"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите

"Газпром" изпрати писмо до европейските си клиенти, предава Блумбърг
8 май 2022 10:35, Петя Славова
226
"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите
Снимка: БГНЕС

"Газпром" изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите. Това съобщи Bloomberg, като публикува и писмото.

Още по темата

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката, предава БГНЕС.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото "Газпром" съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата" за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура изглежда изключва Централната банка на Русия, която беше санкционирана. Все още обаче не е ясно дали подобни разяснения ще бъдат достатъчни, за да убедят ЕС.

Съюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимодействието с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило санкциите.

По-рано Русия призова компаниите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че плащането няма да се счита за изпълнено, ако не е в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ плащанията на доставките на газ за "неприятелски страни" да са в рубли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - 131 - загуби от превалутиране за купувачът няма. Валутният курс е за сметка на продавача.
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131 "Не знам защо изобщо коментирате някакви евентуални мижави загуби от едно превалутиране между валутите" Омаловажаването на това, което руснаците се опитваха да направят, от русофилите не е случайно. Тук не става дума за обикновено превалутиране, а за неограничен и произволен контрол на руското правителство връху цените на газа и то С ДОБРОВОЛНОТО СЪГЛАСИЕ на купувача. Това де факто би означавало, че дъжавите купувачи се ЗАДЪЛЖАВАТ ПО ДОГОВОР да плащат на Русия каквито цени Русия каже.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 121 - ако забраня да правиш изходящи преводи или да теглиш от сметката по която си получаваш заплатата, намесвам ли се в договорните ти отношения с работодателя? Формално не, но де факто няма да получиш нищо "насреща", за това което си изработил. Точно това е ситуацията - пари който се плащат, но с който не можеш да разполагаш.
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безсмисленно е да спорите с тролейбусите на Мутрфанова, за всеки е ясно че предложената схема цели завишаване на цената, ясно е че никой нема да се върже
129
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо изобщо коментирате някакви евентуални мижави загуби от едно превалутиране между валутите,а пропускате какъв колапс ни очаква при едно спиране на руският газ и петрол?
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 127 "Превалтуранието и всички евентуални проблеми свързани с него са проблем на продавачът" За пръв път чувам едно неминало плащане (и то предварително) да е "проблем на продавача".
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127 "продавана валута, курс, получена валута" Плащането не се смята за получено докато не стигне оперативната сметка на фирмата купувач - в случая рубли. Това е и "извинението" на руснаците за "превалутирането", че Запада може да запорира сметката в евро/долари, по които плаща парите за газа, и така да получават газ без де факто да плащат. Самите руснаци обясняват, че само след като парите са извадени от тази сметка чрез "превалутиране", само тогава плащането е "минало". Тъй че "Да, Да, ДА"
126
0
 
1
 
! Отговори
анонимен до 124 Анон преди 2 години
Това което пишеш е малко вероятно, защото единия контрагент ако се опита да измами другия ще е само за един път и за последно. Този, който се нуждае от средства(а това е ясно) не би постъпил никога по този начин.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 124 - Не, не и не. Превалтуранието и всички евентуални проблеми свързани с него са проблем на продавачът. Какъвто и курс да се прилага, в него винааги са документирани следните 3 стойности: продавана валута, курс, получена валута. Продаваната валута, еврото, ще е е винаги с една и абсолютна стойност, независимо какъв ще е курса и съответно сумата от закупената валута, рублата. Рисковете, каквито и да са те се носят от продавачът.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Статистик "Щеше да е вярно, само дето сделката се води приключила в момента на получаване на еврото." Невярно. Сделката се смята за "приключила", когато транзакцията е клиърната на окончателната сметка на банката. В рубли.
123
2
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Щеше да е вярно, само дето сделката се води приключила в момента на получаване на еврото.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Статистик "Еее, честно няма такива гумени глави, ако ще курсът да е 1 към 1, за купувача няма никакво значение" Хайде аз ще ти го обясня за един последне път, макар че съм сигурен, че не "разбираш" нарочно: Ако утре един купувач плати да речем договорена цена от 1000 долара за 1000 куб м. при курс на рублата към долара 1:1, вдругиден руската държава едностранно може да каже, че променя курса на рублата на 1:2. Газпром получава само 500 рубли и доставя 500 куб м. защото цената е 1000 за 1000.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Статистик, убаво тогава може ли ти утре като пазаруваш от мен да ми платиш вместо в левове в $ при курс 1 към 1?
120
1
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Еее, честно няма такива гумени глави, ако ще курсът да е 1 към 1, за купувача няма никакво значение, отказвам се да обяснявам. Има си Financial Times, Reuters четете там, вашите аргументи обаче ги има само в главите на ПП.
119
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 Няма намеса на Запада за промяна на условията по договореностите между купуващите газ фирми и Газпром, тъй че, отново, примера ти е фалшива аналогия. Опита е на руската държава, и ще бъде неуспешен.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 "как го виждаш Газпром, които имат всичката газ на света, да се занимат да присвоят преведени пари за 1 месец напред и да не доставят газта." Ти май още не си разбрал каква е схемата, която иначе ти е така "ясна"? Не Газпром, а руската държава ще върти номерата с плащанията. Газпром ще си действа като нормален търговски субект: получили са по-малко пари, подават по-малко газ, ако руската държава едностранно промени курса на рублата (защото в момента само тя го определя).
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111 - можем да си "мелим" до безкрай с аргументи. Простата истина е следната, когато двете държави са скъсали правилата помежду си, няма как подопечните им субекти (фирмите) да могат да функционират по същия начин и при същите договорености. Пример - довчера съм купувал от теб - днес държавата ти взима решение да спре износа на съответната стока. Каквото и да сме се договорили - ти не можеш да ми я доставиш. Договорът в оригиналния му вид става неприложим.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
товариши престанете с опорките, и за децата е ясно че целта на схемата е да завишите по искуствен път цената на газа, от една страна като поставяте искането да е по курса на РЦБ, който в момента е административно определен и реално завишен 2 пъти и от друга страна като пращате купувача на мос биржата да си купи рубли, от ваши търговци, за толкова тъппи ли ни мислите, а Газпром може да се обяснява колкото иска, но никой в ЕС няма да си промени позицията, накрая хем ще бъдат изритани хем ще платят
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114 "не ми обясни в цялата ти "теза", за какви изобщо санкции говорим тогава? В какво се състоят санкциите ако Русия фактически получава същите приходи както преди от търговията с газ?" Санкциите не включват търговията с газ. Това е язвестно, тъй че явно се правиш на неразбрал. Санкциите засягат множество други области и бизнеси.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113- "Може , може", как го виждаш Газпром, които имат всичката газ на света, да се занимат да присвоят преведени пари за 1 месец напред и да не доставят газта. Каква им е файдата? Май имате само газ в черепните кутии.