Зеленски е поканил Шолц и Щайнмайер в Киев на 9 май

Готов е за преговори с Русия, ако изтегли войските си от Украйна
6 май 2022 21:25, Анисия Иванова
171
Зеленски е поканил Шолц и Щайнмайер в Киев на 9 май
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е поканил германския канцлер Олаф Шолц и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да посетят Украйна на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.  

Зеленски заяви това във видеоконферентно участие във форум на британския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Представители на западни страни предполагат, че руският президент Владимир Путин може да използва 9 май, за да предприеме действие във връзка с конфликта в Украйна, като например да обяви победа или да ескалира конфликта.  

Германия е част от обединението от западни държави, което подкрепя Украйна, но германският канцлер все още не е посетил Украйна в знак на солидарност, отбелязва АП. Между Шолц и украинското ръководство се появи известно напрежение, след като преди време Киев отказа да покани на посещение германския президент Щайнмайер, когото обвини в проява на твърде благосклонно отношение към Русия по времето, когато той беше външен министър на Германия. Зеленски заяви днес ясно пред "Чатъм хаус", че кани както Шолц, така и Щайнмайер в Украйна.

Зеленски заяви също пред "Чатъм хаус", че все още е готов да преговаря с Русия, но че за тази цел Москва трябва изтегли войските си от Украйна.

"При това положение ще можем да обсъждаме нещата по нормален начин" и Украйна ще може да използва "дипломатически канали", за да си върне територията, каза украинският лидер.

Русия си мисли, че може да избяга от отговорност за извършените от нея военни престъпления, като се осланя на заплахата да използва ядрено оръжие, каза още Зеленски пред британския мозъчен тръст, предаде Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Мечка кошер не оставя докато има мед.
100
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно гледам Хитлер
99
4
 
34
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Запада се чуди какво ще направи Путин на 9-ти Май. Но ето ,че те си казаха какво ще направят. Байдън ще подпише договор с който ще ПРОДАВА оръжие на лизинг за милярди на Украйна а Зеленски ще сее пропаганда. Какво ще направи Путин ли!?!?! Иска ми се да натисне червения бутон и да прати САЩ и Англия в небитието за 20 мин !!!
98
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци се питат от какво ги освобождава Русия? По същия начин и у нас 1878 г
97
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше ли правило президент и премиер да не ходят на едно място извън държавата си поради съображения за сигурност? Преди време поляците бяха направили грешката да си наблъскат куп висши държавници в един самолет и въпросния самолет се беше разбил.
96
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да покани Зуека и Рачков, и да закрият шоуто!
95
2
 
15
 
! Отговори
гьотверен'ЛЕР! преди 2 години
а кога ще каните агата Борисов
94
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Путин ги кани на победен парад....в Берлин! :)
93
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е говорителя на Байдън, затова ги разиграва като пешки тия.
92
1
 
41
 
! Отговори
Невменяем преди 2 години
Единственото което направи продънения наркоман , е да разкатае икономиката цяла Европа, с цената на човешки животи !!! Толкова струва за него , и за тези зад него средностатистическия човек !!! Кланяйте им се и им давайте заплатите си ...
91
1
 
21
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Мачкай ВОВА ,народа е с теб.
90
1
 
27
 
! Отговори
Майй преди 2 години
Киро му е голям фен на зеления и дилъра им е от отвъд океана .Аре махайте тия измислени клоуни.
89
0
 
28
 
! Отговори
Докъде стигна Дойчо преди 2 години
Украинският посланик в Германия Мелник си позволи да нарече канцлера Шолц "обидчив лебервурст". Немците нямаха характер да обявят самозабравилия се пратеник на Зеленски за персона нон грата. Ако Шолц и Щайнмайер сега отидат в Киев, за Германия би било по-унизително отколкото ако Кирил Петков отиде в Москва след квалификацията, която му направи руската посланичка Митрофанова.
88
0
 
32
 
! Отговори
Абее преди 2 години
Тоя е лицето на САщ ,безгранична наглост ,продал си държавата на сащ ся европа ще го спасява изби сумати народ ,и ние плащаме за кефа на политици клоуни.
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа на мама.
86
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо ще проси. Я оръжие, я пари? Нали иска по 7 млрд.евро на месец да му пращат за заплати му трябвали?! Много ми опротивя и телевизията, където излъчва измисления филм с този kлоун. Органически е непоносим с непрестанното му показване навсякъде. Хората ще развият зеленскофобия от тази напаст.
85
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя всеки ден има представление, явно яко заработва. Горките украинци.
84
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя тъпан ще свърши като Чаушеску, само той не разбра, че НАТО воюва с Русия, а той си жертва народа като последен наивник!
83
1
 
18
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
Вийната е на украинска територия, ако не си забелязал.
82
0
 
21
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Шилц поканвн на 9-ти май!? Зелвният не знае ли, че дядо му е бил групенфюрер от СС? Фриц фон Шолц. Е, думнали го руснаците в кратуната..