"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите

"Газпром" изпрати писмо до европейските си клиенти, предава Блумбърг
8 май 2022 10:35, Петя Славова
226
"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите
Снимка: БГНЕС

"Газпром" изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите. Това съобщи Bloomberg, като публикува и писмото.

Още по темата

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката, предава БГНЕС.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото "Газпром" съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата" за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура изглежда изключва Централната банка на Русия, която беше санкционирана. Все още обаче не е ясно дали подобни разяснения ще бъдат достатъчни, за да убедят ЕС.

Съюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимодействието с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило санкциите.

По-рано Русия призова компаниите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че плащането няма да се счита за изпълнено, ако не е в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ плащанията на доставките на газ за "неприятелски страни" да са в рубли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 153 "така или иначе, скоро всички ще усетим де факто кой държи козовете." Аз отдавна съм го разбрал: козовете ги държи Запада. Единствения начин руснаците да се направят, че държат козовете е, ако решат ритуално да е самоубият като спрат приходите си от продажба на газ за Европа. От терористи всякакви камикадзе актове са възможни, разбира се, но последните "уверения" на Газпром сочат, че вече са решили, че май парите им трябват. :))))
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 "означава позволяване на входящи средства по сметката, но не и изходящи." Къде го прочете това?
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 151 Дано поне сам си вярваш на глупостите, които си написал - така или иначе, скоро всички ще усетим де факто кой държи козовете. Колкото и да не ми се иска, защото и мен лично ме касае това - на нас обикновените хора ще ни излязат през носа решенията на всички ония гении на мисълта по върховете на ЕС.
150
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БанкерЪ "и която сметка е блокирана" Това е руска опашата лъжа. Сметките, по които се плаща газа, не са блокирани, и никога не са били.
149
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150 Запада си плаща чинно, тъй че явно не говориш за него. Руския шантаж се провали. Следва следващата глава на историята на давещите се руснаци.
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146 - "шантажът" и неизпълнението на договорите е от страна на този, който иска уж да си плати, а де факто не.
147
0
 
4
 
! Отговори
БанкерЪ преди 2 години
Изчетох внимателно коментарите. Доводи всякакви, мнения всякакви. Нормално за форум.Но никой не се сеща за един тънък момент в цялата игра. И този тънък момент го обясни Ц. Василев - целият вой на Европа е, защото банката, която оперира с парите на Газпром (и която сметка е блокирана) ще загуби първо контрола върху парите на руснаците, и второ - губи трансферните такси. А те са милиони предвид десетките милиарди, с които оперира.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139 - почвам да се уморявам да пояснявам.Аз имам договор че ми дължиш 100 евра, ти вкарваш в сметка и имаш валиден документ че си внесъл 100 евра. Това дали аз ще мога да обменя тия евра за 1000 или 500 лв, НЕ променя факта, че ти си ми дал РАВНОСТОЙНОСТТА на 100 евра и съответно ще получиш стоката в количество и качество което сме договорили за 100 евра. Просто няма да я получиш ПРЕДИ в моята сметка да са влезли левовете.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Статистик "Газпром и Русия даже предпочитат да не плащате по тяхната схема." Ехааааа :))))
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 "във всяка сделка между държави с различни валути има превалутиране." Ами, затова Запада не иска да има превалутиране, защото има такова в новите опити за шантаж на руснаците. :))) Знае, че ще го използват като инструмент за нови шантажи.
143
0
 
2
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Газпром и Русия даже предпочитат да не плащате по тяхната схема. Вместо да си плащате по дългосрочните договори, директно минавате на пазарни цени и разни фирмички (МЕТ) се намесват дето правят противните за вас сделки. После разтягайте локуми как сте свободни.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 132, ами то в предложената схема е видно как, задължението се изчислява по курса на РЦБ, който е завишен в момента има няма 2 пъти, а превалутирането не се извършва служебно по същия курс, а пращат продавача на мос биржата при търговец определен от тях, в момента на мос биржата $ могат да купуват само одобрени от държавата компании, кое още не ти е ясно? това е все едно да купуваш нещо от мен, ама аз да ти определям курса и да ти казвам къде да си обмениш парите, би ли се съгласил?
141
0
 
6
 
! Отговори
До 140 преди 2 години
Ако имаш налични,петрол,газ,въглища,стомана и всичко като ресурси без които светът не може нямаш никакъв проблем!
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 - във всяка сделка между държави с различни валути има превалутиране. Ако цената е фиксирана във валутата на купувачът, всички рискове от превалутирането са за продавача. Русия иска променя на СХЕМАТА на плащане, а не на ЦЕНАТА, която се плаща. Няма как да ти го обясня по просто.
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 132/138 "И как превалутирането евро,долар/рубли в Газпром-банк ще повиши цената на въглеводородите?Очаквам отговор,ама Смислен?" Отговорът вече беше даден: Русия може едностранно да промени курса на рублата, като изкуствено я направи произволно по скъпа (както е в момента). Така платената сума в западна валута ще отговаря на по-малко закупени въглеводороди, защото Газпром доставя толкова за колкото рубли му е платено.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре започвам да продавам в долари по мой курс. Кой ще иска да си купи нещо от мен?
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 "загуби от превалутиране за купувачът няма. Валутният курс е за сметка на продавача." Къде го прочете това? :)
136
0
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 2 години
И как превалутирането евро,долар/рубли в Газпром-банк ще повиши цената на въглеводородите?Очаквам отговор,ама Смислен?
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 "ако забраня да правиш изходящи преводи или да теглиш от сметката по която си получаваш заплатата, намесвам ли се в договорните ти отношения с работодателя? Формално не, но де факто няма да получиш нищо "насреща", за това което си изработил. Точно това е ситуацията - пари който се плащат, но с който не можеш да разполагаш." Значи сам признаваш, че има плащане едва когато има превалутиране в рубли. :))))))
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131, мижави, мижави, колко да са мижави 40-50%, ама щом ти се вижда мижаво