф Шолц и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да посетят Украйна на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.  

Зеленски заяви това във видеоконферентно участие във форум на британския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Представители на западни страни предполагат, че руският президент Владимир Путин може да използва 9 май, за да предприеме действие във връзка с конфликта в Украйна, като например да обяви победа или да ескалира конфликта.  

Германия е част от обединението от западни държави, което подкрепя Украйна, но германският канцлер все още не е посетил Украйна в знак на солидарност, отбелязва АП. Между Шолц и украинското ръководство се появи известно напрежение, след като преди време Киев отказа да покани на посещение германския президент Щайнмайер, когото обвини в проява на твърде благосклонно отношение към Русия по времето, когато той беше външен министър на Германия. Зеленски заяви днес ясно пред "Чатъм хаус", че кани както Шолц, така и Щайнмайер в Украйна.

Зеленски заяви също пред "Чатъм хаус", че все още е готов да преговаря с Русия, но че за тази цел Москва трябва изтегли войските си от Украйна.

"При това положение ще можем да обсъждаме нещата по нормален начин" и Украйна ще може да използва "дипломатически канали", за да си върне територията, каза украинският лидер.

Русия си мисли, че може да избяга от отговорност за извършените от нея военни престъпления, като се осланя на заплахата да използва ядрено оръжие, каза още Зеленски пред британския мозъчен тръст, предаде Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир.
120
0
 
2
 
! Отговори
Какви преговори? преди 1 година
"Зеленски заяви също пред "Чатъм хаус", че все още е готов да преговаря с Русия, но че за тази цел Москва трябва изтегли войските си от Украйна" От САЩ са наредили на Зеленски да поставя неизпълними искания за да има преговори за мир. Как може да се очаква Русия да изтегли войските си за да започнат преговори. Все едно султанът да беше поискал в Сан Стефано руската армия да се изтегли зад Дунава за да подпишат примирието за край на войната. ............ Както изглежда преговори скоро няма да има
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
надявам се да не отидат, тоя все си прави реклама на чужд гръб
118
0
 
9
 
! Отговори
Ееее преди 1 година
На 9 Май Президента на Русия ще покаже на света как се санкционира държава като Русия.Имайте търпение още само 2 дни!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще подписват капитулация ли?
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги ползва за жив щит. Ко
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега Путин да обсипе Киев с ракети и ще настъпи евроатлантикоТрагично шоу. На негово място бих го направил с удоволствие.
114
0
 
12
 
! Отговори
Бако преди 1 година
Неофашист, евреин кани германци за деня на победата???!!!
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх!!!
112
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия колко пъти ви предлага да обсъдите нещата по нормален начин преди това? Но не! Трябваше да го осъзнаете по трудния начин. Колкото до престъпленията, по-полека. Отговорете първо вие за своите.
111
1
 
19
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
що не почнаха, преговори в началото, преди да му изкъртят страната?!
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка тъща е мозъчен тръст за булята, с новите технологии явно става и с видеоконферентна връзка по телефона.
109
2
 
20
 
! Отговори
аххх преди 1 година
До АнонименЖалкото съществуване започна от 89 година под надзора и командите от САЩ .Тогава се родиха и българските РОБО тодатели .
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обикновен цирк...
107
2
 
13
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 1 година
"британския мозъчен тръст" - Ха-ха-ха, 1 април беше преди повече от месец...
106
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще продължи поне 2 години, докато русия не загуби крим и Украйна спечели всичките си земи!
105
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, какви преговори, те си казаха официално че са конквистадори. Те не искат преговори, искат да грабят. Ако Украйна не ги атакува и гони, те никога няма да се оттеглят. С кандърми и приказки няма да стане.
104
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В старанието си и дивата омраза, която изпитват към Русия, европейските "лидери" се превърнаха в момичета на повикване. Един клоУн ви върти на малкия си пръст. Веднъж каза-не може да идва, сега ги кани и то 9-ти май. Какво мерско унижение позор! Напълно заслужени, при това.
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът постъпва в съответствие с укро-традициите, завещани от бендеро-нацистите.
102
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете Путин, ако имате малко ум. Не Зеленски нахлу в Русия, не Зеленски разруши Мариопул и Буча, а руските окупатори. Те извършиха военни престъпления и геноцид, за които трябва да бъдат съдени. Украйна няма да отстъпи земята си.