Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
4
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#152А ти знаеш ли,че за tези 8 години 16 000 наборници са дезертирали от украинската гвардия и за това включиха паравоенните баталйиони като Азов ,Айдар и подобните?И тези украинци,дето ги виждаш в момента в Бг и ЕC,за от западната част,но хората в източната не бягат насам,нали? Ти защо си мислиш,че хората в Донбас са щастливи от украинската политика към тях?
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и така ние ще ви налагаме санкции а вие ще ни давате газ без париняма по нагли от наглосаксонците
154
0
 
7
 
! Отговори
Мюлер преди 1 година
До Анонимен ..... Зеленски не е руски, а англо-саксонски агент, като българските *** дето искат да му пращат джапане... ейии съсипаха го тоя ЕС
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба си, гледам само женуря ни управляват от Европата, това не е добре, ша ни сготвят та свят ша ни се извие.
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще върне ЕС в средновековието, явно Зеленски е руски агент.
151
1
 
9
 
! Отговори
Петя преди 1 година
ЕС е в криза от много години ,защото няма истински политици
150
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХАА ЩЕ МУ СПРЕМ КРАНЧЕТО Н А ХИПОФИЗНИЯ)): КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ БЕЗ ЕВРА БЕ? МОЖЕ ДА РЕШАВА САМО КОЙТО ИМА ПАРИ БЕ, СКЪЪЛСЯК МУУЖИШКИ!
149
1
 
0
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До До 164: Да, то си е ракиено време.
148
2
 
12
 
! Отговори
До 164 преди 1 година
Ясно! Раша спира кранчето. Европа няма да плаща! Айде успокойте се!!!
147
1
 
30
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До До 157: Не е в това проблема. Русия иска да се плаща пак в евро но в сметка на Газпром и след това от евро да се конвертират в рубли в пак в сметка на Газпром. Така вече тези плащания не могат да ги блокират, както са блокирали 300 милиарда евро. Какъв е проблема за ЕС тук? Защо не искат да плащат така? Нищо не губят. Проблема е, че искат, както досега, уж да платят в тяхна банка, а след това да блокират сметката. Ето това е мошеничеството. При такова плащане Русия газ няма да доставя.
146
0
 
33
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До До 157: Какво има да се дъвче тук? Всичко е ясно - който не плаща не получава. Свободна търговия. Ако не те интересува темата чети друга статия
145
16
 
2
 
! Отговори
До 157 преди 1 година
Ми договор брат...подписан и от двете страни. Представи си че твоя шеф започне едностранно да ти плаща във донги. Ти ще се съгласиш или ще си потърсиш правата???
144
0
 
1
 
! Отговори
Не се престаравай преди 1 година
До Анонимен 154: Пак ли копи-пейста и сам си слагаш плюсовете?
143
1
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 1 година
Тва реклама от посолството ли е? Ахахахах
142
13
 
2
 
! Отговори
До 157 преди 1 година
Русофилите вече дъвчете едно и също. Раша спира газа на Европа...тва е ясно и не е необходимо да го повтаряте като стара плоча! Радвайте се...раша няма да продава газ на Лошия ЗАПАД в който ВИЕ ЖИВЕЕТЕ...а това вече е смешно!!!!
141
4
 
14
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 1 година
Рублата се стабилизира на 72 - 73 рубли за долар. А дядо Байдън разправяше че щяла да падне до 200 за долар. Ако търгувате с валута на Forex си струва да залагате на рубли.
140
2
 
27
 
! Отговори
Безплатен обяд няма преди 1 година
До До 148: Точно това казвам. Европа не иска да плаща в рубли, а Русия не иска да приема плащане в сметки, които ЕС може да блокира когато поиска. Кой е нечестният в случая? Ако някой вместо да ти плати слага парите в плик, и след това отказва да ти го даде, ти ще се съгласиш ли? Няма да получат газ мошениците от ЕС, да се избършат с договорите си и да ги забравят. Безплатен обяд няма.
139
0
 
26
 
! Отговори
toti преди 1 година
МНого се претисних за Европа ейййй....че за нас някой да е помислил дето едва изнемогваме и от десетилетия ни експлоатира едрия капитал/мафията/
138
7
 
1
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
От посолството пак зацепихте!!!
137
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като жив щит срещу украинската армия, която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите. Войната ще приключи с победа на Украйна.