Медведев: САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия

САЩ и Русия разполагат с 90% от ядрените бойни глави по света
20 юни 2022 20:41, Елка Василева
63
Медведев: САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че няма никакъв смисъл да се водят преговори със САЩ за намаляване на ядрените оръжия, и добави, че Москва трябва да чака, докато американците сами не дойдат да молят за преговори, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме абсолютно никакви отношения със САЩ. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин", написа Медведев в Телеграм по повод възможни преговори за нов договор за намаляване на стратегическото ядрено въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 г. Русия и САЩ, които са най-големите ядрени сили в света, сключват редица договори за намаляване на ядрените оръжия. Но руското нахлуване в Украйна предизвика най-големия разрив в отношенията между Москва и Запада от Карибската криза през 1962 г., когато много хора се опасяват, че светът е пред ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Докато беше президент в периода 2008 - 2012 г., през 2010 г. Медведев сключи в Прага с Барак Обама Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като "Нов СТАРТ", който през февруари миналата година беше продължен с още пет години до 2026 г.

"Засега няма нужда да преговаряме с тях по ядреното разоръжаване. Ако го направим, ще бъде лошо за Русия", каза Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност. "Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това", добави той.

САЩ и Русия разполагат с около 90 процента от ядрените бойни глави по света. Всяка от тях има около 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

Медведев, който като президент се представяше като реформатор, желаещ по-добри отношения със Запада, заяви, че позицията на Москва по отношение на САЩ трябва да се втвърди и припомни любопитен случай със съветския ръководител Никита Хрушчов в Общото събрание на ООН.

"Има още един доказан метод на комуникация с Америка по този въпрос - с обувка по трибуната на ООН. Преди това даваше резултат", каза днес Медведев. Той визира случая, в който, силно подразнен от критиките към Съветския съюз, че е "погълнал" част от Източна Европа, през 1960 г. Хрушчов размаха обувка в Общото събрание на ООН, а според съобщение на "Ню Йорк таймс" от онова време, той дори удрял с нея по банката си в пленарната зала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
мали прави се на корав,цели се в креслото на путин,мед ти ли ще свалиш путин?ти ли си новият шеф?вече и планове правиш!
53
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен 35: "и Медведев го казва ясно че Вовата ще смачка фашистите" - нищо няма да мачка освен топките си :)
52
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Мед ... теб никой не те бръсне за слива дори и Путин. Просто си една пионка. Земай си пенсията и отивай някъде на запад да живееш спокойно и да не се занимаваш с нацисти като путин.
51
1
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Има ли още кой да обръща внимание на г-н Никой ? Началникът му си бърше с него гамашите, а Мечьочето *** клавишите във Фейсбук ...
50
2
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Сибирстан 40 Путин е нисък , но със съразмерна глава и тяло , докато този е нисък ,несъразмерен и типична физиономия на ***-отизъм.От къде взема тази сила този руски богатир ? Америка щяла да му се моли...!
49
4
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Гнома пак се изложи.А.б.е оранкоолу, вие се молете да не им писне на САЩ от вас ,че тогава лошо.
48
1
 
8
 
! Отговори
6754 преди 1 година
Как пък не разбраха,че оръжия не се ядат!!
47
2
 
16
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Мъка,мъка.Изгониха синчето му от САЩ. И сега то му трие сол на главата.
46
3
 
1
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Никакво намаление на ядрения арсенал!Дори този не е достатъчен за унищожение на 25% от света.
45
4
 
9
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Удрянето с обувката по трибуната НЕ е затова, че е погълнал Източна Европа, а конкретно след като рашистите свалиха самолета на Пауърс U-2. Американците заявиха, че нямат такъв пилот. Тогава рашистите им го показаха жив и здрав и арестуван. Естествено, върнаха го на американците - размениха го за някакъв съветски шпионин. Това за протокола.
44
1
 
9
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До ГАВРА -- Да, синът му го натириха от САЩ поради тихи победи и шумно поведение по време на щатски банкети и не само за това...
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този напоследък толкова е изтрещял, че просто изявленията му са като четене на забавната вестникарска страница. А беше даже президент на държава. За добро - не на нашата.
42
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, тонът ще се втвърди, няма да има преговори, ще започне надпревара в ядреното въоръжаване. И какво от това? Русия може ли икономически да обезпечи съответен паритет срещу САЩ и Англия, а може би и Япония? Русия не може да разчита дори на Китай, за своето ядрено въоръжаване - Китай има свои собствени интереси. Двуполюсен модел може да има, но вторият полюс ще бъде Китай, а Рашка никой вече няма да я пита за нищо.
41
9
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Тоа пигмей "руски богатир" не е пораснал от злоба, простотия и комплекси, също като Путин!
40
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На думата на Русия вече никой не вярва, те подписан договор не спазиха.
39
13
 
24
 
! Отговори
Сибирстан преди 1 година
Този е най-големият олигоффрен в Кремъл. Изключително глу.пав и същевременно нагъл.
38
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солташ*ка на джуджето :) Пак е сънувал,че комунделите управляват света.
37
8
 
25
 
! Отговори
ГАВРА преди 1 година
Медведев започна да реве на умрело след като синчето му беше депортирано от КЪДЕ? Ами САЩ разбира се, синчето се занимавало със софтуер за крипто валути в Силиконовата долина ама го изритаха от там и сега бащата трябва да търпи разглезеното и мрънкащо синче.... а вече и никъде не може да го прати
36
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Мечочев, да не отидете вие накрая само? Пробвай се да ремонтираш един Опел в Казан
35
10
 
21
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Тоя гоvвнар медведев много активен дтана откакто американците изгониха сина му. Обиден ли се чувства, кво ли?